Drakensbergen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rock Art in Drakensbergen

Drakensbergen,
Zuid-Afrika


Dit is Bandile, onze gids in Drakensbergen. Hij leidt ons langs de rotstekeningen van zijn voorvaderen, de San of Bosjesmannen. De San vormden eeuwenlang kleine gemeenschappen van jagers en verzamelaars en de rotstekeningen die ze maakten worden gezien als de eerste menselijke kunstuitingen.

De vroegste tekeningen zijn tienduizenden jaren oud en stellen jachttaferelen en rituelen voor. Ze werden meestal gemaakt door Sjamanen, die verantwoordelijk waren voor de verbinding tussen hemel en aarde. Om die reden zijn er veel elandantilope's afgebeeld, een dier dat over bovennatuurlijke krachten zou beschikken. De Sjamaan schilderde op rotsen en in grotten en haalde zijn materialen uit de natuur. Hij schilderde met veren of kwasten gemaakt van dierenhaar en maakte zijn verf van fijngemalen oker, houtskool en klei dat vermengd werd met bloed, vet of water.

De rotskunst in de bergen van het Ukhahlamba-Drakensberg Park is een bezoek meer dan waard. Het park heeft zijn status als Werelderfgoed mede te danken aan de 600 locaties waar in totaal ruim 40.000 afbeeldingen te vinden zijn.