Gauteng

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

763m onder de grond! Bezoek aan diamantmijn.

Gauteng,
Zuid-Afrika


Het plaatsje Cullinan staat bekend om de vondst van de Cullinandiamant (o.a. verwerkt in de Britse kroonjuwelen) Na die vondst is [url="http://www.gauteng.net/attractions/entry/cullinan_diamond_mine/" target="_blank"]de diamantmijn[/url] er ontstaan. Aanvankelijk een open pit, maar nu ondergronds. Je kunt er kiezen uit verschillende rondleidingen. Wij hebben gekozen voor de [url="http://www.diamondtourscullinan.co.za/" target="_blank"]ondergrondse tour.[/url]
Een heus dieptepunt tijdens onze reis (letterlijk dan) 763m onder de grond.
Het is de enige werkende diamantmijn ter wereld waar er bezoek mogelijk is. Meestal is de omgeving hermetisch afgesloten. Ik vond het ontzettend interessant. De oude mijntorens, (maar met moderne veilige liften). Er moet 100.000kilo grond verzet worden voor 8 gr. diamant. (= 40karaat). We krijgen veiligheidsinstructies en krijgen de outfit aan van een mijnwerker: ketelpak, veiligheidsschoenen, helm, en reddingsdoos. We dalen af, we lopen door de mijngangen, zien hoe de mijnwagentjes worden volgeladen en vervolgens weer geleegd worden. De luchtverversing is er prima. De gids heeft een erg goed verhaal. Er is helaas geen diamant voor mijn voeten komen rollen....dan had ik 10% van de waarde mogen behouden....
De mijnkrater is van bovenaf te bewonderen. De beroemde krater The Big Hole in Kimberly is de grootste met de hand gegraven. Deze krater is groter, maar mechanisch gegraven.

Hier in Cullinan is alles heel gemoedelijk, de rondleiding erg goed georganiseerd met alle bijbehorende veiligheidseisen.
Het stadje heeft zich de laatste 10 jaar op de kaart gezet. Het victoriaanse stadje heeft leuke authentieke huisjes waarin nu een aantal kunst en kitchwinkeltjes en restaurants zijn gevestigd. Probeer de griek: As Greek As it gets.... Heerlijk gegeten.
Cullinan, een erg leuke tussenstop op weg naar de Panoramaroute. Keuze genoeg aan accommodaties. Interressante geschiedenis.
Of gewoon vanuit Pretoria, want het ligt er maar een half uur rijden vandaan. De ondergrondse tour begint om al om 08.00uur en duurt dik 4 uur. Deze kost 35 euro maar is inclusief de bovengrondse tour Kortere bovengrondse tours zijn ook mogelijk.
http://www.diamondtourscullinan.co.za/