Zambia Artikelen & Blogs

Reportage

Ultiem avontuur: wildlife van Zambia te paard

Gepubliceerd: 15 dec 2015 0
Een van de mooiste, maar amper bekende, wildlifegebieden van Afrika ontdek je idealiter te paard.
De olifant is een oude bekende in de Luangwavallei, een zuidelijke uitloper van de Grote Slenk. Foto: Michael Dehaspe
De olifant is een oude bekende in de Luangwavallei, een zuidelijke uitloper van de Grote Slenk. Foto: Michael Dehaspe (© Columbus Travel 2015)


‘Plots kwamen we aan bij het mooiste meer dat ik ooit had gezien. Het werd omringd door zacht glooiende heuvels en aan de oevers stonden bomen die ik niet kende maar heilig werden geacht door de Afrikanen. Er lag een groot dorp aan de waterkant, met vriendelijke bewoners, en twaalf kudden antilopen graasden in de vallei.’ Dit tekende de officier Stewart Gore-Brown in de jaren twintig op over Shiwa Ng’andu, een meer in het noorden van Zambia. De jonge Brit besloot hier, midden in de wildernis, een spectaculair landhuis te bouwen.Onbekend paradijs voor wildlifeBijna een eeuw later is Shiwa House in handen van zijn oudste kleinzoon – en een comfortabele uitvalsbasis voor paardentochten door een van de mooiste, maar amper bekende, wildlifegebieden van Afrika. Het huis ligt namelijk in de Luangwavallei, een zuidelijke uitloper van de Grote Slenk. De Luangwa – de op drie na grootste rivier van Zambia – slingert hier door lagunes, bossen en grasvlakten. Het water trekt enorme aantallen wilde dieren aan, onder wie olifanten, luipaarden, zebra’s, giraffes, buffels, wildebeesten en honderden vogelsoorten.Ranch ter grootte van UtrechtDe meeste daarvan vind je terug op het landgoed van Shiwa House, een stuk grond ter grootte van de stad Utrecht. Het terrein bestaat uit grote teakbossen en vlakten waar zogeheten lalapalmen de leegte accentueren. ‘Vanaf de bergen aan de rand van het reservaat heb je een fantastisch uitzicht over het meer,’ weet Steven Rufus, een ruiter en hoefsmid die ter plekke paardentochten organiseert. Hij zet daar voornamelijk het Zuid-Afrikaanse Boerperd voor in, een intelligent ras met een enorm uithoudingsvermogen.Tochten voor ervaren ruiters‘In de Afrikaanse bush zijn ze zijn niet snel van hun stuk te krijgen,’ zegt Steven. De tochten zijn alleen voor ervaren paardenrijders bedoeld, zodat er op de vlakten ‘vol gas’ kan worden gegeven. ‘Er is per slot van rekening niets mooiers dan op de open savanne de kans te grijpen om met gigantische kudden zebra’s en antilopen mee te galopperen.’Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Zambia artikelen

Deze hotelgasten krijgen een leeuwenroedel op bezoek

Het zal je maar gebeuren... Word je wakker, liggen er een paar wilde leeuwen voor je kamer. Het overkwam de gasten van een lodge in Zambia.

Het zal je maar gebeuren... Word je wakker, liggen er een paar wilde leeuwen voor je kamer. Het overkwam de gasten van een lodge in Zambia.

Video: Olifanten wandelen door de lobby van Zambiaans hotel

Het zal je maar gebeuren. Zit je na een lange reis rustig te wachten tot je in kan checken bij je hotel, komt er ineens een familie olifanten door de lobby gewandeld. In dit hotel in Zambia gebeurt het dagelijks.

Het zal je maar gebeuren. Zit je na een lange reis rustig te wachten tot je in kan checken bij je hotel, komt er ineens een familie olifanten door de...

Ken jij al het beste wildpark van Afrika?

De grote aantallen dieren, de diversiteit en het prachtige landschap maken South Luangwa in Zambia volgens kenners tot een van de mooiste nationale parken van Afrika. Columbus-schrijver Gerbert van der Aa nam de proef op de som.

De grote aantallen dieren, de diversiteit en het prachtige landschap maken South Luangwa in Zambia volgens kenners tot een van de mooiste nationale pa...