Spelen met haaien image
Wilfried

Spelen met haaien

Knuffelen met een witte haai? De meeste mensen worden eerder panisch dan enthousiast van het idee. Mike Rutzen, alias The Sharkman, niet. Deze Zuid-Afrikaanse voormalige visser bestudeert de dieren al jarenlang en kwam erachter dat hij ze tijdelijk kan paralyseren.

De witte haaien-expert kan de dieren tot vijftien minuten verlammen door hen op de rug te draaien en de neus dicht bij de ogen te masseren. Normaal gesproken raken zowel haaien als andere beesten in een dergelijke staat van verlamming als er groot gevaar dreigt. Dit 'kunstje' kan natuurlijk niet iedereen zomaar even onder de knie krijgen. Mike Rutzen bestudeert witte haaien al sinds 1994 en heeft daarmee veel inzicht verworven in het gedrag van de dieren, evenals hoe ze bewegen en reageren op bepaalde omstandigheden. Hij heeft jarenlang getraind om dit gedrag te kunnen imiteren, waardoor de haaien hem niet als indringer zien en zijn aanwezigheid accepteren.

Shark in Tonic Trance


Shark Diving Unlimited
Rutzen begon als visser die bang was voor haaien. Toen Zuid-Afrika toeristischer werd, kreeg hij een baan als kapitein op een rondvaartboot. Zijn liefde voor haaien groeide en hij leerde duiken van zijn baas. Na vier jaar zette hij de duikschool Shark Diving Unlimited in Gansbaai op, die nog steeds veel toeristen trekt. Bekendheden als prins Harry, Brad Pitt en Leonardo Di Caprio hebben al gedoken bij het bedrijf. Zuid-Afrika is ook zeer in trek bij toeristen vanwege de haaien. Elk jaar zorgen de dieren voor meer dan dertig miljoen dollar omzet.