Kalahari woestijn

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kalahari woestijn image
Kalahari woestijn image Kalahari woestijn image

Kgalagadi Transfrontier Park (1) van Mata-Mata tot Kieliekrankie

Kalahari woestijn
Zuid-Afrika
WKerkhof

Kgalagadi Transfrontier Park (1) van Mata-Mata tot Kieliekrankie

Kgalagadi Transfrontier Park ligt in Zuid-Afrika en Botswana tegen de grens van Namibië aan. Vanuit Namibië kun je via Mata-Mata het park in. Wel is de bedoeling dat je minimaal twee nachten boekt (als je via Namibië erin wil en in Zuid-Afrika er weer uit gaat) om te voorkomen dat dit een doorgaande route wordt tussen Namibië en Zuid-Afrika. Dagjes mensen zijn geloof ik alleen toegestaan als je via dezelfde ingang in en uit het park gaat.

Wij hadden veel positieve dingen gehoord over Kgalagadi en wilde er een paar nachten blijven. Moeilijkheid was echter om er wat meer info over te vinden waarschijnlijk omdat de restcamps redelijk klein zijn en veel mensen toch vanuit buiten het park 1 dag het park ingaan. Of als ze het als route tussen Namibië en Zuid-Afrika gebruiken die ietwat luxere en grotere restcamps kiezen die meer op de route liggen, dan de verborgen juweeltjes.
Nu moet ik erbij vermelden dat onze route niet helemaal logisch was, maar dit komt omdat we deze aan moesten passen aan beschikbaarheid.

Na een rondreis langs de vele hoogtepunten van Namibië wilde we onze laatste vakantie week in de Kalahari woestijn doorbrengen. Kgalagadi ligt tegen de grens van Namibië, was niet echt toeristisch en staat bekend om zijn grote katten.

Je komt Kgalagadi (vanuit Namibië) binnen bij de grenspost Mata-Mata. Hier loopt alles echt op zijn Afrikaans, overal is een mannetje voor, er moeten allerlei verschillende formulieren ingevuld worden en als je pech hebt wordt ook nog eens je bagage gecheckt. Omdat we niet zo goed wisten wat we wel en niet konden kopen in de 3 kleine winkeltjes met levensmiddelen die het park rijk is, hebben we de dag ervoor een koelbox, koelelementen, zo veel mogelijk boodschappen en wat hout voor de barbecue meegenomen. Helaas hadden wij er niet aan gedacht, dat sprokkelhout niet de grens over mag, dus dat mochten we inleveren voor de grenspost. Nu maar hopen dat je in het park wat hout kan kopen…..

MATA-MATA is niet alleen de grenspost, maar ook meteen een restcamp. Hier staan een paar huisjes en campingplaatsen, maar wat belangrijker is, je hebt hier een tankstation en een kleine winkel waar je ingevroren vlees, brood en wat groenten kunt kopen. Ook drinken en snoepgoed is aanwezig.
We kopen wat vlees voor de eerste paar dagen, brood en eieren. Overnachten doen we hier niet, maar rijden meteen door naar Kieliekranki Wilderness Camp. waar we twee nachten zullen blijven.
Onderweg zien we al veel roofvogels, gnoe's en springbokken. Dat beloofd een mooie week te worden

KIELIEKRANKI WILDERNESS CAMP
Hier overnachten is zo'n bijzondere ervaring dat het moeilijk is om dat gevoel goed te kunnen omschrijven. Het kamp is gebouwd op een hoge duin waardoor de Kalahari wildernis rondom goed te zien is. Er zijn slechts 4 cabins voor bezoekers (en 1 voor de care-taker). De cabins zijn opgetrokken in rode steen en passen perfect in het mooie landschap. Ze zijn met houten palen ommuurd en hebben een terras op hoge palen waar je lekker in de zon kunt genieten van het prachtige uitzicht, een heerlijke braai en een adembenemende zonsondergang. Vanaf het terras is een kleine waterhole te zien waar niet veel activiteit was, maar waar wel regelmatig een luipaard wordt gespot..
De cabin was bij aankomst brandschoon, beschikt over een goede koelkast met vriesvak, kookplaat en barbecue op het terras. Alles wat je nodig hebt om een maaltijd te bereiden is aanwezig. De slaapkamer is eenvoudig en heeft twee 1-persoons bedden.
Bij aankomst komt onze care-taker ons gelijk begroeten en legt ons de regels van deze wildernis camp uit. Aangezien je midden in de natuur zit, zonder hekken eromheen is het niet toegestaan voor zonsopgang en na zonsondergang je buiten je cabin te begeven. Een alarmbel is aanwezig als het wild te dichtbij zou komen….
We rijden twee dagen in deze omgeving rond en zien indrukwekkende roofvogels, herten, gnoes en oryx. Helaas nog geen 'big cats' hoewel… als we een half uurtje eerder in ons wilderness camp terug waren geweest, hadden we oog in oog gestaan met een luipaard wat net langs ons terras was gelopen richting waterhole…. Je kunt soms pech hebben.

Braaien doen we elke avond gezellig op ons terras. We genieten van een lekker stukje vlees, een prachtige zonsondergang over de Kalahari woestijn, de volle maan die opkomt en een heerlijk warm bedje.

Al met al, voor ons echt een wildlife-experience!

Rondom Kieliekrankie zien we oryx, springbok, heel veel grote en kleine vogels, struisvogels, kudu's, jakhalzen en gnoes.

Foto's

Image Title Image Title
17ac4.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
17ac4.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
03aee.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
03aee.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
03aee.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
ff4d3.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
ff4d3.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
4569d.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
ff4d3.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
4569d.jpg
WKerkhof
Image Title Image Title
4569d.jpg
WKerkhof

Laat een reactie achter

2 reactie(s) bij "Kgalagadi Transfrontier Park (1) van Mata-Mata tot Kieliekrankie "

 • profile image comment
  Door Agrotewal• geplaatst op 21 Oct 2014 | 05:19:40

  Lijkt me een geweldig park, ik moet toch eens informeren of er met een gewonen auto te rijden is. volgens mij een groot gedeelte wel. Mooie blog.

  Bericht aangepast op 08:13:56
 • profile image comment
  Door Chateau• geplaatst op 22 Nov 2014 | 13:31:25

  Lijkt me best een heel speciaal park. Wat jammer dat die luipaard net voorbijgelopen was.

  Bericht aangepast op 08:12:06