Krugerpark

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Krugerpark image

Krugerpark

Krugerpark
Zuid-Afrika
Suzannejanssen

Krugerpark: De ideale safari

Ben jij zo iemand die uren voor je tv kan wegdromen bij programma's over wilde dieren en het Afrikaanse oerwoud? Dan moet je zeker eens de tijd nemen om het Krugerpark in het noordoosten van Zuid-Afrika te bezoeken. Dit omvangrijk wildpark, op de grens met Zimbabwe en Mozambique, is zowat het bekendste wildpark in Afrika. Naast de Big Five kan je er nog vele andere dieren in het echt bewonderen. Giraffen, nijlpaarden, koedoe’s, impala’s, zebra’s, noem maar op. Je kan het zo gek niet bedenken of in het Kruger Park kan je ze in hun natuurlijke habitat aanschouwen.

Mede door deze uitgebreide lijst aan wilde dieren doopten mijn vriend en ik het park al snel om tot de ‘Dierentuin voor gevorderden’. Want één blik op dit prachtige park, met een totale oppervlakte van maar liefst 20.000 km², en je bent onze kleine Nederlandse dierentuintjes al snel vergeten.

Wij verbleven in een lodge op ongeveer 1 kilometer van het Nationaal Park Kruger. Van daaruit konden we verschillende soorten safari’s boeken. Erg spannend was de avondsafari. Daar zit je dan, samen in het pikdonker, dicht tegen elkaar aan. Een zacht windje doet de bladeren ritselen en om je heen hoor je de geluiden van de wildernis. Maar je ziet nog helemaal niets. En dan plots weerkaatsen de koplampen van de jeep in een paar gloeiende ogen. Je zweert dat je wat ziet bewegen. Uiteraard is de spanning op zo’n moment te snijden. Het kan net zo goed een impala zijn, als een echt gevaarlijk roofdier. Of gewoon simpelweg een rots.

Toch sprak de dagsafari ons nog meer aan. Dan beleef je pas écht een speurtocht. En wanneer je dan eindelijk die olifant gespot hebt met de lens van je camera, toetert diezelfde olifant oorverdovend en ben je die prachtfoto natuurlijk weer helemaal kwijt. Volgens de gids doen ze dat om je bang te maken. Mijn hartje ging er in ieder geval wat sneller van slaan.

Ook een echte aanrader is de Bushbraai. Je geniet er samen met andere toeristen van een heerlijke barbecue te midden van de brousse. Wanneer je dan achter je een grom hoort, krijg je onmiddellijk schrik dat een leeuw je stukje vlees uit je handen zal stelen. Maar in ons geval ging het opnieuw om diezelfde olifanten die in een nabijgelegen poel lekker aan het plonsen waren.

Je kan ook met de boot op safari. Jammer bij deze riviersafari was dat de nijlpaarden onderdoken zodra ze de boot hoorden naderen. Het leek bijna alsof ze ons uitlachten wanneer ze een paar meter verder terug al proestend boven water kwamen.

Maar de echte Steve Irwin-ervaring krijg je toch vooral bij de Bush walk met echte ervaren rangers. Samen volgden we het spoor van een kudde buffels. Volgens de rangers konden we ze inhalen, mits ze ergens bij een drinkplaats zouden stoppen. Na ruim een uur ploeteren door de bush gaf de ranger het op. We hiketen terug naar de safaritruck. En wat zagen we bij aankomst? Juist ja, twee buffels! En ze waren de hele tocht absoluut waard!
Ook zin gekregen in een safari in Afrika? Ik zou zeggen, ga sparen en boek die reis naar het Krugerpark. De beelden van de dieren blijven je je leven lang bij, beloofd!