Blyde River Canyon

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Blyde River Canyon image

Appartheid zelf ervaren.

Blyde River Canyon
Zuid-Afrika
Guidowater

Appartheid zelf ervaren.

Zoals alle toeristen die Zuid-Afrika bezoeken waren wij ook bij de panorama route. Hier hebben wij misschien wel het meest indrukwekkende moment van ons leven meegemaakt.

Bij meerdere uitzichtpunten hadden wij al een school klas gezien met allemaal jonge donkere kindjes. Natuurlijk stonden wij hier verder eigenlijk helemaal niet mee bezig en waren we vooral bezig met de uitzichten en het kijken bij de vele souvenir kraampjes.

Toen we vanaf het zogenaamde Worlds End uitzichtpunt terug liepen richting de parkeerplaats moest we wachten omdat de complete klas kindjes eraan kwam lopen. Wij ging een beetje aan de zijkant van het smalle pad staan en de kindjes liepen ons voorbij. Het viel ons op dat de kindjes allemaal een beetje wegkeken toen ze ons voorbij liepen. Toen ongeveer de helft voorbij was keek één kindje toch duidelijk onze richting op en wij zeiden dan ook Hello how are you?

Wat hierna gebeurde was een van de mooiste maar meest bizarre dingen die we ooit meegemaakt hadden. Het meisje wat we aanspraken kwam naar ons toen en gaf ons een hand. Vervolgens kwamen alle kinderen uit de klas naar ons toe en begonnen ons te knuffelen en aan te raken. Zelfs de kinderen die al voorbij waren kwamen terug lopen. Een beetje verbijsterd bleven we staan toen de hele klas voorbij was.

Op dat moment kwam er een leraar / begeleider van de groep voorbij lopen en wij vroegen de man waar ze vandaan kwamen. Hij vertelde dat het een klas uit Zambia was die hier op excursie was. De man had niet gezien wat er gebeurd was omdat hij nog in het bos liep en hij moest heel erg lachen toen wij vertelden wat er zojuist gebeurd was. Toen wij vroegen waarom de kinderen die gedaan hadden was hij duidelijk. De woorden die hij zei zullen we allebei nooit meer vergeten :

It is probably because they have never toucht a white person before....

Op dat moment bleven we totaal verbijsterd achter en beseften we pas echt wat voor een impact de apartheid op Afrika nog altijd heeft.

Eenmaal in de auto besefte we pas wat er gebeurd was en tot op de dag van vandaag hebben we nog spijt dat we niet zijn terug gegaan om een foto te maken met de klas. Het had mij geweldig geleken om deze kinderen een foto toe te sturen van een hele klas met 2 blanke Nederlands.

Van alles wat wij in Zuid-Afrika gezien en gedaan hebben is dit het moment dat voor ons nog altijd de meeste indruk heeft achter gelaten.