Kaapstad reisblogs

De ongelooflijke terugkeer van een gouden ketting deel 2

Jan10e was er (tot 01 apr 2011) Gepost op 05 aug 1111 reacties

Van horen zeggen want daar ben ik dan niet bij geweest: Dief heeft zijn excuses aangeboden, maar de ketting heeft hij inmiddels al verkocht voor 1750 rand (175 euro). De betreffende shop is al gesloten, maar morgenochtend wil hij de winkel dan aanwijzen en kunnen wij de ketting wellicht terugkopen… De security van het hotel zou zorg dragen dat hij niet de benen zou kunnen nemen. Op dat moment kom ik dus met de detective aan. (Ik wordt met onze afspraak naar het dakterras gemanouvreerd om ‘bij te komen’).De detective echter vind het een beter plan als de dief gewoon een nachtje in de tronk slaapt en laat een dievenwagen aanrukken waarmee de dief met handboeien om in wordt weggevoerd. Er worden afspraken gemaakt voor de volgende ochtend: met dief en politie naar de betreffende winkel. De bloemenverkoopster zeggen nog heel nadrukkelijk: wij hoeven geen beloning als je de ketting terug weet te kopen, maar trek dan alsjeblieft de aangifte weer in, want anders komen wij misschien zelf in de problemen. Wij hebben kinderen… De hotelsecurity gaf aan de bloemenverkoopster volledig te vertrouwen. Ze is bij velen een goede bekende want staat al jaren op de bloemenmarkt.
Mijn partner gaat de volgende ochtend volgens afspraak naar het politiebureau. Ik blijf in hotelkamer wachten. Op het politiebureau (te vergelijken met Hillstreet blues) wordt er met meerdere superieuren overlegd. Helemaal niks terugkopen is daar de insteek. De gekochte ketting zou in het register van de shop moeten staan (en dan moeten ze het nog zeker een week ter plekke bewaren). En als het niet in het register staat en de dief geeft aan het er verkocht te hebben dan kunnen ze vragen om binnen te mogen komen en in de kluis te mogen kijken. (maar de politie gaf zelf ook al aan: dat is waarschijnlijk al weer elders verstopt of is door de shopeigenaar/medewerker meegenomen). Dus weinig kans op weerzien met mijn ketting.
In de auto: 3 (potige) agenten, mijn partner en de dief in handboeien. Bij de winkel: zo’n winkel is altijd op slot… er was al een klant. Nadat die vertrokken is, maakt de politie kenbaar dat de deur geopend dient te worden. Er is een medewerker (de eigenaar van de shop die de ketting heeft gekocht is er nog niet) die beetje trillend meewerkt en het registratieboek laat zien. Daar staat niets in over de ketting. (er staan maar heel weinig transacties in). De agenten vragen vervolgens of ze dan verder binnen mogen komen en in de kluis mogen kijken. De medewerker geeft de agenten toegang. Mijn ketting lag bovenop in een plastic zakje. Mijn partner kon hem gelijk aanwijzen. Het is met bijzondere schakeltjes, dus die is erg makkelijk te identificeren. Afijn. Ketting in beslag genomen, het registratieboek wordt in beslag genomen (de agenten zeer verheugd want ze hadden deze gold for cash shop al tijdje in de smiezen en nu hadden ze concreet iets in handen voor een aanhouding van de eigenaar. Terug op het politiebureau wordt er nog statement opgemaakt met mijn partner. Ketting moet als bewijs worden ingeschreven. Foto’s worden er gemaakt. En dan moet de ketting ook weer worden ‘uitgeklaard’ omdat we toeristen zijn en het bewijsstuk dan ook weer mee kunnen nemen. Dat alles neemt ook nog zo’n 2 uurtjes in beslag. Toen mijn partner het politiebureau uitkwam stond de bloemenverkoopster hem op te wachten. Hoe het is afgelopen. Ketting terug, maar niet teruggekocht. De dief had de agenten nog verteld dat zij zijn geld bewaarde. De agenten geloofden dit niet, want ze is echt een goed citizen. Ze werd ‘witheet’. Er was voor mijn partner geen keuze om van de aangifte af te zien, want het is nu immers al een grotere zaak geworden. Misschien omdat de dief zichzelf heeft aangegeven en de shop heeft aangewezen dat hij strafvermindering zou kunnen krijgen, maar de politie gaat dus nu de shopeigenaar voor een gesprek uitnodigen.
Om half 1 keert mijn partner terug in het hotel met de gebroken ketting. Binnen 20 uur heb ik mijn gestolen ketting weer terug dankzij hulp van vooral de bloemenverkoopster en de politie die kordaat de case gelijk in behandeling heeft genomen! Die zijn trouwens net zo verbaasd als wij dat we de ketting weer terug hebben!
De bloemenverkoopster heeft 1000 Rand van ons contant ontvangen. Belofte maakt schuld en zij heeft dus echt wel haar ‘nek’ uitgestoken. (en ik hoop maar dat er ondertussen geen represailles tegen haar zijn genomen door het criminele circuit)
Waarom ik mijn ketting om had? Die draag ik nu zo’n 10 jaar dag en nacht. We hadden al onze waardevolle spullen (incl. CC en bankpasjes en laptop en contant geld) in de flat van vrienden in Kaapstad achtergelaten en wat we nodig hadden voor ons verblijf van 2 nachten in het hotel ingepakt. Alvorens naar de parkeergarage te gaan brengen we onze bagage eerst nog naar de kamer zodat we naar ons gevoel ‘naakt’ de auto gaan parkeren. Het is voor ons niet de eerste keer dat we hier zijn, we zijn op bekend terrein en het is midden op de dag. Iedereen is en kijkt vriendelijk. Volkomen op ons gemak. We waren eerder die week met excursie naar township (in de avond) gegaan en toen heb ik hem heel bewust dus wel afgedaan en in mijn tasje verstopt.
Deze week waren we de gelukkige prijswinnaars van ‘Capetown travel’ en genoten van een 8 daags compleet verzorgd arrangement in en rondom Kaapstad dus waren steeds met gidsen of begeleiding op stap in Kaapstad. Behalve net dat ene moment van teruglopen van de parkeergarage naar het hotel in Long Street. Helaas voor die 5 min. lopen er geen erg in gehad om mijn ketting af te doen.
De kosten van reparatie zijn erg meegevallen. De 1000 rand beloning is goed besteed. Dus beste reisreporters: Als je in Kaapstad bent: Koop een bosje bloemen op de bloemenmarkt bij de dames aldaar!

Jan10e Positie 54 (35412 p.) Lid sinds 25-03-2008 Foto's en tips: 2126 Blogs: 61 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De bijzondere airstreamcampers op het dakterras van Grand Daddy.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Lichtshow Burj Khalifa
8 4
Gepost op 30 juli
Verenigde Arabische Emiraten Burj Khalifa
Boottocht Duikereiland vanuit Houtbaai
8 4
Gepost op 20 april
Zuid-Afrika Kaapstad
Roadtrip Kust Noordkaap 2
8 1
Gepost op 06 april
Zuid-Afrika Noord Kaap

Reacties bij deze blog

anjavast

Door: anjavast • Geplaatst op

Ik heb net de twee verhalen gelezen. Wat een toestand was dat en je bent er erg veel tijd mee kwijt. Ik had al eens meer gelezen dat je beter geen dure sieraden om kan doen. In ieder geval een goede tip voor anderen om daar mee op te passen.
grts, Anja

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

Wat een verhaal!

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Goed zeg, je hebt het prachtig opgebouwd. Misschien was het de herbeleving en de adrenaline die je hebt meegnomen in je pen. De daadkracht geeft toch vertrouwen.
Wordt er bijna een mooi 'feelgood' verhaal van.
gr Mies

ABobeldijk

Door: ABobeldijk • Geplaatst op

Wat een verhaal... Weer goed voor alle reizigers om hier weer even bij stil te staan. En om je er niet door tegen te houden! Jullie hebben zowel de goede als de mindere kanten van mensen gezien. Ik hoop dat jullie genoten hebben van jullie tijd daar en fijn dat je je ketting terug hebt!

schenkel

Door: schenkel • Geplaatst op

Fijn dat je de ketting weer terug hebt wat een gedoe allemaal best heftig om meetemaken.Gelukkig eind goed al goed.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.