West Zambia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kafue - Een nog onontdekt juweel

West Zambia,
Zambia


Tijdens een game drive is het storend als er meerdere auto’s in hetzelfde gebied rijden. Soms dringen zoveel wagens rondom een troep leeuwen dat de beesten in de stress raken en het onmogelijk is om van de natuur te genieten.
Wij waren vorige maand op een plek waar het absoluut uitgesloten is dat je een ander voertuig tegenkomt : Kafue National Park in Zambia. Kafue behoort tot de grootste wildparken van Afrika. Binnen dit gebied zijn enorme oppervlaktes exclusief aan bepaalde lodges toegewezen. Door het park stroomt de brede Kafue rivier en het bevat vele moerasgebieden. Landschappelijk behoort Kafue tot de mooiste plekken van Zambia.
Kort na de regens stonden de lange grassen op de vlaktes en was alles groen met vaak prachtige bloemen. Dat was een verrassend mooi gezicht, maar het maakte het waarnemen van het wild wel wat moeilijker. Wie in juli tot oktober komt, zal een grotere verscheidenheid aan dieren kunnen zien. Doordat tot in de negentiger jaren veel gestroopt werd, zijn de dieren mensenschuw en kunnen met name de olifanten agressief zijn. Dit is echter een natuurlijker gedrag dan in safarigebieden waar de wagens dagelijks in grote getalen rondrijden.
Er komen weinig toeristen naar deze fantastische plek, omdat er geen vliegverbinding is en de prijzen van de paar lodges hoog zijn. Wij zijn vier dagen in Kafue geweest en hebben geen andere mensen gezien dan de drie Canadezen die samen met ons reisden en het personeel van het Delai Camp. Dit kamp bestaat uit een paar eenvoudige chalets met eigen badkamer en een open restaurant. Het ligt aan de snelstromende rivier boven een vlakte. Langs de rivier zijn overdekte zitjes om te genieten van de prachtige natuur: vele vogelsoorten, puku’s, impala’s, nijlpaarden, krokodillen zijn dagelijks te zien en in het water spelen de otters. Ik kan dit kamp van harte aanbevelen. Het wordt geleid door Bongwe Safaris, een nog een jonge organisatie in Lusaka. Zij bieden een heel betaalbare safari van vier dagen aan waarbij het vervoer naar en van Kafue inbegrepen is. Alleen het transport kost in de regel al een fortuin, omdat er geen openbaar vervoer is. Tijdens de rit van 5 uur wordt halverwege in Mumbwa gestopt. Dit deel van het traject is geheel geasfalteerd, daarna gaat het verder over dirt roads tot diep in het park.
Voor het echte Afrika gevoel middenin de bush zonder andere toeristen is Kafue NP absoluut onovertroffen!

[url="http://www.zambiatourism.com/travel/nationalparks/kafue.htm" target="_blank"]http://www.zambiatourism.com/travel/nationalparks/kafue.htm[/url]