"Onze" sangoma

Hoofdfoto bij reisverhaal '"Onze" sangoma'
Was hier op 1999-10-29 Gepost op: 4 reacties.
We staan voor een smalle doorgang. Twee stokken die kruislinks in de grond zijn gestoken versperren ons de doorgang. Een Zulukrijger houdt de wacht. "Sawubona"(ik zie u), "Yebo,Sawubona"(ja, ik zie u ook).

We staan voor DumaZulu Cultural Village, een authentieke Zulu-kraal. Volgens de gebruiken van de Zulu’s groet de bezoeker eerst en wacht op de tegengroet om daarna toestemming te vragen voor het betreden van de kraal of hut. Daarna ontvangt een van de mannen de bezoeker met de karakteristieke dubbele handdruk.

Het ritueel en de kraal zijn ons bekend. Dat wij hier voor de tweede keer zijn heeft en reden. Lou had in 1997 in de kraal gefotografeerd en een van de resultaten was een prachtige foto (siert mijn boek "Een wereld in een land") van de sangoma (traditionele genezer). Er zijn vast meerdere fotografen geweest die ooit een foto van haar hebben genomen maar normaal gesproken ziet zij nooit het resultaat. Daarom leek het ons leuk om haar de foto te brengen.

Onze sangoma spreekt alleen de Zulu-taal dus het is onmogelijk voor ons om met haar te communiceren. De gids zou haar het een en ander uitleggen.
Ze zit op de grond, in kleermakerszit, onder een op stokken rustend rieten dakje met haar rokken uitgespreid om haar heen. Op haar hoofd draagt ze het kunstig met kralen bewerkte sangoma-versiersel. Ze is niet knap maar straalt iets mystieks uit wat enorm aantrekt. Voor haar, op een smoezelig kleedje, liggen botjes, kauri-schelpen, medicijnen en haar met kralenversierd flesje 'snuif'. Dit alles heeft ze nodig om de geesten van de voorouders op te roepen.
De Zulu's vereren de geesten van de overleden voorouders. Ze geloven dat deze de kracht hebben om ziekten te genezen en lijden te verlichten maar geloven ook dat deze voorouders straffen kunnen uitdelen. Om inzicht te krijgen wat de geesten precies willen wordt er een beroep gedaan op een sangoma.

Nadat de gids even met haar gepraat heeft kijkt ze met pretlichtjes in haar ogen naar ons op. Ik loop naar haar toe en geef haar de foto op de wijze zoals dit bij de Zulu's gebruikelijk is. De foto in de rechterhand en de linkerhand rustend op de rechterbovenarm en de foto wordt op dezelfde manier aangenomen. Ze kijkt naar de foto en dan naar mij en nog eens naar de foto. Ze kust de foto, vouwt haar handen en buigt haar hoofd, 'ngiyabonga' klinkt het uit haar mond. Ze is er blij mee. Ondertussen was het gaan regenen, de foto mag niet nat worden, hij verdween onder haar rok.
De gids wilde ons meer dingen laten zien dus wij vervolgden onze weg. Uit de verte kijk ik nog eens naar haar. Ze zat opnieuw naar de foto te kijken maar kijkt direct op alsof ze mijn blik voelt. Het is heel bijzonder want iedere keer als ik vanuit de verte naar haar kijk gaat ook haar hoofd omhoog om naar mij te kijken. Het geeft een bijzonder gevoel, een intens warm gevoel...

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Portret van "onze" sangoma

Portret van "onze" sangoma

Voorvertoning Daar zit ze dan

Daar zit ze dan

Portret van "onze" sangoma

Portret van "onze" sangoma

Daar zit ze dan

Daar zit ze dan

Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
 

4 reactie(s) bij ""Onze" sangoma"

 • profile image comment

  Prachtig!

  Door LWesterik • geplaatst op 2010-06-13 13:18:00
 • profile image comment

  Mooi verhaal

  Door Leeu • geplaatst op 2010-06-06 10:08:44
 • profile image comment

  Laat ik geen domme opmerkingen over je boeken meer maken... Erg bijzonder om een foto te brengen. Zou er bijna een programma van kunnen maken. Terug gaan naar elk plkekje in de wereld waar je mensen op de foto hebt gezet. Iets voor de KRO... Als altijd informatief en prettig leesvoer. gr Mies

  Door TravelGoom • geplaatst op 2010-06-05 15:00:25
 • profile image comment

  Een mooi verhaal Ine; bijzondere ervaring!

  Door pensionado • geplaatst op 2010-06-01 16:31:25

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.