Mashonaland

'276249' door Mireille '276249' door Mireille

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Tabak planten

Mireille

Er wordt hier hard gewerkt en het seizoen is zeer heet, het land en de mens snakt naar de eerste regens. Ook is het tabak plant seizoen. Jonge tabak zaailingen worden hier geplant. Ze zijn met veel zorg opgekweekt uit miniscule zaadjes en worden pas uitgeplant op het moment dat men verwacht dat het regenseizoen binnen een dag of 10 zal starten. zo niet sterven een deel van de planten af en wordt later 'bijgevuld'. Het is team werk - sommige mensen graven een gat, anderen gooien een plons water in het gat, vervolgens wordt de zaailing in het gat gemikt en daarachter loopt een ander die het gat dicht maakt, tot slot krijgt het plantje nog wat kunstmest. ....En dan hopen op goede regens en dat het plantje het trekt. (Scan)

'272207' door Mireille '272207' door Mireille

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Herinneringen

Mireille

Het zijn tijden van herinneringen. Morgen komen zussen en broer aan uit andere landen. Ik duik in oude fotos. 1998 waren we voor het laatst als gezin bij elkaar op onze farm in Zimbabwe, 'Tanah Kita'. Sindsdien is er veel gebeurd en is deze farm bezet door Dhr Mugabe zijn cornuiten, het land is verwaarloosd de huizen en tabakschuren zijn vernield. Wij gaan wel een heerlijke gezinshereniging tegemoet en veel 'When we.....' vehalen houden, onze jeugd, de vele feesten, scheuren op brommers, zwemmen, 1e vriendjes, dansen op ABBA, spelletjes majongh en canasta en de oude fotoalbums, films en videos worden uit de kast getrokken! Het wordt feest! (Uiteraard een scan - deze foto uit begin jaren 90)

'298387' door Mireille '298387' door Mireille

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Lucht foto

Mireille

Een lucht foto genomen enige jaren terug vliegend in een cessna over Doma. Doma is een farm district; agrarisch, veeteelt en wildlife conservation. Wat zie je hier, de hoofdweg door het district naar de verschillende farms, rechts ervan de Club, met het ronde cricketveld, zwembad, de tennisbanen, de bowlingbaan, squashzaal en club gebouwen (Het district is ruim 2 uur rijden van de stad - dus sport, gezelligheid, de bar, films, toneel, films, bridge, en ander vertier gebeurt hier - de ontmoetingsplek van het district. Links onder gebouwen van The ministry of works, die wegen behoren te onderhouden. Tegenover de Club o.a. het huis van de districts verpleegkundige. (Scan ).

'311801' door Mireille '311801' door Mireille

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Lucky Beans

Mireille

In het kader van het oranje weekend: Lucky beans groeien aan bomen in een lange peul. Als die rijp en uitgedroogd is spuugt die de rodebonen er uit. Vooral als kind in Zimababwe was het vinden van lucky beans in de stoffige droge grond een vreugdevol spel. Daarna met je buit geloofde je veel geluk je toekwam. Tegenwoordig worden veel sierraden en andere ornamenten )prespapiers) met de boontjes gemaakt De officiele naam voor de boom is: Erythrina lysistemon, en in Zimababwe hete het ook 'The Common Coral tree'.

'180863' door Naua '180863' door Naua

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Jonge leeuw

Naua

Jonge leeuw, gestoord bij zijn middagdutje.

'78314' door charlypeeters '78314' door charlypeeters

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Lang

charlypeeters

En lang zijn ze en oh zo mooi

'325975' door Mireille '325975' door Mireille

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Bundu

Mireille

Je kan over een gewone weg maar ook door de 'Bundu' (Groot onbewoond wild terrein ver van huizen en mensen - echt een met de natuur en Avontuur!), soms is er nauwelijks een weg meer, soms is het richting gokken en soms zijn er allerlei wegversperringen. Zoals in deze foto een 'Mahobohobo tree' omvergeduwd door olifanten op zoek naar de zoet-weeige vruchten. Met mankracht, handen, schouders en soms ook voeten om de weg weer vrij te maken of de auto uit de modder te duwen. Dit is in het noorden van Zimbabwe onderweg naar het nationaal park 'Mana Pools'. Nee dit zijn geen touristen maar blanke locals, Zimababwanen. Foto uit jaren 80: Scan.

'78320' door charlypeeters '78320' door charlypeeters

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Kleine streep

charlypeeters

Als ze klein zijn, zijn ze mooi, maar deze dieren blijven dit ook zeker namate ze ouder worden.

'78318' door charlypeeters '78318' door charlypeeters

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Vlekken

charlypeeters

Mooi en volle kleuren door de blauwe strakke lucht

'78339' door charlypeeters '78339' door charlypeeters

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Klein maar fijn

charlypeeters

Waar grote beesten zijn met poep, daar zijn ook deze vrienden te vinden.

'78323' door charlypeeters '78323' door charlypeeters

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Kriebelig

charlypeeters

Ook de kleinste beestjes hier zijn mooi.

'1096511' door hbplaatjes '1096511' door hbplaatjes

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Wilde honden puppies.

hbplaatjes

Safari in Mana Pools National Park in het uiterste noorden van Zimbabwe is anders dan anders. De auto mag niet van het pad, maar je mag wel zelf uitstappen en aan de wandel gaan. Hierdoor was het mogelijk om al voor zonsopkomst heel dichtbij wilde honden pups op de grond te zitten/ liggen. De oudere wilde honden lagen ongeveer 10 meter verder op. We hadden bewust gekozen voor een positie tegen het licht van de opkomende zon in. Hierdoor zou de achtergrond rood kleuren en het licht door hun haren schijnen. De pups werden rond zonsopkomst wakker waardoor het plan werkte.

'1099827' door hbplaatjes '1099827' door hbplaatjes

ZimbabweMashonaland

ZimbabweMashonaland

Olifant in laatste...

hbplaatjes

Mana Pools NP ligt in het uiterste noorden van Zimbabwe aan de Zambezi Rivier. Het is afgelegen en ja kan er niet eenvoudig komen. Het staat bekend om zijn wilde honden, olifanten en prachtige grote bomen. Zeker bij zonsopkomst en zonsondergang is het licht er speciaal. Bijzonder in Mana Pools is ook dat de auto niet van het pad mag, maar dat je wel uit de auto mag gaan. We wilden bij zonsondergang een olifant tussen de bomen, waarbij het oranje licht nog eens versterkt wordt door het stof. Doordat we uit de auto waren konden we goed positie kiezen en deze foto maken op het moment dat de olifant zelf extra stof maakt door zijn slurf.