Krugerpark

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Krugerpark image

Noodlot

Krugerpark
Zuid-Afrika
Agrotewal

Noodlot

De dag voor onze bul begon net als de voorgaande dagen, prachtige zonsopgang en nog niet zo heet dat hij direct naar het water ging. Al grazend van het sappige jonge groene gebladerte liep hij over de wegen van het Kruger park.
Wellicht dat hij terug dacht aan de laatste krachtmeting met een jonge bul, die hij na een urenlange strijd verloor. Iets geïrriteerd doordat hij zijn meerdere ontmoet had en de aftocht moest blazen, om verder verwondingen te voorkomen.

En dan een auto op zijn pad, zich groot makend, slurf opgewonden heen en weer slaand en de oren wapperend, tettert hij het uit. Alle signalen voor de automobilist om te maken dat je wegkomt. Tenslotte is de olifant 7 ton zwaar en wel 4 meter groot die gaat niet zomaar opzij voor een kleine auto. Maar nee, onze bul krijgt een metertje speling en verder gaat de auto niet achteruit. Dan maar weer een schijnaanval. Het kan toch niet zo zijn dat hij ook hier weer moet verliezen. Alle registers open, klapperende oren, veel herrie maken en pal voor de auto stil blijven staan, het maakt allemaal geen verschil.

Deze toeristen vergeten wie de baas zijn in het Kruger, de dieren.
Om niet nog een keer af te gaan, tenslotte is hij het grootste dier op het land, kiest hij de aanval. Woedend werpt hij de auto op zijn kant, om het karwei dan af te maken met zijn slagtanden. Dit alles is gefilmd door een andere toerist.

Volgens persberichten heeft de directie van het Kruger park de olifant afgemaakt omdat hij ernstige verwondingen had.

Toch blijft bij mij de vraag, zou de olifant nog leven wanneer hij het pad van de auto niet gekruist zou hebben? Ik schrijf ook niet over schuld, ik was er niet bij.

Verder heb ik zelf een aanval van een bul meegemaakt, die me nog steeds koude rillingen bezorgd. En je kunt het ook lang niet altijd voorkomen, we hebben zelf ook eens middenin een kudde gestaan.

Maar zoek het niet op. Geef de dieren de ruimte die ze nodig hebben en denk aan de grote gevolgen die onnadenkend gedrag kunnen hebben. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de dieren.

Mijn vraag aan een ieder is, behandel de dieren met respect zodat ook onze kinderen kunnen genieten van de prachtige wezens die onze aarde bevolken.

Foto's

2ad7f.jpg
2ad7f.jpg
Agrotewal