Zuid Zambia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Leya volk.

Zuid Zambia,
Zambia


Naast het zien van de Victoria Falls wilden we ook graag een bezoek brengen aan Chief Mukuni´s Village. Dit dorp werd gesticht rond de 13e eeuw. Het is de thuisbasis voor het Leya volk dat uit ong. 7000 mensen bestaat. Het is een bestaand dorp, dus niet speciaal opgezet voor het toerisme. De Chief nodigt de mensen om te laten zien hoe zijn volk eeuwenlang heeft geleefd en iets van hun traditionele gewoonten en overtuigingen te leren.
De gidsen zijn de mensen die in het dorp leven. De inwoners laten je graag hun hutten zien en leggen uit hoe ze gebouwd en ingericht worden. Ook kun je er verschillende ambachtslieden zien en kun je hun dagelijks eten proeven en hun eigen gebrouwen bier proeven. De gids vertelde ons dat ze pas sinds enkele jaren een watervoorziening in het dorp hebben. Ze hebben geen riolering en doen dus al hun behoeften in de bosjes net buiten het dorp. De mensen die het iets beter hebben bezitten buiten de hut waar ze in wonen, ook aparte hutten waar de kinderen in slapen en een kookhut. Ook is er een hut om zich om te kleden. De mensen die geen kookhut hebben koken boven een vuurtje. De Chief zelf hebben we niet gezien, hij heeft zijn eigen optrek, "paleis" waar niet iedereen zo maar naar binnen mag.
Het is een bekend verhaal dat dr. Livingstone de eerste blanke bezoeker was. Omdat hij er zo anders uitzag vertrouwde de Chief hem niet en mocht hij niet het paleis binnen. Hij bezocht het dorp diverse malen en zat dan onder een hele grote mangoboom, die er volgens de gids nu nog stond. Enkele mannen uit het dorp hebben voor dr. Livingstone gewerkt.
De mannen maken veel houtsnijwerk en als de rondleiding is afgelopen word je naar de plaatselijke markt gebracht waar alle mannen van het dorp dan zitten met hun werk. Niet te geloven hoeveel mannen er zitten en allemaal aan je trekken en roepen naar je. Dit is waar de gezinnen van leven dus vandaar dat ze zoveel moeite doen. Het geeft een heel ongemakkelijk gevoel, want je wilt ze allemaal wel helpen maar dat kan nu eenmaal niet. Hier moet je je van te voren goed op in stellen. Snel bij een paar iets gekocht en wegwezen. Een leuke en leerzame excursie, zeer de moeite waard!!