9x bijzondere pooldieren en de beste plekken om ze te zien image
Aniyar46

9x bijzondere pooldieren en de beste plekken om ze te zien

IJsberen, orka's en walrussen. Een aantal van 's werelds meest bijzondere dieren leven in het poolgebied. Maar dat betekent niet dat ze buiten bereik zijn. Zolang je weet waar je moet zoeken...

IJsberen spotten in Noorwegen (Foto: Reisreporter pensionado)



IJsbeer



Wat: De ijsbeer is waarschijnlijk de meest illustere van het stel. Hij is de grootste vleeseter van alle beren en voedt zich dan ook het liefst met zeehond. 

Waar: Op de eilandengroep Spitsbergen ten noorden van Noorwegen komen meer dan drieduizend ijsberen voor. Dat zijn meer ijsberen dan mensen!

Wanneer: De ideale tijd om ze te spotten is tussen mei en september. 

Hoe: Je kunt het beste met een georganiseerde tour mee. De kans is dan enorm groot dat je hem in je vizier krijgt.





De papegaaiduiker is het beste te spotten op de Faeröer eilanden (Foto: Reisreporter JaccoenLaurie)



Papegaaiduiker



Wat: De papegaaiduiker wordt vanwege zijn komische uiterlijk ook wel de clown onder de vogels genoemd. Om deze vogel nog in zijn natuurlijke omgeving te zien moet je echter snel zijn. Sinds 2015 staat hij aangemerkt als zeer kwetsbaar.

Waar: De beste spotkans heb je op de Faeröer eilanden. Maar ook op IJsland houden ze zich op. En in mindere mate langs de kust van Noorwegen, zoals op de Lofoten, en Schotland





Zwaai terug naar pinguïns in de buurt van Kaapstad! (Foto: Reisreporter werelds)



Pinguïn



Wat: De Zwartvoetpinguïn, of brilpinguïn, is de enige van zijn soort die broedt in Afrika

Waar: Pinguïns spotten zonder al te veel moeite te hoeven doen? Ga naar Boulders Beach, op een half uurtje rijden van Kaapstad. Naar verluidt komen er drieduizend pinguïns voor.

Columbus-tip: Duik het water in! De meeste mensen staan vanaf een afstandje toe te kijken, maar zelf het water in gaan is veel leuker. Zo zie je ze écht van dichtbij.





Enorme bultruggen springen uit het water (Foto: Reisreporter Robat)



Bultrug



Wat: De bultrug is een van de grootste dieren uit het dierenrijk. Een volwassen bultrug kan een lengte bereiken van 16 meter en een gewicht van 30 ton. 

Waar: Je zou het niet zeggen maar het Amerikaanse Hawaï is een favoriete warmwaterbestemming voor bultruggen. 

Wanneer: Van december tot mei is de spotkans in Hawaï het grootst. 





De poolvos heeft in de zomer gewoon een bruine vacht (Foto: Reisreporter sidonius)



Poolvos



Wat: De poolvos is een kleine hondachtige die zich kenmerkt door de kleurvariëteit; in de winter draagt hij een grijze of bruine vacht en in de winter een volledig witte. 

Waar: Niet het extreem hoge noorden, maar IJsland is een uitstekende plek om de poolvos van dichtbij te gaan bewonderen. De poolvos is een van de weinige zoogdieren op het eiland. 





Met een beetje geluk kom je de sneeuwuil ook in Europa tegen (Foto: Reisreporter konne000)



Sneeuwuil



Wat: De sneeuwuil kan tot 70 centimeter lang en 20 jaar oud worden. Hij gebruikt zijn witte, in de zon reflecterende verenkleed om zijn aanwezigheid in een territorium kenbaar te maken. 

Waar: Goed, de sneeuwuil laat zich af en toe zien in Europa - tijdens strenge winters wordt hij nog wel eens in Nederland en België waargenomen. Maar als je zeker wilt zijn van het zien van de uil kun je toch echt beter naar de Verenigde Staten afreizen. Rondom The Great Lakes, het Amerikaanse merengebied, maak je de grootste kans. 





Orka's spotten bij San Juan (Foto: Reisreporter dream)



Orka



Wat: De orka is te herkenen aan de witte vlekken op het zwarte lijf en behoort tot de dolfijnenfamilie. Van alle zeezoogdieren heeft de orka zich het meest verspreid. 

Waar: De orka vind je namelijk in de staat Washington, bij de San Juan eilanden. Deze enorme zoogdieren zijn makkelijk te zien in dit gebied, maar eigenlijk kan je ze over de hele wereld wel vinden. Het leuke van deze plek is dat je er ook andere walvissen kan spotten.





Enorme walrussen op de poolcirkel (Foto: Reisreporter pensionado)



Walrus



Wat: Het blijft een bijzonder gezicht, zo'n pafferige walrus. Een volwassen exemplaar kan tot wel 1200 kilo wegen. 

Waar: Deze enorme beesten vind je alleen maar in het noordpoolgebied. De beste plek om ze te spotten is wat ons betreft Alaska



Narwal



Wat: De narwal is een tandwalvis die voorkomt in de arctische wateren. Je vindt ze aan de rand van zee-ijs of in koude, diepe baaien (in de zomer). Het mannetje is te herkennen aan zijn lange slagtand, die uit de bek steekt en dienst doet als tastorgaan – in de slagtand zitten tot wel tien miljoen zenuwuiteinden.

Waar: De narwal is redelijk goed te spotten in het noorden van Canada, bij het lastig bereikbare Nunavut. Maar de allerbeste plek voor een ontmoeting is Baffin Bay, ten westen van Groenland.