Zimbabwe

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Zimbabwe image

Bezoek aan de Victoria Falls

Zimbabwe
Afrika
Jaapburgers

Bezoek aan de Victoria Falls

De plaatselijke reisagent in Windhoek had ons gewaarschuwd: als je bij de Vic Falls bent, neem dan voor je eigen veiligheid aan de Zimbabwe kant een gids mee. In je eentje is het te gevaarlijk. Dat is niet nodig, als je de watervallen ook vanaf de Zambiaanse kant gaat bekijken. Zei hij.
Voor de zekerheid vroegen we het ook nog even na bij onze hotel in Victoria Falls Town. De vriendelijke medewerkster viel bijna van haar stoel van verbazing. Hoezo gevaarlijk? Volkomen lariekoek! Dus stapten wij opgelucht en zonder gids in een taxi, die ons voor een bescheiden (vast) bedrag naar de watervallen bracht. En daar staan een hoop stalletjes, waar je van alles kunt kopen en huren. Waaronder regenponcho's voor een huurprijs van USD 3 per persoon. Dat leek ons niet nodig: we hadden immers regenjacks aan. En mijn cameratas heeft een regenhoes.... Wisten wij veel. Maar toen we nagenoeg iedereen met een regenponcho in de weer zagen, bezweken we en huurden er toch maar twee. En lieten onze jacks achter bij het kraampje, anders werd het teveel van het goede.
Het is een korte wandeling naar uitzichtpunt nr 1. Ze zijn allemaal oplopend genummerd.
Prima uitzicht en de camera deed zijn best. Ook die had ik overigens met een plastic regenhoes beschermd. Zeer aan te bevelen! Naarmate de nummers van de uitzichtpunten hoger werden, konden we steeds minder zien. Het water van de Zambezi rivier stond zo ongeveer op zijn hoogste punt, waardoor de watervallen heel onstuimig zijn. Het water klettert met zo'n enorme kracht omlaag, dat een enorme hoeveelheid nevel tot bewolking leidt, waaruit de regen als een tropische regenbui op je neerdaalt. De meeste uitzichtpunten bereikten we helemaal niet. Als we al de moed hadden om in die richting te lopen, besloten we halverwege toch terug te gaan, omdat ook een poncho met wat gaten niet bestand is tegen emmers water die over je heen worden gestort. Zelfs op het gewone wandelpad loop je in de regen en zie je geen stukje blauwe lucht. En dan ben je plotseling aan het eind, je hebt een hoop grijze nevel gezien en de watervallen gehoord. Je ziet weer een stuk blauwe lucht en je ziet de indrukwekkende brug tussen Zimbabwe en Zambia. En je bent niemand tegengekomen, die je een onveilig gevoel geeft.
We hadden goede berichten gehoord over "The Lookout Café" op circa 500 meter vanaf het beginpunt van onze wandeling. Poncho ingeleverd, cameratas gecontroleerd (droog!), jacks teruggekregen en richting café gewandeld. Je moet dan hele hordes Zimbabwanen passeren, die je allerlei houtgesneden diertjes willen verkopen of ruilen tegen je schoenen of je hoed. Maar als je daar voorbij bent, kom je bij het café en heb je een fenomenaal uitzicht. Een absolute aanrader! Wel van te voren reserveren, want het is er omstreeks lunchtijd erg druk.
O ja, als je langs de watervallen loopt, doe dan gewone teenslippers aan. Of teva's. Zelfs in de allerbeste wandelschoenen krijg je natte voeten. Het water sijpelt gewoon aan de binnenkant naar binnen. Gelukkig waren wij gewaarschuwd.

Foto's

Hier ook.
Hier ook.
Jaapburgers
Hierna zie je niets meer.
Hierna zie je niets meer.
Jaapburgers
Brug tussen Zimbabwe en Zambia.
Brug tussen Zimbabwe en Zambia.
Jaapburgers
uitzicht vanuit The Lookout Café
uitzicht vanuit The Lookout Café
Jaapburgers