Ultiem avontuur: wildlife van Zambia te paard image
Lkoedam

Ultiem avontuur: wildlife van Zambia te paard

Een van de mooiste, maar amper bekende, wildlifegebieden van Afrika ontdek je idealiter te paard.

De olifant is een oude bekende in de Luangwavallei, een zuidelijke uitloper van de Grote Slenk. Foto: Michael Dehaspe
De olifant is een oude bekende in de Luangwavallei, een zuidelijke uitloper van de Grote Slenk. Foto: Michael Dehaspe (© Columbus Travel 2015)


‘Plots kwamen we aan bij het mooiste meer dat ik ooit had gezien. Het werd omringd door zacht glooiende heuvels en aan de oevers stonden bomen die ik niet kende maar heilig werden geacht door de Afrikanen. Er lag een groot dorp aan de waterkant, met vriendelijke bewoners, en twaalf kudden antilopen graasden in de vallei.’ Dit tekende de officier Stewart Gore-Brown in de jaren twintig op over Shiwa Ng’andu, een meer in het noorden van Zambia. De jonge Brit besloot hier, midden in de wildernis, een spectaculair landhuis te bouwen.



Onbekend paradijs voor wildlife



Bijna een eeuw later is Shiwa House in handen van zijn oudste kleinzoon – en een comfortabele uitvalsbasis voor paardentochten door een van de mooiste, maar amper bekende, wildlifegebieden van Afrika. Het huis ligt namelijk in de Luangwavallei, een zuidelijke uitloper van de Grote Slenk. De Luangwa – de op drie na grootste rivier van Zambia – slingert hier door lagunes, bossen en grasvlakten. Het water trekt enorme aantallen wilde dieren aan, onder wie olifanten, luipaarden, zebra’s, giraffes, buffels, wildebeesten en honderden vogelsoorten.



Ranch ter grootte van Utrecht



De meeste daarvan vind je terug op het landgoed van Shiwa House, een stuk grond ter grootte van de stad Utrecht. Het terrein bestaat uit grote teakbossen en vlakten waar zogeheten lalapalmen de leegte accentueren. ‘Vanaf de bergen aan de rand van het reservaat heb je een fantastisch uitzicht over het meer,’ weet Steven Rufus, een ruiter en hoefsmid die ter plekke paardentochten organiseert. Hij zet daar voornamelijk het Zuid-Afrikaanse Boerperd voor in, een intelligent ras met een enorm uithoudingsvermogen.



Tochten voor ervaren ruiters



‘In de Afrikaanse bush zijn ze zijn niet snel van hun stuk te krijgen,’ zegt Steven. De tochten zijn alleen voor ervaren paardenrijders bedoeld, zodat er op de vlakten ‘vol gas’ kan worden gegeven. ‘Er is per slot van rekening niets mooiers dan op de open savanne de kans te grijpen om met gigantische kudden zebra’s en antilopen mee te galopperen.’



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)