Copperbelt

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Chimfunshi Wildlife Orphanage / sanctuary for Chimpanzees , Zambia

Copperbelt,
Zambia


Chimfunshi Wildlife Orphanage is een opvangcentrum voor chimpansees in de provincie Copperbelt in Zambia. Het is gelegen op 65km ten westen van Chingola aan de Kafue rivier.
Chimfunshi werd opgericht in 1983 toen een wildwachter een zwaargewonde babychimpansee naar de veeboerderij van David en Sheila Siddle bracht. Zij slaagden erin deze chimpansee in leven te houden. Toen het nieuws over het herstel van deze eerste chimpansee zich verspreidde, werden de Siddles overspoeld met verweesde chimpansees. Hoewel veel van de chimpansees in beslag werden genomen door stropers die probeerden de baby's Zambia binnen te smokkelen om als huisdier te verkopen, werd een even groot aantal gered uit vervallen dierentuinen en circussen uit heel Afrika, Azië, Europa en Zuid-Amerika.Met meer dan 1200 chimpansees is Chimfunshi nu een van de grootste reservaten voor chimpansees ter wereld. Het weeshuis is de ook de thuisbasis van andere geredde dieren zoals bavianen, vervetapen, papegaaien, antilopen, uilen, buizerds, schapen en pauwen. De Siddles hebben de Jane Goodall award ontvangen voor het starten van Chimfunchi .
Wij bezochten het tijdens onze reis door zuidelijk afrika in 2019-2020 en we kunnen iedereen een bezoek aanbevelen als je ooit in de buurt komt.