Hermanus

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Whale watching bij Hermanus

Hermanus,
Zuid-Afrika


Wil je walvissen bewonderen in Zuid-Afrika, dan is Hermanus een goede plek. Zelfs zonder met een boot het water op te gaan, zie ze je al vanaf de kustlijn. Maar wij wilden ze ook wel van dichtbij zien. Op de dag van aankomst was de zee helaas te ruw en kon het niet doorgaan. Gelukkig hadden we ook een overnachting gepland, en bood de vroege ochtend van de volgende dag de oplossing. Het moment dat de boot stil lag en er langzaam een Zuidkaper naar de boot kwam drijven zal ik nooit vergeten. Ik stond aan de boeg van de boot, keek naar beneden op het moment dat deze kolos zachtjes tegen de boot aandreef. Wat een gigant!
Zuidkapers worden minstens 14 meter lang en wegen ongeveer 60 ton. Vrouwtjes worden over het algemeen groter dan mannetjes. Mannetjes worden maximaal 15 meter, vrouwtjes 16,4 meter.

Wij waren er overigens tijdens het Hermanus Whale Festival. Wat mij betreft geen aanrader omdat het stadje dan overstroomd wordt door bezoekers. Zowel toeristen als locals. Desalniettemin hadden we geen moeite met het boeken van een tour.