Kalahari woestijn reisblogs

Met kinderen naar de San

deerik was er (tot 19 nov 2015) Gepost op 29 nov 156 reacties

Sinds zijn geboorte reist Teun nu met ons mee. Hij beseft nog niet altijd hoeveel geluk hij heeft, dit te mogen beleven, maar geniet er zeker op zijn manier van. Behalve veel leuke zwembaden, attracties en excursies, proberen we ook altijd onze Teun in contact te brengen met andere culturen. Zo zijn we tijdens onze laatste trip een middag op pad geweest met de San Bushmen. Op ons verzoek, nam onze gids zijn zoon mee, het was echt te gek om te zien hoe die middag zich ontwikkelde...

De San of Bosjesmannen is een verzamelnaam voor verschillende bevolkingsgroepen in zuidelijk Afrika. De San vormden eeuwenlang kleine gemeenschappen van jagers en verzamelaars. De mannen gingen op jacht en de vrouwen verzamelden eetbare gewassen. De voorouders van de San bewoonden ooit in groten getale en als enigen de vlakten en bergen van heel zuidelijk Afrika. Tijdens onze wandeling waren de San gehuld in traditionele kleding, in het dagelijkse leven dragen ze al jaren westerse kleding.

In het begin staan Kobab (vooraf gegaan door een klik geluid) (7) en Teun (4) wat onwennig naast elkaar. Eerst worden handjes gegeven en we zien hoe Teun zijn hand snel afveegt, hij vind het blijkbaar wat viezig...
Tijdens de natuur wandeling, worden ze door de vader van Kobab op sleeptouw genomen als we op zoek gaan naar sporen van wild. Al snel vinden we bovenop een duin afdrukken van Oryxen die hier deze middag nog voorbij zijn gekomen. We krijgen op dat moment ook een demonstratie van een soort knuppel die ze bij hebben, Teun mag dat natuurlijk ook zelf uitproberen.

Onderweg zie je hoe Teun en Kobab steeds meer naar elkaar toe trekken, misschien ook wel geholpen door de pijl en boog, want die zijn ook wel erg interessant. Terwijl wij met de vader van Kobab in gebroken Engels en Afrikaans in gesprek zijn, zien wij vanuit onze ooghoeken hoe Teun een demonstratie krijgt hoe zo'n pijl en boog nu eigenlijk werkt. Gedurende de wandeling groeit de interactie tussen de twee jongelingen, om ze uiteindelijk als dikke vrienden door de duinen van de Kgalagadi te zien rennen.

Na afloop geeft Teun een cadeautje aan Kobab, er zit een setje speelgoed auto's in, maar hij durft het niet open te maken. Als we vervolgens een bezoek brengen aan de nederzetting waar Kobab woont, worden we direct omgeven door veel kinderen, die wel raad weten met het cadeautje. Het papier wordt eraf gescheurd en al snel horen we een soort van vreugde kreet 'KARRETJES!!!!!'. Ze zo blij met de autootjes, dat we besluiten met Teun te overleggen of hij misschien nog een paar van zijn auto's wil geven aan de kinderen daar. Hij ziet dat ze daar idd niets hebben en deelt vervolgens nog flink wat auto's uit. Het is een waar kinderfeest, ze rennen als losgeslagen wild in de rondte met de auto's hoog in de lucht. Van Kobab krijgt Teun zijn 'knuppel', waar hij ook mee geoefend heeft in de duinen. Als we weer in de auto zitten, zegt Teun dat hij 'best trots op zichzelf is', omdat hij veel auto's heeft weggeven. Mooi hoe onze kleine man op zijn manier aanvoelt dat hij iets goeds gedaan heeft.

Later die avond, geven we aan iemand die zich over deze nederzetting heeft ontfermd nog wat oude kleding van Teun, sommige van de kinderen liepen er echt slecht bij wat dat betreft. Nu weer thuis, zijn de eerste mailtjes uitgewisseld (via contact ersoon daar), vooral de shirtjes van Cars zijn erg in de smaak gevallen. De komende week gaat een pakket richting de Kgalagadi met als belangrijkste inhoud een paar afgedrukte foto's van onze middag, die wilden ze heel graag hebben.

deerik Positie 116 (1514 p.) Lid sinds 29-02-2008 Foto's en tips: 1478 Blogs: 8 Fans: 135

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Nog onwennig naast elkaar
blogfoto nr. 2
Samen spoorzoeken
blogfoto nr. 3
Zo doe je dat met zo'n knuppel
blogfoto nr. 4
Demonstatie van Pijl en Boog
blogfoto nr. 5
Lekker van de duinen afrennen
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Namibië voor jong en oud!
8 5
Gepost op 30 november
Namibië
Tour of Duty
6 11
Gepost op 31 oktober
Antarctica Antarctica schiereiland en Weddell zee
Bekroond met een Traan
4 30
Gepost op 27 juli
Antarctica South Georgia

Reacties bij deze blog

karinm

Door: karinm • Geplaatst op

Mooie blog, Erik. Bijzonder hoe je ze in mijn ogen zoveel meer meegeeft op dit soort reizen, dan in een weekje all inclusive. Ieder zn ding, moet ook allemaal maar kunnen zo'n verre reis, maar hier leren ze wel heel veel van denk ik. Prachtige foto's van de kleine man en z'n San-vriend!

ellez

Door: ellez • Geplaatst op

Geweldig verhaal en prachtige, waardevolle foto's!

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Prachtige ervaring, die Teun niet snel zal vergeten!

WKerkhof

Door: WKerkhof • Geplaatst op

Prachtige ervaring, geweldig om zo je zoontje wat mee te kunnen geven, niet alleen van deze fantastisch mooie wereld, maar ook een inzicht in andere culturen en gewoontes!
jammer joh dat hij volgend jaar leerplichtig wordt en dan toch een stukje beperkter gaat worden, al heb ik begrepen dat er nog een reisje gaat komen....

agrotewal

Door: agrotewal • Geplaatst op

wat een geweldig mooi verhaal, prachtig toch hoe dit ervaren wordt door kinderen. Ik heb zo'n idee dat een foto van Teun en Korab een plekje gaat krijgen in je huis. Prachtige foto's en wat fijn dat Teun zo goed kan delen. Een ervaring rijker waar hij later vast met veel plezier op terug zal kijken.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.