Kaapstad reisblogs

Jazz safari Kaapstad met Coffeebeans Routes

Jan10e was er (tot 30 mrt 2011) Gepost op 22 apr 112 reacties

Avond maandag 21 maart
Om 18.45 uur dienden we ons te melden op het kantoortje van Coffeebeans Routes (70 Walestreet) voor de Cape Town Jazz Safari. Auto op de hoek geparkeerd. Na 18.00 uur hoef je in de meeste gevallen niet meer te betalen. Er was geen parkeerwachter in de buurt, dus dat zit wel goed, maar voor de zekerheid toch ook nog maar nagevraagd. Dan weet men het eigenlijk ook niet.
Slechts 1 andere gast voegde zich bij ons op het kantoor van Coffeebeans Routes. Op internet had ik wel gekeken wat er zoal ging gebeuren. Jazzmuziek. Ik ben er niet goed bekend mee en ik vind het ook zeker niet altijd mooie muziek. Een ritje van een half uur naar een township. (ik had verwacht dat we ergens in Kaapstad zouden blijven, dus was wel beetje spannend om te horen dat we eerst een ritje van klein half uur naar township gingen maken… daar gaan wij in elk geval niet met zijn 2en naar toe… en zeker niet meer op zo’n tijdstip. Maar met begeleiding kan het gerust!) Aangekomen bij een
net(ter) huis ( i.p.v een krot) Daar staat een muzikant (trompettist Blacky Tempi) bij zijn voordeur ons op te wachten. (dit varieert per avond waar en met wie).We worden naar binnen geleid. Daar staat een gedekte tafel met wit tafelkleed en zijn vrouw met een big smile. De beide vaders die bij hen in huis wonen (90 en 86 jaar) zitten plechtig aan een ronde tafel ook in de woonkamer en twee buurvrouwen nemen de benen zodra wij ze een hand hebben gegeven.
Er wordt verder geen tijd verspild. We worden in de (nieuwe) bank geparkeerd en Blacky verteld zijn levensverhaal. Hij staat voor het enige raam (met soort van luxaflex ervoor en voor een gigantische tv onder tl verlichting.... en krijgen dus een privevoorstelling.... Kaapstad, Johannesburg, ook in Nederland heeft hij in een show gespeeld. Blacky speelt met een gedempte trompet een variatie aan bekende liedjes. Hij wordt begeleid door Letch Mdingi op gitaar. ‘Pata Pata’, ‘Summertime’, ‘In the jungle’, ‘ What a wonderfull world’, ‘Girl from Ipanema’ en een aantal locale liefdesliedjes. Krijgen we ‘onderweg’ sambaballen en tamboerijn in handen gedrukt. Spiekbriefje voor de nummers die hij nog wilde spelen, maar hij was ook beetje buiten adem. Vroeg diverse keren of het eten al klaar was. Want ja, je eet dan ook bij de muzikant thuis. Zijn vrouw antwoord elke keer, nee nog niet… Gewoon goed en voldoende eten vers klaargemaakt… met een glaasje wijn… Je bent echt gast. Iedereen eet mee, de muzikanten, de vrouw des huizes (en dus ook de kokkin) de gids en de hulpgids (noem ik haar maar even, want ik vermoed dat ze volgende keer de tour zelf zal gaan gidsen).
Op zich allemaal een beetje onbehaaglijk… want de 2e ronde na het eten werden er nog wat nummers getrompetterd en toen begon het meer traditionele Afrikaanse ritme op te spelen met handje klap, gestamp en gezang. (oftewel een soort polonaise) Het was er eentje ‘for the road’ zei de gastvrouw. Afscheid met veel gezwaai en handen schudden. We hebben een cd gekocht voor 100 rand waarop Blacky speelt. (een paar dagen later luisteren we ernaar in de auto). Of de CD meekomt naar Nederland, ik vermoed het niet. Met meer mensen meer sfeer? Wel apart om mee te maken.
Het 2e deel van de avond is in een andere township. Een local known bar waar jazzmuzikanten, jong en oud, bekend en onbekend elke avond komen spelen en jammsessies houden. Heeft aantrekkingskracht, want de tent zat afgeladen vol. Er was een tafeltje voor ons vrijgehouden. Leuk om te observeren en hoe ook buitenlandse gasten hun muziekinstrumenten tevoorschijn halen en op het podium voor het eerst samen songs ten gehore brengen. Maar het geluid is niet echt voor mijn oren bestemd. Ik vind het niet mooi. Om 23.15 dan terug naar Kaapstad. Om 00.00, weer wat indrukken rijker, in het Crystal Towers Hotel & Spa als een blok in slaap gevallen.
Wordt vervolgd.

Jan10e Positie 52 (33988 p.) Lid sinds 25-03-2008 Foto's en tips: 2121 Blogs: 61 Fans: 10

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
trompettist Blacky Tempi
blogfoto nr. 2
En hier is Blacky met zijn gitarist Letch te zien...
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Lichtshow Burj Khalifa
8 4
Gepost op 30 juli
Verenigde Arabische Emiraten Burj Khalifa
Boottocht Duikereiland vanuit Houtbaai
8 4
Gepost op 20 april
Zuid-Afrika Kaapstad
Roadtrip Kust Noordkaap 2
8 1
Gepost op 06 april
Zuid-Afrika Noord Kaap

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Mens, je overspoelt ons!
Ik ga niet op alles reageren maar je laat ons dit land wel op een zeer intensieve manier mee beleven.
Je gat er vol voor om zoveel mogelijk op te zuigen lijkt het.

albertensandra

Door: albertensandra • Geplaatst op

Wat gaaf zeg, eens wat anders dan de wildparken;-))))
Leuke foto's erbij!!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.