KwaZoeloe-Natal

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

KwaZoeloe-Natal image

KwaZoeloe-Natal

KwaZoeloe-Natal
Zuid-Afrika
Smjansen

Reisverslag Zuid-Afrika deel 5

24 oktober Whale Watching
De wekker gaat om 4.45 uur want we gaan vandaag walvissen kijken (hopen we). We kleden ons aan en gaan naar de shop. Om half zes komt de jeep die ons naar de boot aan het strand brengt. De boot ligt op de kant getrokken en we klimmen erin. We krijgen een regenjack en reddingsvest, veiligheidsinstructies die voornamelijk bestaan aan de opdracht hou je goed vast! Als we op onze aangewezen plaatsen zitten gaan we. Hij scheurt met 2x 250 PK door de hoge branding wat een geklap zeg. Je vaart een golf op en klapt dan weer terug in de oceaan. Als we door de branding zijn zien we aan de horizon een bultrug half uit het water omhoog staan. Dit is zijn staart want doordat er veel bloed door zijn staart stroomt, koelt hij af door de wind. Verderop zagen we twee bultruggen zwemmen en deze hebben we de hele tijd gevolgt. Ze zwommen en soms surfden ze over de drie meter hoge golven en zag je hun hele rug bovenwater komen vanaf het kleine vinnetje op de rug (het kenmerk van de bultrug) tot en met een schitterende staart. Echt fantastisch zo groot en zo dichtbij. Af een toe een sproei van water uit het luchtgat bij hun kop en dan weer verder zwemmen. Na een tijdje moesten we afscheid nemen (was wel fijn want de golven werkte niet goed voor het evenwichtsorgaan, gelukkig hadden we op advies van de hostess van de B&B helemaal niet gegeten). Toen vol vermogen weer terug naar het strand, we waren inmiddels kilometers verderop. Sonja zat achterin echt in de splaschzone en was zeiknat, Martin had voorin meer geluk. Voordat we door de branding gingen kwamen we stil te liggen, je gelooft het niet maar …. motorpech. Gelukkig ging de motor snel weer aan zodat we als een razende dwars door de branding naar het strand voeren. Van de hele trip is een DVD gemaakt (die we hebben gekocht) zodat wij gelukkig geen apparatuur mee hadden aan boord. Er waren wat minder gelukkige (en eigenwijze) Belgen die wel een videocamera en digitale spiegelreflex mee hadden. Zal ons benieuwen of ze nog mooie beelden hebben na de vele splasches zoutwater die er overheen zijn gegaan. Na een overheerlijk ontbijt op voor de Croc en Hippo tour over het binnenmeer. Eerst zagen we een aantal krokodillen liggen, en een zwart/wit ijsvogeltje. Verderop lag een familie nijlpaarden te slapen/lopen in het water af en toe kwam er een kop omhoog om even adem te halen. Verder weinig spektaculairs, maar we zijn dan ook al vreselijk verwend de afgelopen twee weken. Nog een gekleurd ijsvogeltje en een reuze reiger gezien en mooi op de foto kunnen zetten. En daarmee kwam ook aan deze excursie een einde.
25 oktober iMfolozi NP
Een klein stukje rijden landinwaarts vanuit St. Lucia zijn we in iMfolozi NP. Dit is samen met Hluwluwe NP het oudste NP van Zuid-Afrika. Het is hier behoorlijk heuvelachtig in tegenstelling tot Kruger NP. Jammer genoeg hangt er erg laag hangende bewolking en regent/mottert het af en toe. Hierdoor kunnen we niet erg ver kijken. Maar voor de spot is dat niet nodig want vlak naast de weg ligt een wildebeest net gedood door een paar leeuwen die nu van een afstandje met ronde buiken liggen toe te kijken of wij het wel laten liggen. Natuurlijk doen we dat . We weten niet of het door de regen komt maar behalve een giraffe en een verdwaalde olifant zien we niets. We storten ons dan ook vol overgave op het spotten van vogels die je wel overal hoort maar niet altijd ziet. Soms echter wel en dan zie je zomaar een prachtig ijsvogeltje of een specht met een felrood koppie. Het is al drie uur in de middag als we bij een droge rivierbedding staan gaan kijken. Staat daar een hele grote kudde buffels en aan de andere kant familie neushoorn (pa, ma en een kleintje). Was het toch een geslaagde dag qua wildspotting. We rijden terug naar River View waar we een kamer hebben gereserveerd in Wendys Countrylodge. Voor men die ooit nog deze kant op gaat: echt een aanrader.
26 oktober Hluwhluwe NP
Vandaag gaan we naar Hluwhluwe NP niet ver hier vandaan. Nog voor de ingang stond een olifant ons op te wachten. Al gauw kwamen we een aantal witte neushoorns tegen. Hiervan zijn er heel veel in dit park net zoals de zwarte neushoorns. Dit komt omdat men hier als eerste is begonnen met de bescherming van de neushoorns, wat zeer geslaagd is. Er worden nu zelfs hiervandaan neushoorns uitgezet naar andere landen. Het verschil tussen beide neushoorns is niet de kleur maar de kop. De naam witte neushoorn komt van Wide Rhino wat betekend brede kop. Alleen is wide vertaald als wit en zo is de naam ontstaan. De zwarte neushoorn heeft een iets smallere bek, ronde oortjes en eet blaadjes. De witte neushoorn heeft een hele brede bek en een spitse oortjes en eet voornamelijk gras. Zo is dat ook weer duidelijk. We zien ook nog een heleboel buffels. Dan zien we een luipaard heel lui hangen op een tak van een boom. Echt een schitterend gezicht, poten en staart slungelig naar beneden hangend en zijn lijf en kop op de tak. Echt wat je je voorstelt bij een luipaard. Een hele mooie afsluiting van een lekkere zonnige dag.