Kaapstad

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mzoli’s in Gugulethu: Tempel voor Vlees en Vertier

Kaapstad,
Zuid-Afrika


‘Een braai midden in de townships’, zo omschrijven de Kaapstedelingen Mzoli’s. En ook als een must als je in Kaapstad bent. Maar wat kun je verwachten? Een gracieuze bijeenkomst met een paar mensen en een kampvuur in het midden van de township?

Echt niet, wat een understatement! Mzoli’s in township Gugulethu is zo’n plek waar je het vlees van het bot scheurt met je blote handen, feest totdat je er bij neervalt en opgaat in het ritme van de bewoners van Gugulethu. Een paar mensen? Een paar honderd zul je bedoelen. Mzoli’s is meer house muziek en een hip publiek, dan een kampvuur en gitaar setting.

En aangezien het maar twintig minuten rijden is van Kaapstad naar Gugulethu heb je geen reden om niet te gaan. Het zou niet raar zijn als je na je eerste Mzoli's ervaring in Gugulethu nog een keer wilt. En nog een keer… En nog een….

Mzoli Ngcawuzele
Mzoli’s. Mzoli’s huis. Mzoli’s slagerij. Mzoli’s vleeshuis is misschien de meest geschikte van alle bijnamen voor Gugulethu’s tempel voor vlees en vertier. Grondlegger Mzoli Ngcawuzele openende Mzoli’s restaurant in 2003. Hij verkocht vlees vanuit zijn garage. Al snel werd die plek in Gugulethu een populaire hangplek in Kaapstad. Zo nu en dan spot je bekende gezichten uit binnen- en buitenland: DJ Fresh, Tony Yengeni en TV chef, Jamie Oliver.

Mzoli’s is de plek voor een authentieke Zuid-Afrikaanse braai. Het is geen sjiek restaurant: Mzoli’s is een rustieke en smaakvolle plek, waar je het echte leven in een township ervaart. Neem gerust zelf alle benodigdheden mee – stokbrood, plastic borden, servetten en drinken – maar laat het vlees over aan Mzoli’s zelf. Borden, bestek en ander braai-gerei kun je ook in de Mzoli’s-winkel kopen.

Jong en hip publiek bij Mzoli’s
Tegen 15:00u stroomt Mzoli’s over van de mensen. Locals, toeristen, zakenlieden: iedereen praat, feest en eet met elkaar. Mzoli’s draait niet alleen om het vlees, maar ook om de ervaring met het jonge en levendige publiek.

Het is een menigte die weet wat feesten is en zich niet schaamt wat strakke passen te maken op de dansvloer. En zo zag Mzoli Ngcawuzele het ook voor zich: alle culturen en rassen moeten een plek hebben waar ze samen kunnen komen om te genieten van het leven. En dat is meer dan gelukt.