Krugerpark

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zie ik het goed??

Krugerpark,
Zuid-Afrika


De roodsnavelossenpikker op de foto staat te boek als een welkome gast bij de grote zoogdieren zoals de impala. Ze zouden hun gastheer bevrijden van insecten en teken. Dat is wel zo, maar de kleine vogel eet het liefst volgevreten teken en maakt hij de wond groter zodat hij bloed kan drinken.

De relatie tussen ossenpikkers en grote zoogdieren werd lange tijd beschouwd als een mooi voorbeeld van mutualisme. Het zoogdier had baat bij het verwijderen van parasieten en de vogel had een eiwitrijk dieet. Uit nader onderzoek blijkt dat roodsnavelossenpikkers zich ook als parasieten gedragen en wonden bij de zoogdieren opzettelijk vergroten om er bloed uit te drinken en dat zij weliswaar teken verwijderen, maar wel de dieren die al volgezogen met bloed zijn, zodat er weinig preventieve werking van uit gaat. ( met dank aan Wikipedia)

Op de foto zie je een roodsnavelossenpikker in gesprek met een impala. Het is net alsof hij aan de impala iets vraagt: "zie ik het goed, is ze al weer RR van de week??" Ik ben er erg blij mee, net als jullie mooie reacties. Dank jullie wel, het mooiste van deze site vind ik de reacties en commentaren, tips en adviezen van de anderen. Ik heb zoveel geleerd van kijken naar ander mans foto's en van de reacties op mijn foto' s. Als de redactie dan ook nog een rode ster of een titel toeken, is het helemaal super.