Bijzonder verblijf, Kimberley

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Bijzonder verblijf, Kimberley'
Was hier op 2006-06-25 Gepost op: 1 reacties.
Op 23 juni 2006 vertrek ik met een vriend en 2 kennissen naar Zuid - Afrika voor een ‘korfbalreis’. De eerste 3 dagen zullen bestaan uit het geven van trainingen en het geven van les, hierna zullen we een rondreis door Zuid-Afrika maken. De reis hebben we goed voorbereid, behalve het verblijf voor de eerste 3 dagen. Dit is voor ons geregeld.

We landen in Johannesburg en rijden naar Kimberley. Ik kijk mijn ogen uit bij de kennismaking met Zuid- Afrika. Teveel om nu te beschrijven.

Na enige tijd komen we aan bij onze bestemming. Een prima lodge zo op het eerste gezicht. We pakken onze spullen uit en voor het eerst kijk ik eigenlijk om me heen. Eerder was ik hier niet aan toe gekomen, puur alleen al door alle indrukken en het kaartlezen om te komen op onze bestemming. Het valt me op dat er op 10 meter van onze lodge een hek staat van ongeveer 5 meter hoog, op zich niet heel raar, maar het prikkeldraad wat in groten getale aanwezig is doen mijn wenkbrauwen fronzen en roept vragen bij me op. Afijn.. ik pak mijn spullen uit en zoek een plekje in de lodge.

Het is 19.00 en de eerste wedstrijd van de 1/8ste finale van het WK voetbal 2006 in Duitsland begint straks. Het kost onze enige moeite de juiste zender te vinden, want in Zuid-Afrika is op dat moment het rugby vele malen interessanter. Om de verhouding aan te geven; 1 zender voetbal, 10 zenders rugby.

Na een goede nachtrust staan we vroeg op, op naar de velden voor het geven van trainingen. Onder het genot van een gekookt eitje zie ik tot mijn grote verbazing een grote groep mensen in oranje overalls. Ze voetballen, rennen, staan stil, praten etc. Dit alles speelt zich af achter het hoge hek, enkele meters naast onze lodge. Heel even schiet de volgende gedachte door me heen; 25 juni, Nederland – Portugal, 1/8ste finale WK.. Zijn dit Nederlanders, wonend in Kimberley, staand op een WK camping? Al snel kan ik relativeren en besef ik dat dit niet het geval is. Ook kan ik snel relativeren met betrekking op wat het dan wel kan zijn. Ik kom tot de conclusie dat deze mensen hier niet vrijwillig zitten. Het is een gevangenis. Onze lodge staat naast de gevangenis van Kimberley.

Gevangenen in oranje overalls, met hun armen steken ze door de hekken, roepend en vragend om geld. Geld wat belangrijk is binnen een gevangenis. Enkele begroeten ons, anderen geven geen aandacht. Ik verbaas mij vooral over de hekken waar je zo doorheen kijkt, geen dichtgemetselde muren, maar alleen hoge hekken met flink wat rolletjes prikkeldraad.

Terwijl ik alles een plekje probeer te geven vertrekken wij richting de velden. Onze lodge zal schoongemaakt worden en als we terug komen kunnen we weer voor de buis. Voordat we vertrekken worden wij erop gewezen dat we alles wat waarde heeft mee moeten nemen. Ik bedenk me dan dat ik nooit waardevolle spullen achterlaat, voor mij geen schokkend bericht. Als ik hoor dat enkele gevangenen onze lodge schoon zullen maken, check ik toch nog 3 keer of ik echt wel alles meegenomen heb. Check, check dubbel check.

Eenmaal terug gekomen ziet alles er keurig uit! Alles staat waar het stond! We maken ons voor de 1/8ste finale. We zitten er klaar voor. Deze wedstrijd tussen Nederland en Portugal zal de boeken is als de slag van Neurenberg. 20 kaarten worden getrokken, 16 gele, 4 rode kaarten. Uitslag 1-0 voor Portugal. Ook win ik de pot die we gemaakt hadden niet..

De volgende morgen bij het ontbijt kijk ik om mee heen. De hoge hekken staan er nog steeds, het prikkeldraad hangt er ook nog steeds, maar… geen oranje overall te bekennen! Ik weet waarom;)

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Gevangenen in Oranje overalls, gevangenis Kimberley

Gevangenen in Oranje overalls, gevangenis Kimberley

Voorvertoning Onze Lodge

Onze Lodge

Gevangenen in Oranje overalls, gevangenis Kimberley

Gevangenen in Oranje overalls, gevangenis Kimberley

Onze Lodge

Onze Lodge

Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
 

1 reactie(s) bij "Bijzonder verblijf, Kimberley"

  • profile image comment

    Bizarre locatie. Goede sfeertekening!

    Door corriedewinter • geplaatst op 2013-06-03 07:29:29

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.