Zuid Zambia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Raften op de Zambesi rivier

Zuid Zambia,
Zambia


Tot mijn grote verbazing zie ik geen enkele tip over Raften op de Zabesi rivier. Mocht je naar de Victoria Falls gaan (grootste waterval ter wereld) en je bent een beetje avontuurlijk aangelegd, dan is raften een must. Je kunt kiezen voor een ochtend of een hele dag raften. Ik heb gekozen voor de ochtend, omdat ik 's middags nog de Vic Falls wou bekijken.
Het ochtend programma houd in dat je door 10 rappids (stroomversnellingen) komt, ten opzichte van de 23 als je de hele dag gaat. Bij de eerste 10 rappids zitten trouwens wel de 7 meest spectaculaire van de hele tocht.
Je gaat redelijk op tijd weg naar de Vic. Falls, daar aangekomen loopt je naar beneden naar de "boiling pot", waar je in een 8 persoons raft (grote rubberboot) komt te zitten. Tijdens mijn tocht waren er twee rafts die tegelijk gingen, de eerste boot zat vol en in "mijn" boot zaten we met z'n zessen. Het begon gelijk goed, we hadden de eerste echte rappid nog niet gehad of we lagen al ondersteboven(flip in vaktermen). De gids trekt de boot weer overeind en iedereen kloutert weer aan boord. Op naar de eerste de beste rappid, de gids roept engelse peddel commando's, waar je je aan moet houden. Vanaf rappid een is het een aaneenschakeling van achtbaan gevoelens, word je niet van links naar rechts geslingert dan komt er wel een muur van water op je af. Je voelt tijdens deze tocht de adrealine door je aderen gieren en je moet na elke rappid weer breeduit lachen om na een rustig stukje rivier met prachtige uitzichten op de kloven om je heen weer met daverend geweld naar beneden te denderen. Er is onderweg een rappid die je overslaat die de naam "Commercial Suicide" heeft en commercialy unrunnable is. "not good for buisiness",volgens de gids. Deze rappid passeer je lopend. We zijn onderweg niet opnieuw helemaal op de kop gegaan, de andere boot wel, maar met nog een halve flip en her en der wat over boord slaande mensen waren we niet onverdienstelijk bezig. Na rappid 10 ga je lunchen met elkaar aan de rivier. De groep ging verder en de mensen van de ochtend trip stapten in de truck, om onder het genot vaneen lokaal pilsje verder te praten over de geleverde prestaties op de ruigst te bevaren commerciele rivier ter wereld.