Panorama- en Watervallen route

Hoofdfoto bij reisverhaal 'Panorama- en Watervallen route'
Was hier op 2015-12-13 Gepost op:
Deze route langs de Oostelijke rand van de Drakensbergen, gaat langs mooie berglandschappen, groene bossen, rivieren en watervallen en lde op twee na grootste canyon ter wereld, de Blyde River Canyon.

Wij begonnen onze route vanuit Sabie en reden zo omhoog richting Graskop de R532 volgend.

In Sabie zien we de eerste waterval een beetje kneuterig aangegeven staan net na de brug, de Sabi Falls. De waterval valt73 meter naar beneden en je kunt hem goed zien vanaf de brug. Het valt een beetje tegen omdat hij niet zo groot lijkt als hij zou moeten zijn er zijn vele storende elementen aanwezig. De watervallen zijn makkelijk bereiken vanaf de parkeerplaats, en er zijn verschillende uitzichtpunten

Nog geen 10 km verder verwijst een bordje naar de Mac-Mac Pools Overal zijn picknickplaatsen met genoeg schaduw. Hele families met grote koelboxen vol lekkers zitten hier gezellig samen. Een heel klein stukje verderop zijn de pools, een soort natuurlijke zwembaden die gevoed worden door bergwater en kleine watervallen. Op een warme dag is het heerlijk hier minimaal even pootje te baden, maar zwemmen kan hier ook prima. er zijn zelfs omkleedhokjes aanwezig! Wij lopen lekker door het water met onze blote voeten en zijn weer heerlijk afgekoeld!

Een klein stukje verder langs de R532 vind je de Mac-Mac Falls. Je loopt langs de soevenierskraampjes om vervolgens langs een redelijk lang en redelijk steil pad bij de waterval te komen. Ik denk dat het ongeveer 400-500 meter lopen zal zijn. Aan het einde van het pad staat een groot hek waarachter je de waterval die hier in het ravijn stort kunt bewonderen. Het zicht is niet optimaal en je moet je best doen om door het hoge hek de waterval mooi te kunnen fotograferen, maar het is zeker de moeite waard hier even te gaan kijken.

Bij de splitsing van de weg volgen we de R532 richting Graskop.
In veel boekjes staat hij niet aangegeven maar neem de afslag zeker even naar de Pinnackle, dat is een grote geheel vrijstaande rots midden in een bosrijke kloof. Echt de moeite waard voor een korte stop.
All snel gaan er twee wegen naar dezelfde bestemming. We kiezen ervoor om eerst het bordje God's Window te volgen (de R534) De uitzichten zijn langs de hele weg al fenomenaal, maar op dit korte stukje heb je twee extra mooie uitzichtpunten. De eerste is God's Window. Vanuit een spectaculaire spleet in de bergen heb je een heel weids uitzicht over de canyon. Er zijn verschillende plekken gemaakt waar je dit weidse uitzicht kunt bewonderen. Ook kun je er voor kiezen een stukje verder omhoog het pad op te lopen richting een stukje regenwoud (staat goed aangegeven).
Nog geen 2 kilometer verder heb je nog een heel mooi uitzichtpunt Wonder View. Hier is het ook echt de moeite waard even te stoppen. Op een heldere dag kun je kilometers ver weg kijken en zie je goed hoe groen het land is dat wordt gekruist door kleine rode weggetjes.

Als we een klein stukje doorrijden komt de weg weer bij elkaar en rijden we de R532 een klein stukje terug (links afslaan) voor de Lisbon Falls. Dit staat niet aangegeven, maar gelukkig wist ik dit aangezien we het een vorige keer gemist hadden. Ik vind dit een van de mooiste watervallen langs de route. Vanaf een uitkijkpunt kun je deze mooie dubbele waterval goed bekijken. Maar wat ook kan is het pad naar beneden volgen, ongeveer 1 uur lopen, en dan het je zicht op dit watergeweld van beneden af, moet ook geweldig zijn als je er die tijd en de conditie voor hebt!

We vervolgen onze route weer terug omhoog en niet ver van de Lisbon Falls, vind je de Berlin Falls Deze waterval ligt niet ver van de parkeerplaats en heeft twee uitzichtpunten. Zorg dat je ze wel beide even bezoekt omdat vanaf een ervan je een kleine waterval aan de zijkant kunt zien.

Na deze laatste waterval volgt er een deel van ongeveer 20 km wat vooral mooie uitzichten en landschappen zijn. Nog net een paar kilometer voor de potholes is er een afslag naar Potluck Boskombuis en viewpoint. Ga hier vooral even kijken, geniet van een drankje of een warme maaltijd. Het is echt die moeite ward en het plekje is een hidden gem. (zie mijn foto/tip: Boskombuis)

Het indrukwekkendste vond ik de nabijgelegen Bourke's Luck Potholes. De kosten zijn hier ongeveer ZAR 30 pp. De potholes zijn door twee rivieren, de Blyde en de Treur in de loop van de jaren uitgesleten en hebben fantasierijke rotsformaties achter gelaten. Je hebt hier wel wat meer conditie voor nodig. Het is niet heel ver lopen, maar sommige vonden de trappen nogal stijl. Maar het zeker de moeite waard! Rond de parkeerplaats zijn weer veel picknicktafels.

De Tree Rondawels is nog een mooi uitzichtpunt over de canyon met rotsen die eruitzien als Afrikaanse huisjes.

Aan het einde van de rit komen we aan bij Echo Caves. Een hele mooie grot waar je met een gids doorheen wandelt. Het is niet alleen heel mooi om te zien, maar ook leuk om wat van de volkeren te horen die hier woonden en jaren de grot als schuilplaats hebben gebruikt. De tour duurt ongeveer een half uurtje en kostte geloof ik ZAR 60 pp. Het pad is meestal goed te begaan maar af en toe moet je flink bukken en een grote rugzak meenemen is zeker niet handig!

Een mooie einde van deze prachtige route, die iedere toerist zou moeten rijden.
Trek er wel twee dagen voor uit, want op de weg terug heb je nog Pelgrims Rest, een oud goudzoekersdorpje en in de buurt van Sabi vind je de iets minder makkelijk toegankelijke watervallen: Bridal Veil Falls, Lone Creek Falls en Horseshoe Falls.

Het bezoek van bijna elk uitzichtpunt of waterval kost je ongeveer ZAR10 per auto.
Rond de parkeerplaats staan veel tentjes waar mensen hun waar aan de man proberen te brengen. Het is erg goedkoop en wordt gerund door de lokale bevolking.

Foto's bij dit blog

Voorvertoning Een van de vele mooie uitzichten langs de route

Een van de vele mooie uitzichten langs de route

Voorvertoning Echo Caves

Echo Caves

Voorvertoning Bourke's Luck Potholes

Bourke's Luck Potholes

Voorvertoning Berlin Falls

Berlin Falls

Een van de vele mooie uitzichten langs de route

Een van de vele mooie uitzichten langs de route

Echo Caves

Echo Caves

Bourke's Luck Potholes

Bourke's Luck Potholes

Berlin Falls

Berlin Falls

Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
Heb jij een toffe dronefoto gemaakt? Doe dan mee aan onze dronefotowedstrijd 2020 en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Klik hier voor meer informatie.
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.