Zambia Artikelen & Blogs

Reisnieuws

Zambia - Het best bewaarde safarigeheim van Afrika

Gepubliceerd: 10 sep 2013 0
De Victoria Falls, de breedste waterval van Afrika, is de juweel in de kroon van Zambia en een razend populaire toeristenattractie. Maar daarbuiten is het land één grote lappendeken van wildparken en natuurgebieden waar je nauwelijks andere reizigers tegenkomt. ‘Terug naar de natuur’ betekent hier nog echt terug naar de natuur. We brengen de mooiste safariplekken voor je in kaart.

 
Tekst Gerbert van der Aa Fotografie Michael Dehaspe 
Uit het struikgewas klinkt geritsel. Vlak daarna hoor ik klotsend water. Vanaf het donkere terras aan de Zambezi zoekt onze gids Anald Musonza met zijn zaklantaarn naar de bron van de geluiden. ‘Dat moet een nijlpaard zijn,’ zegt hij. Het duurt maar een paar seconden totdat hij het dier in het vizier heeft. Badend in het licht gaat het nijlpaard onverstoord door met grazen. Vanaf het terras, waar een houtvuur zorgt voor warmte, kijk ik met een glas bier in mijn hand naar het logge beest. Veel meer dan een meter of tien ben ik niet van het nijlpaard verwijderd. De lodge waar we logeren ligt in het uiterste zuiden van Zambia. Om precies te zijn in nationaal park Mosi-oa-Tunya, ‘de donderende rook’ zoals de inheemse Tokaleya de nabijgelegen Victoriawatervallen noemen. Olifanten en nijlpaarden wandelen geregeld rondom de hutten, die op ongeveer drie meter hoge houten palen zijn gebouwd. De verblijven zijn met elkaar verbonden door houten wandelgangen, die net als de hutten in de lucht zweven. ‘Zo kunnen de dieren onbelemmerd over het terrein lopen,’ legt Anald uit. Op mijn vraag of de houten constructies bestand zijn tegen de kracht van olifanten en nijlpaarden, reageert Anald met een schaterlach. ‘Natuurlijk niet,’ zegt hij. ‘Daarom is het beter om de beesten niet boos te maken. Dan gaat het bijna altijd goed.’ Later die avond verschijnt een eenzame olifant bij de toegangspoort van de lodge. Het beest verspert de doorgang, waardoor bezoekers zeker een uur lang niet naar binnen of buiten kunnen.Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 42Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Meer Zambia artikelen

All aboard: luxe treinreizen door Afrika

De trein is een goed alternatief voor een binnenlandse vlucht bij een reis door Afrika. De spoorwegen doorkuisen het continent en geven de mogelijkheid om veel meer van het land te zien. Wij zetten je vast op het juiste spoor.

De trein is een goed alternatief voor een binnenlandse vlucht bij een reis door Afrika. De spoorwegen doorkuisen het continent en geven de mogelijkhei...

Deze hotelgasten krijgen een leeuwenroedel op bezoek

Het zal je maar gebeuren... Word je wakker, liggen er een paar wilde leeuwen voor je kamer. Het overkwam de gasten van een lodge in Zambia.

Het zal je maar gebeuren... Word je wakker, liggen er een paar wilde leeuwen voor je kamer. Het overkwam de gasten van een lodge in Zambia.