Zuid-Afrika Feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Zuid-Afrika, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

1 januari – Nieuwjaarsdag

21 maart – Dag van de mensenrechten
De dag van de mensenrechten wordt in Zuid-Afrika gevierd op 21 maart, ter nagedachtenis aan het bloedbad op 21 maart 1960 in Shapesville. Dit was het gevolg van een protest tegen het apartheidsregime.

5 & 6 april – Pasen
Viering van de opstanding van Jezus uit de dood.

27 april – Freedom Day
Herdenking van de democratische verkiezingen op 27 april 1994, waar iedereen in Zuid-Afrika, ongeacht de huidskleur, de vrijheid had om te stemmen.

1 mei – Dag van de arbeid
Herdenking van de inzet van de vakbeweging om de sociale en economische prestaties van werknemers te herinneren.

16 juni – Jongerendag
Herdenking van de Soweto Uprisings uit 1976, waar op 16 juni dat jaar scholieren in Soweto de straat op gingen om te demonstreren tegen apartheid.

9 augustus – Vrouwendag
Herdenking van twintigduizend vrouwen op 9 augustus 1956 in Pretoria protesteerden tegen de pasjeswet. (Elke zwarte Zuid-Afrikaan moest volgens de Population Registration Act altijd een pasje bij zich hebben, waarop stond aangegeven waar diegene woonde en in welke gebieden diegene mocht werken.)  

24 september – Dag van cultureel erfgoed (Heritage day)
Viering van het rijke erfgoed en de diversiteit aan culturen, gebruiken, tradities en talen van Zuid-Afrika.

16 december – Dag van de verzoening (Day of reconciliation)
Viering van de gebeurtenis tijdens de Slag bij de Bloedrivier op 16 december 1838. De Zulu’s werden door de boeren teruggedreven.

25 & 26 december - Kerstmis

Door het hele jaar heen zijn er festivals waarmee de rijke cultuur van de Zulu’s wordt gevierd. Er wordt volgens tradities gezongen en gedanst, een ervaring die je niet mag missen. Bekende festivals:

- King Shaka Day Festival: iedere laatste zaterdag van de maand.
- Reed Dance: de zaterdag voor King Shaka Day Festival. De Reed Dance is een traditie voor jonge Zulu-meisjes. Vroeger zocht de koning op dit feest een nieuwe bruid uit.
- Shembe festival: oktober, de viering van de onofficiële religie shembe, een combinatie van Zulu en het christendom.

Daarnaast zijn er nog een aantal feesten zoals:

Cape Town New Year Karnival in Kaapstad, waarbij een kleurrijke optocht wordt gehouden, met veel muziek en dansende mensen. Een kleurrijke optocht, hossende mensen en veel muziek. Net Carnaval, alleen dan met Nieuwjaar.

Kavadi Festival in Durban, dat twee keer per jaar, in februari en april wordt gehouden ter ere van de Hindoe God Muruga.

Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50
Wil jij meer reisinspiratie over de mooiste bestemmingen weg van de massa + extra abonneevoordelen zoals kortingen en exclusieve winacties? Bestel dan hier jouw abonnement op Columbus Travel vanaf € 17,50

Praktische informatie


Ook handig om te weten

De hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria.
Aantal inwoners in Zuid-Afrika: 45 miljoen.
Oppervlakte van Zuid-Afrika: 1,8x Frankrijk.
De reistijd naar Zuid-Afrika is 10:40.
Gesproken Talen in Zuid-Afrika: Afrikaans, Engels, Zoeloe, Xhosa en nog vele anderen.
Aanvlieghaven(s) van Zuid-Afrika: Johannesburg (JNB) en Kaapstad (CPT).