Drakensbergen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Drakensbergen image

Rijden over Sani Pass

Drakensbergen
Zuid-Afrika
Akerkvliet

Rijden over Sani Pass

Wachtend op onze chauffeur / gids op de parkeerplaats van Sani Pass backpackers raakte in gesprek met een groep Zuid Afrikanen die het Sani Pass al hadden gereden en zij vertelde over de rit naar boven en dat het nogal angstaanjagend zou kunnen zijn, met hun grafische beschreven ervaring waarbij de woorden zoals "angstaanjagende haarspeldbochten, bloedstollend afdalingen en , maag omdraaiende momenten" werden gebruikt. Ik had voor deze beschrijving niet echt last van hoogtevrees maar het werd nu wel aangewakkerd.

Kijkend op de routekaart van de Sani Pass met plekken gemarkeerd met de namen"Hemorroïden Hill 2 250m, Suicide Bend 2 462m, Ice Corner 2 775, Reverse Corner 2 880 en Big Wind Corner." Was ik helemaal gelukkig!

Maar met buitengewoon perfect weersverwachting, en met een prachtige zonsopkomst nog op mijn netvlies, stapten we in de 4x4 die nogal overbezet was, 1 persoon verplicht achterin op een in de lengte richting geplaatste bankje met weinig hoofdruimte en geen helm te bekennen. Ik zat gelukkig voorin bij onze gids Simone.

Aardige dame met veel kennis in huis en wat een chauffeur geweldige gewoon vooral omdat zij op pad werd gestuurd met een nogal rammelende Land Rover die niet best schakelde en de remmen ? die deden het niet altijd goed ! Maar ja daar kom je pas achter als je afdaling tegenkomt.

Onderweg zie je de machtige Southern Drakensberg steeds dichterbij komen. Een verkeersboord verkondigde dat alleen 4x4's zouden worden toegestaan en we begon langzaam de Pass te beklimmen.

Bij de grenspost werden onze paspoorten gestempeld, en ook gecontroleerd dat we met een 4x4 reden en merkte op dat voertuigen die omhoog reden voorrang hebben. Ik zag een ezel spoor vlakbij de grenspost en bood ik nogal te enthousiast aan denk ik om hierop een stukje te gaan lopen terwijl zij de steile berg met zijn smalle slingerende onverharde weg te lijf zouden gaan. Mijn verzoek werd jammer genoeg afgewezen en we begonnen de reis naar boven.

De uitzichten waren buitengewoon. Uitgestrekt, glorieus en spectaculair. Geen wonder dat dit een "must" is om te bezoeken en vooral te ervaren, en misschien dat mijn verhaal kan helpen om andere te overtuigen.

Onderweg maken we enkele stops om te genieten van de vergezichten , bloemen en vogels onwijs gewoon.

We kropen voorbij kristalheldere beken met het zuiverste water en weidse geplooide valleien in verschillende schakeringen van groen in de verte. We reden langs indrukwekkende rotsformaties, namen bloedstollende haarspeldbochten met ijzingwekkende afgronden totdat we eindelijk de top, 2 873m hoog bereikte en het einde van de 4x4 route.

Voordat we verder kunnen rijden moeten we even langs bij de Lesotho grenspost om een stempel te halen. We rijden nu verder over de nieuwe weg “asfalt”, wel jammer voor ons maar wel beter voor het volk. Ze willen ook de Sani Pass ruineren door hier ook asfalt te gaan leggen, een grotere fout kunnen zij niet maken denk ik.

We stoppen vlakbij Thabana Ntlenyana, de hoogste piek in zuidelijk Afrika, waar we gaan lunchen. Mooie plek maar wat een wind ik zat ei met haar te eten, eigen schuld natuurlijk had ook een elastiekje mee moeten nemen. Na een wandeling gemaakt te hebben op naar een Lesotho dopr om even binnen te kijken en kennis te maken met hun manier van leven.

Ik bleef buiten bij de herders om even een praatje te maken en een shagje met ze te roken en waarom? Omdat de rondavel nogal vol zat en warm daar binnen pfff. Wat een leven hebben de schapenherders, ik zou niet met ze willen ruilen. Na afscheid te hebben genomen op naar de hoogst gelegen pub in Afrika voor een bakkie troost.

De pub was vol en de bezoekers waren erg joviaal (opluchting misschien) en een deel van de bezoekers brachten ook de nacht hier door omdat zij een 2 daagse wandeling zouden gaan maken. Jammer dat we terug moeten en ik zie er echt naar uit om de berg af te rijden!

Voordat we vertrekken, bekijken we vanaf het dek van de Pub en laten we de pracht van de uitzicht bezinken, en leun tegen de wind in adem de zuiverste berglucht in dat je kunt voorstellen terwijl een eenzame gitarist, gewikkeld in een Basotho deken, op een gitaar gemaakt van een olie vaatje speelt.

Na een enerverende rit naar beneden met de nodige scheldpartijen van Simone “GVD hoe kunnen zij op pad sturen met een auto die slecht schakelt en remt”, dat geeft de burger echt moed, en ja we zijn heel beneden gekomen dankzij haar. Zijn we terug bij Sani Pass Backpackers een ervaring rijker gecombineerd met wat extra grijze haren en kortere nagels.

Een tip wil jezelf het gaan rijden neem een 4x4 en huur het bij een gerenommeerde auto verhuurder in Nederland met een all-in verzekering, ik zal geen naam noemen maar ze hebben Zonnige auto’s.

En hier naartoe rijden is al een mooie rit, vanaf Durban is het ongeveer 3 uur rijden zonder stops onderweg dus trek er 5 uur voor uit. Vanaf Durban rij via de N3 en sla linksaf naar de R56 na ongeveer een uur rijden sla linksaf op R617 en rij richting Underberg, hier even gaan tanken en even een bakkie doen. Je ziet dat de landschap al begint te veranderen. Rij verder op de R617 door Himeville in de verte zie al de bergen dichterbij komen rij naar Sani Pass backpackers en breng hier de nacht door. Of een andere lodge er zijn er genoeg in de buurt.

Geen 4 x 4 ? Boek een tour ter plaatse, lekker makkelijk niet duur en volop genieten van de rit als geen last hebt van hoogtevrees.
4 0 4

Foto's

e2fca.jpg
e2fca.jpg
Akerkvliet
05336.jpg
05336.jpg
Akerkvliet