Crossen door het zand in de Kalahari

Was hier op 2015-10-05 Gepost op: 9 reacties.
Wakker worden met het vooruitzicht naar Mata Mata tentkamp te gaan, kan het nog mooier?
Kgalagadi vind ik een geweldig park, niet zoveel mensen en prachtige dieren waaronder veel oryxen.

In de hoop veel katachtigen te zien gaan we al vroeg op pad. Vol vertrouwen en hoop op een bijzondere dag, rijden we de eerste 80 km lekker door het mooie semi woestijn landschap. Secretarisvogels vliegen door de lucht, we spotten slapende leeuwen en hyena's en ook een paar cheeta's mijn dag kan niet meer stuk.

Dan beginnen de problemen, de gravelweg verandert in een zandweg. De auto glibbert heen en weer alsof we in de trojka van Drs. P zitten. Mata Mata is nog 20 km van ons verwijderd. Manlief raakt behoorlijk geïrriteerd en ja hoor we stranden in een armetierig hoopje zand. Maar goed het is zeker 3 km terug waar de leeuwen lagen te slapen, dus waan ik me veilig. Ik ga duwen, tenslotte hebben we een lichte auto. Dus met een "het komt wel goed schatje", stap ik met een grijns van oor tot oor in het mulle zand. Ik ben dol op avonturen. In mijn super korte broek en hemdje, sta ik even later in de hitte. Het is ongeveer 40 graden, maar de hoeveelheid zweet die in straaltjes langs mijn pas gewassen lijf parelt, is niet alleen van de hitte.
Spiedend tuur ik om mij heen, terwijl ik ook wel weet dat als een leeuw plat op de grond ligt, ik die echt niet zie voor hij in mijn natte nek hangt. Dus 1,2 hup, met mijn ongekende krachten ingegeven door toch een beetje angst, duw ik de auto vooruit. En ja hoor los zijn we.

Ai er komt steeds meer los zand en Hans wordt boos. Op mij, de auto, de weg en mijn keus om Mata Mata te boeken. Hij wil terug gaan naar 2 rivieren, dat is natuurlijk geen optie, het is inmiddels 2 uur geweest en we moeten nog maar 20 km heen of 80 km terug. Dat redden we niet voor donker, wijselijk houd ik mijn monden we glibberen en glijden verder. Dan een heuveltje en de auto zit muurvast, hier helpt duwen niet, zelfs een blik spinazie zou geen verschil maken.

Maar wat dan? Goede raad is duur, maar gelukkig uit tegengestelde richting komt een 4x4 met 4 oudjes aan boord, de gemiddelde leeftijd ligt ver boven de 75 jaar. Zij willen wel slepen.

Om het sleepoog te voorschijn te halen, moet de hele achterbak leeg. Ons hele hebben en houden voor 7 weken Afrika gaat eruit. In het hete zand en op de achterbank vormt zich een grote stapel. Ondertussen wordt de omgeving door een krasse dame in de gaten gehouden.

Dan moet het gebeuren, de trekkabel komt strak te staan.... pats met een luide knal breekt het ding. Oeps dat is minder lollig, inmiddels is ook mijn glimlach verdwenen. 6 mensen op een zandvlakte in de Kalahari, krabben zich eensgezind achter de natte hete oren.

Echter een stipje aan de horizon wordt groter en een Afrikaans gezin met caravan stop naast onze kleine opstopping.
We krijgen eerst een pittige preek hoe dom we zijn om naast de auto's te staan. Onze banden zijn veel te hard, dit terwijl we er al veel lucht uit hadden laten lopen. En als je een sleepkabel gebruikt in de Kalahari, moet de motorkap omhoog, als de kabel dan knapt slaat hij niet door de voorruit. Als 2 beteuterde kleuters horen we het aan. En of we ooit door zand hadden gereden? De Afrikaanse vrouw ziet eruit alsof ze op survival gaat en leest ons stevig de les. Sta ik op mijn slippertjes in mijn korte broek, ze heeft lange kniekousen, stevige bergschoenen en er bungelt een zakmes aan haar riem.

Haar vertrouwen in Hans daalt nog verder als we na 20 meter weer vast komen te zitten. Dan wordt er van plek gewisseld, wij moeten in de 4x4 om het gewicht van onze auto te verminderen. Haar man rijdt en zij trekt de auto los, ze blijft wel een km doorrijden. Ze heeft zo weinig vertrouwen in een goede afloop dat ze een escorte regelt tot Mata Mata.

Geen idee hoe we ooit terug moeten naar 2 rivieren, maar we zijn op de plaats van bestemming.

Echt bloedheet, prachtig uitzicht over een vallei met een bron waar de dieren af en aan sjokken. Om onze tent spelen eekhoorns, mangoesten en een jakhals ligt onder ons terras. Wat kan het leven toch mooi zijn.
Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
 

9 reactie(s) bij "Crossen door het zand in de Kalahari"

 • profile image comment

  Hoi Anita, Had je een Golfje? En de volgende keer? Wij zijn er nu drie keer geweest, maar toch wel iedere keer een Toyota hilux of soortgelijk gehuurd. 4x4 dus. Niet echt nodig gehad trouwens, maar wel lekker hoog zitten. Kgalagadi is ons favoriete park. Groetjes, Paul

  Door Oryx • geplaatst op 2015-11-17 12:09:02
 • profile image comment

  Haha, leuk en spannend verhaal. Wat een belevenis!

  Door Lyske1980 • geplaatst op 2015-11-17 10:24:47
 • profile image comment

  Je hebt ons weer laten genieten Anita. Dat wordt de topper van de week!

  Door corriedewinter • geplaatst op 2015-11-16 22:12:14
 • profile image comment

  wat een avontuur, leuk beschreven! Ik ben benieuwd hoe de terugreis verliep? :-)

  Door saskiahamminga • geplaatst op 2015-11-16 20:11:30
 • profile image comment

  Wat heb je dit verhaal, dit avontuur, mooi plastisch, met gevoel voor humor maar ook met een vleugje doodsverachting verteld Anita. Voor mijn geestesoog zie ik jullie ploeteren en zweten om bij deze hitte uit de penarie te komen en in godsnaam aan de leeuwen te ontkomen, een beetje angstig op z'n minst toch wel. Erg leuk om dit gelezen te hebben.

  Door Schopman • geplaatst op 2015-11-16 19:30:55
 • profile image comment

  Je hebben het overleefd en een hele grote ervaring rijker. Plus een preek. Heel leuk geschreven. Stiekem moeten lachen om jullie. Misschien zou maxima zeggen. Dat was een beetje dom

  Door wisseschout • geplaatst op 2015-11-16 18:39:24
 • profile image comment

  Jeetje ik zou zo enorm balen dat ik geen 4x 4 gehuurd had. Wat een avontuur zeg. Ben benieuwd hoe jullie de terugweg gaan afleggen.

  Door Jeannette67 • geplaatst op 2015-11-16 18:23:42
 • profile image comment

  Jajaja en dan maar zeggen dat het zo fijn is om met je eigen auto te rijden :) . Dan zitten wij in zon truck toch een heel stuk beter. Wij hebben dit jaar ook 2 dames verder kunnen helpen. Versnellingsbak was kapot. Onze ervaren chauffeur zette het stuur goed, stond verkeerd in het zand en wij hebben de auto aangeduwd. Veel mensen beseffen niet hoe gevaarlijk het eigenlijk wel is. Maar het is wel weer leuk voor een blog!

  Door vulture1960 • geplaatst op 2015-11-16 18:00:31
 • profile image comment

  Wow, wat een avontuur! Ben ik blij dat we een 4x4 gehuurd hebben, want wij hadden gelukkig weinig problemen met het losse zand. Hoewel ik daar ook wel eens uitgestapt ben voor een sanitaire stop (tja soms kan het echt niet anders...) zou ik alleen al peentjes zweten bij het idee van de leeuwen 3 kilometer verderop... Gelukkig maakt de omgeving veel goed, is je man nog lang boos geweest?

  Door WKerkhof • geplaatst op 2015-11-16 16:52:31

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.