Zuid-Afrika

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zuid-Afrika image

'Africa is not only a place, it is a feeling.'

Zuid-Afrika
Afrika
Manon Tijmes

'Africa is not only a place, it is a feeling.'

In de afgelopen jaren ben ik vijf keer in Afrika geweest, met in 2009 als kick-off een halfjaar stage lopen in Kaapstad – the Mother City. Na het afronden van mijn studie, ging ik al vrij snel aan de slag bij een Afrika specialist (niet gevreesd, deze blog wordt geen opsomming van mijn C.V.). Voor deze baan mocht ik diverse studiereizen maken naar Tanzania, Zuid-Afrika en Botswana i.c.m. Victoria Falls (Zimbabwe/Zambia). Mensen vragen vaak welke bestemming/reis ik het mooist vond, maar daar kan ik echt geen antwoord op geven. Ieder land, iedere plek en iedere beleving is uniek. Al hebben ze wel één ding met elkaar gemeen: ik werd vervuld met een bepaald soort verlangen waarvan ik niet eens wist dat ik het had. Iedere keer liet ik een stukje van mijzelf achter en nam ik een stukje Afrika mee terug naar huis. Eigenlijk is het lastig om dit met woorden te beschrijven, maar dat zou voor een blog natuurlijk een beetje lullig zijn. 

Afrika is puur, what you see is what you get – uiteraard gaat dit niet in alle gevallen op, zo is bijvoorbeeld Zuid-Afrika een iets complexer verhaal. Dat een groot deel van het continent worstelt met politieke en economische uitdagingen, is bekend. Des te meer ben ik dankbaar voor alle mooie dingen die ik heb mogen zien en inspirerende mensen die ik heb mogen ontmoeten. Tijdens deze reizen voelde thuis meteen heel ver weg (of juist heel dichtbij?), waardoor disconnecten erg makkelijk was. Hakuna matata, beetje dat idee. 

Tijdens een safari in Afrika, waar dan ook, vinden de activiteiten in de vroege ochtend en late middag plaats. Dit is afgestemd op hoe de natuur zich gedraagt; op het heetst van de dag doen de dieren namelijk ook niet zo veel. Beide momenten van de dag zijn magisch en ik heb dan ook geen voorkeur voor zonsopkomst of -ondergang. Mijn ervaringen qua overnachtingen lopen uiteen van een heel basic koepeltentje met bucketshower (letterlijk een emmer die je over jezelf heen gooit) tot aan een privé bungalow met butler. Ik realiseer me dat ik toen op zeer jonge leeftijd al erg verwend ben, niet alleen door luxe – maar ook door de diversiteit aan belevingen en indrukken. Hoe je ook overnacht, je bent dichtbij of zelfs één met de natuur. 

Op safari gaan is niet alleen het spotten van wild en je vogelboekje bij de hand houden. Het is zoveel meer. Gidsen die verhalen vertellen rondom het kampvuur (oftewel ‘’bush television’’), voor dag en dauw gewekt worden, een heerlijk drankje drinken terwijl de zon onder gaat (oftewel de ‘’sundowner’’ – romantischer gaat het écht niet worden), de meest heldere sterrenhemel, heerlijk eten, genieten van de stilte en met een beetje geluk pik je ook nog een stukje cultuur mee. Want zingen en dansen, dat kunnen ze daar zoals nergens anders.

‘’All I wanted to do now was get back to Africa. We had not left it, yet, but when I would wake in the night I would lie, listening, homesick for it already." 
- Ernest Hemingway, Green Hills of Africa 1994

 

 

Foto's

Okavango Delta/Botswana
Okavango Delta/Botswana
Manon Tijmes
Regenseizoen, Serengeti/Tanzania
Regenseizoen, Serengeti/Tanzania
Manon Tijmes
Rise & shine!
Rise & shine!
Manon Tijmes
De grote migratie, Serengeti/Tanzania
De grote migratie, Serengeti/Tanzania
Manon Tijmes
Bush television
Bush television
Manon Tijmes
Blog foto
Blog foto
Manon Tijmes