West Uganda reisblogs

Trektocht naar Berggorilla's in Oeganda

HJanssen was er (tot 16 sep 2009) Gepost op 06 sep 1011 reacties

Op bezoek bij de Berggorilla’s in Oeganda

In september 2009 hebben we een rondreis gemaakt door het prachtige Oeganda met als hoogtepunt een bezoek aan de berggorilla’s in Bwindi National Park. Het is altijd al een grote wens van ons geweest om de berggorilla’s in hun natuurlijke omgeving te zien. Oeganda ligt in “donker” Oostelijk Afrika precies op de evenaar, naast landen als Kenia, Tanzania, Soedan, Congo DR en Rwanda. Bwindi ligt in het Zuid Westen van Oeganda, tegen de grens met Congo DR, en betekend in het Swahili “ondoordringbaar woud”. Hierdoor wordt het in de volksmond ook wel “Inpenetrable Forest” genoemd. Bwindi, met een oppervlakte van 331 km2, is het thuis van ruim 350 met uitsterven bedreigde berggorilla’s, de helft van de wereldpopulatie. Verder komen de berggorilla’s nog voor in de buurlanden Rwanda en Congo DR.

Op 15 september was het dan zo ver. De dag dat een lang gekoesterde wens mogelijk in vervulling zou gaan. We gaan op zoek naar de berggorilla’s! Na een onrustige nacht in een comfortabele tent aan de rand van het park, met een prachtig uitzicht over het tropische regenwoud, moesten we ons om 8 uur melden bij het hoofdkwartier en vertrekpunt van de Uganda Wildlife Autority (UWA). Hier werden we ingeschreven met 5 andere personen. De paspoorten werden gecontroleerd met de vergunning (permit) die we 4 maanden van tevoren hadden aangevraagd. Alles was gelukkig in orde. Daarna kregen we een briefing met uitgebreide informatie over de tracking en het gedrag en leefgebied van de berggorilla’s. Het zou geen gemakkelijke tocht worden in dit bergachtige en ondoordringbare gebied. We kregen verder instructie over wat we wel en niet mochten doen, niet flitsen met fotograferen, een afstand van ca. 7 meter bewaren van de gorilla’s en vooral rustig blijven. Als we verkouden of grieperig waren mochten we niet mee omdat we de berggorilla’s dan konden infecteren, dit zou voor hun fataal kunnen zijn. Berggorilla’s zijn genetisch namelijk voor 98% gelijk aan de mens.

Na de briefing begonnen we vol goede moed aan de tocht. Over smalle paadjes langs huisjes en veel bananenbomen kwamen we langzaam bij de rand van de onbewoonde wereld. We moesten op en af over lange steile glibberige hellingen. Onderweg hadden we mooie vergezichten op het regenwoud van Bwindi tot aan de grens van Congo. Na ruim 1 uur kwamen we in het regenwoud terecht. Naast een gids waren er nog 2 rangers met kapmessen mee om ons een weg te banen door het ondoordringbare woud. We moesten klimmen en dalen en soms door kleine riviertjes. Na nog eens ruim 2 uur ploeteren door de jungle gaf de gids aan dat de gorilla’s dichtbij waren. We lieten onze bagage achter bij onze dragers. De trackers die op zoek waren geweest stonden ons al op te wachten. Gelukkig hadden ze de gorilla’s gevonden. Een tikkeltje opgewonden en gewapend met alleen een foto- en videocamera gingen we achter de rangers aan. Even daarna zagen we in het struikgewas de imposante ‘silverback’ Ruhondeza, de leider van de groep. Met zijn 30 jaar en 240 kg de grootste ‘silverback’ van Bwindi. Even daarna zagen we de hele Mubare familie (ook wel M-groep genoemd). Wat een rust en kracht stralen ze uit, maar tegelijk voel je ook de kwetsbaarheid van deze prachtige dieren. Een onbeschrijflijk indrukwekkende, emotionele en onwerkelijke ervaring. Na anderhalf uur was het helaas weer tijd om te gaan. Na wederom een zware tocht van ruim 3 uur kwamen we terug bij het hoofdkwartier, waar we een ‘tracking certificate’ kregen overhandigd. Moe maar voldaan en nog volop nagenietend keerden we in de late namiddag terug in onze accommodatie.

Al met al de mooiste ervaring van ons leven die we nooit zullen vergeten. We willen eigenlijk alleen maar snel weer terug!!

PS: een permit kost 500 USD p.p.. Dit lijkt veel, maar doordat het bedrag voor een groot deel terecht komt bij de lokale bevolking, zien zij het belang in van de bescherming van de laatste berggorilla’s ter wereld.

Lilian en Hugo Janssen
Stramproy

HJanssen Positie 26166 (0 p.) Lid sinds 29-08-2010 Foto's en tips: 15 Blogs: 1 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Het regenwoud van Bwindi Inpenetrable Forest waar de helft van de wereldpopulatie berggorilla's leeft.
blogfoto nr. 2
Ruhondeza is de zilverrug van de Mubare familie.
blogfoto nr. 3
Kashundwe is het vrouwtje van de Mubare familie
blogfoto nr. 4
Muyambi is een nakomeling van Ruhondeza.
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties bij deze blog

pjoosten

Door: pjoosten • Geplaatst op

Mooi verhaal en mooie foto's, wij vertrekken over 10 dagen naar Oeganda en gaan ook naar de gorilla's.

Is lenzen wisselen eigenlijk een optie als je bij de gorillas bent?

geertjan

Door: geertjan • Geplaatst op

Mooi verhaal, krijg zo een goede indruk. Foto's top! Over vier weken vertrekken wij ook richting dit fantastische land en deze dieren. Kan niet wachten om te gaan.
 

Door: • Geplaatst op

Mooi verhaal, krijg zo een goede indruk. Foto's top! Over vier weken vertrekken wij ook richting dit fantastische land en deze dieren. Kan niet wachten om te gaan.

zeester

Door: zeester • Geplaatst op

Oooh dat was ff genieten. Volgende maand hoop ik de tocht te mogen maken.... Ik kan bijna niet wachten.

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Dit blijft zo geweldig. Je foto's zijn er prachtig bij. Vlot en informatief leesvoer.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.