Addo NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Addo NP image

Help! Een boomslang in mijn mooie badkuip!

Addo NP
Zuid-Afrika
DanielKeulemans

Help! Een boomslang in mijn mooie badkuip!

Help! Een boomslang in mijn mooie badkuip!

Ik ben niet echt een held als het aankomt op “close encounters” met dieren in het wild. Toen ik een jaar of tien oud was sprong ik al op de bank als er onaangekondigd een spin voorbij kwam dartelen op ons hoogpolige tapijt.
Deze spin had de gewoonte om altijd op bezoek te komen tijdens het programma “een van de acht” van Mies Bouman. Mijn favoriete onderdeel was altijd de lopende band. Dan kwamen er, voor die tijd en zeker voor mijn leeftijd, mooie prijzen voorbij op een lopende band. Mies gaf de deelnemer dan een minuut de tijd om zoveel mogelijk prijzen op te noemen en die mocht je dan mee naar huis nemen. Ja, dat was nog eens exciting televisie, kennelijk ook voor de spin die van ons toch wel liefkozend de eervolle bijnaam “een van de acht” spin had gekregen.

Het zal dan ook niemand verwonderen dat mijn “sense of excitement” tijdens mijn reizen als reisbegeleider door Zuid-Afrika dikwijls op de proef werd gesteld. Bij verre de meest bizarre ontmoeting vond plaats op een werkelijk weergaloos prachtige locatie in Zuurberg, aan de rand van het Addo Elephant National Park.

Ik had bij aankomst in het hotel een prachtige kamer gekregen, met een mooie tuin en een geweldig ligbad. Op de rand van het ligbad stonden mooie flessen gevuld met verleidelijke kleuren badshampoo……en het idee alleen al om heerlijk in bad te kunnen relaxen was op dat moment, na een lange reisdag, wel aan mij besteed.

Kennelijk toch intuïtief besloot ik eerst nog wat reisadministratie bij te werken in mijn mooie tuin. Plots werd ik opgeschrikt door het geluid van brekend glas. Held als ik ben besloot ik het geluid te negeren en net te doen alsof er niets aan de hand was. Mijn eerste gedachte was dat er misschien een aapje gebruik had gemaakt van mijn ligbad, opzich geen onlogisch idee natuurlijk. Totdat 5 minuten later de tweede fles met shampoo ter aarde stortte. Langzaam en uiterst behoedzaam begaf ik mij naar de badkamer en verzamelde al mijn moed om door een klein kiertje naar binnen te gluren.

En daar trof ik een beeld aan wat ik nooit meer zal vergeten…..Ssssssssssssssssssss……..een slang in mijn badkuip!!! Mijn hart sloeg 48 keer over en mijn eerste gedachte was natuurlijk grote opluchting dat ik er niet zelf naast lag!

Gelukkig had ik nog wel de helderheid van geest om dit bizarre tafereel, inzoomend van een veilige afstand, voor het nageslacht vast te leggen........Wie anders zou mijn verhaal, zonder tastbaar bewijsmateriaal ooit geloven......?

Het zal niemand verder verbazen dat ik het ligbad maar heb gelaten voor wat het was en het vangen van de slang aan de hotelmanager heb overgelaten……! Het bleek bij nader inzien om een boomslang te gaan.....een slang die genoeg gif produceert om 6 volwassen paarden het eeuwige leven in te bijten.....Ook niet echt een comfortable gedachte natuurlijk....Gelukkig was de hotelmanager in staat om de slang met een jutezak te vangen en een paar kilometer verderop, wat mij trouwens nog veel te dichtbij leek, weer in de vrije natuur los te laten......

Een aantal dagen later, weer veilig op doorreis in de bus, besloot ik mijn heroische verhaal met de deelnemers aan deze reis te delen....Nadat ik mijn camera met de foto door de bus had laten gaan stelde een van de reizigers aan mij de onvergetelijke vraag: "Maar Daniel, wat ik niet begrijp....neem je altijd je fototoestel mee dan als je in bad gaat...?"