Krugerpark

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Natural selection

Krugerpark,
Zuid-Afrika


Afgelopen september waren Eefje in ik in Zuid-Afrika, het grootste deel van de tijd in het Krugerpark. Enige weken ervoor was mijn schoonzus er, met één van haar dochters (een cadeau voor het behalen van haar einddiploma). We hadden al gelezen dat het behoorlijk droog zou zijn, droger dan normaal. Mijn schoonzus gaf dan ook aan, dat er heel veel magere dieren waren.

Normaal gesproken zijn de zomermaanden, oktober tot maart, de natste maanden. Echter afgelopen jaar viel er bijna niets. De oorzaak is El Niño, een sterke opwarming van normaal koel zeewater, dat het klimaat op de hele wereld verstoort. Vorig jaar was het effect sterker dan anders.

Het resultaat was dat de dammen in Zuid-Afrika zo goed als leeg zijn en de rivieren langzaam opdrogen. Het ergste getroffen leek het Kruger Park te zijn. Vooral nijlpaarden en grazers zoals buffels hadden het erg moeilijk. Echter er is ook een keerzijde, roofdieren en aaseters hebben volop te eten. Hun populatie zal daardoor flink toe kunnen nemen.

Een bijkomend effect is dat zieke en zwakke dieren als eerste zullen sterven en alleen de sterkste dieren zullen overleven. De droogte zorgt als het ware voor een natuurlijke selectie!