West Uganda

'294960' door Joycey '294960' door Joycey

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Zonsopkomst in Bwindi

Joycey

's Ochtends vroeg op weg naar de 'gorillas in the mist'. We moesten vroeg uit de veren, maar onderweg wordt je getrakteerd op fantastische vergezichten en een schitterende zonsopkomst.

'553050' door travelbag '553050' door travelbag

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Gevonden: gorilla's i

travelbag

Vanuit Bwindi gaan wij op zoek naar de gorilla's. Bwindi ligt in het Zuid-Westen van Ugunda. Het zoeken naar de gorilla's kan variëren van twee tot 8 uren. De kans om ze te zien is ongeveer 95%. Je loopt echt door een stuk jungle achtig gebied met rangers. De hellingen kunnen soms steil en glibberig zijn. Per groep mogen er 8 personen mee en voordat je vertrekt krijg je een instructie. De kosten voor een permit zijn op dit moment rind de € 570,00. In het laagseizoen heeft men soms een iets lagere prijs. Voor dit bedrag mag je een uur bij de gorillas blijven als je ze gevonden hebt.

'459412' door corriedewinter '459412' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Hoe de kraanvogel aan

corriedewinter

Als ik een land bezoek, probeer ik altijd volksverhalen te pakken te krijgen. Ze zijn grappig of belerend en iedereen kent ze, de waargebeurde of sprookjesachtige verhalen. Zo ook het verhaal van de kraanvogel, het nationale symbool van Oeganda. Hoe komt de kraanvogel dan aan zijn kroon? Het zit zo. Er heerste grote droogte op de Afrikaanse vlakte, het Victoriameer was leeg. Koning Leeuw belegde een vergadering om te kijken wat er aan te doen was. Hij stuurde eerst het snelste dier, de cheetah, weg om water te zoeken, daarna het grootste dier, de olifant, maar ze hadden geen succes. Toen kwam de Kraanvogel met een voorstel. Hij vloog met alle andere kraanvogels naar de regenwolken en pikte ze lek. Zo stroomde het meer vol, de dieren waren gered. Als beloning kreeg de kraanvogel een kroon, die hij hij nooit meer afdeed. In Uganda is de kraanvogel het nationale symbool; hij komt ook op de vlag voor. (kinder)filmpje zien? https://www.youtube.com/watch?v=TVIWEB-b9AY

'157064' door MirandaNoomen '157064' door MirandaNoomen

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Vrolijke vracht

MirandaNoomen

De foto is tijdens een wandeling in de buurt van Kibale gemaakt - nog in het 'ouderwetse' analoge tijdperk, dus het negatief is gescand

'546047' door corriedewinter '546047' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Raffia uit Kisoro, de

corriedewinter

Zo, de markt is afgelopen in Kisoro, iedereen gaat naar huis met zijn aankopen. Deze dames hebben een grote bos raffia gekocht, die ze met zijn drieën dragen. Raffia komt van de raffiapalm en wordt voor allerlei zaken gebruikt, zoals manden, en dakbedekking of bindtouw. Ruwe raffia wordt geverfd en dan kunnen er manden van gevlochten worden. Ik heb geen idee wat deze dames met de raffia gaan doen. De markt van Kisoro is absoluut niet toeristisch. Je wordt niet aangeklampt voor souvenirs, kijken is gratis. Ga wel 's ochtends, dan is de markt in vol bedrijf.

'509795' door PleunGroeneveld '509795' door PleunGroeneveld

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Sleeping Beauty

PleunGroeneveld

Deze beauty kon ik fotograferen tijdens een wandelsafari, het verbaasde mij hoe dicht we bij een groep neushoorns konden komen, Uiteraard wel de nodige afstand gehouden om de dieren niet te storen, want je moet er niet aan denken als deze tank wakker schrikt van al die belangstelling van een paar mensen op twee benen.

'542512' door antwan '542512' door antwan

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Kleine bijeneters

antwan

Oeganda is een mooi land voor vogelliefhebbers. Overal vind je kleurrijke vogels. Natuurlijk in de diverse wildparken maar zeker ook daarbuiten. Deze bijeneters zag ik in het Lake Mburo N.P. in het zuiden van het land. Het zijn nogal actieve beestjes en daarom in eerste instantie lastig te fotograferen maar als je een beetje op hun gedrag let dan zie je dat ze vaak opvliegen om korte tijd later weer terug op dezelfde tak te gaan zitten. Dus als je er eentje ziet en hij vliegt weg kun je het beste veen wachten en dan is de kans groot dat hij weer terugkomt.

'169384' door kokkeeri '169384' door kokkeeri

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Indrukwekkend

kokkeeri

Een ontmoeting om nooit te vergeten. Na een bijna 3 uur kruip-door-sluip-door in het regenwoud van Uganda, vlak bij het drielandenpunt met Rwanda en Congo, vonden we 'onze' groep gorilla's. Tranen in de ogen en nooit meer vergeten!

'483390' door corriedewinter '483390' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Zo breek je het ijs i

corriedewinter

We vermaken ons prima op de grote markt in Kisoro, waar zelfs handelaren uit Rwanda hun waren verkopen. Kisoro ligt namelijk op het drielandenpunt van Congo, Rwanda en Oeganda. Helaas zijn er ook vluchtelingenkampen voor Congolezen en Rwandezen. Een aantal mensen vindt het niet prettig om zomaar gefotografeerd te worden, ook als het alleen om hun handel gaat. Wat vaak werkt is dat je iets van je familie laat zien en hoe jij woont en leeft. Zo bekijkt deze mevrouw een foto van onze kinderen en kleinkind. Ze is heel verbaasd dat het kleintje in een wagentje zit. Ze vindt dit maar zielig, een kindje hoort dichtbij je te zijn. Ook de stenen huizen met rode daken van ons stadje Brielle worden met belangstelling bekeken. Daarna foto's maken? Geen probleem!

'489386' door corriedewinter '489386' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Hee, een ijsvogel!

corriedewinter

We varen langs de dicht begroeide oevers van Lake Mburo en weten eigenlijk niet waar we het eerst moeten kijken. Boven ons zitten de Afrikaanse zeearend en zijn jong, waar ik eerder een foto van geplaatst heb en ik heb alweer verschillende ijsvogels gezien, zoals de bekende zwartwitte en de blauwe Senegal IJsvogel. De kleine gekuifde ijsvogel zie je ook vrij vaak, maar hij is watervlug, dus lastig te fotograferen. Hij foerageert op een aparte manier: Als hij een vis, krabbetje, kikker of insect ziet, duikt hij erop af, vliegt ermee terug naar zijn uitkijkpost en slaat het diertje bewusteloos om het makkelijker te kunnen opeten. De vogels nestelen in een zelf gegraven hol in de oever. De nestkamer is bekleed met visgraten en schubben en de 3 tot 6 jongen blijven daar totdat ze groot genoeg zijn om uit te vliegen. Je herkent de jongen aan hun zwarte snavel. Bij gevaar steken ze hun kuifje op. Deze vogel vindt ons niet gevaarlijk, hij blijft rustig zitten, misschien omdat hij kleine boten gewend is. Mburo NP is een klein park, maar zeer de moeite waard, ook al omdat je er naast een boottocht wandelsafari’s kan doen. Graag vergroten, dan is hij nog mooier...

'485921' door corriedewinter '485921' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Vissticks uit het...V

corriedewinter

We zijn een paar dagen in de stad Kisoro. De plaats ligt aan de goed geasfalteerde hoofdweg, die o.a. naar de nationale parken en naar Rwanda en Congo leidt. Het is een goede uitvalsbasis is om naar de gorilla's te gaan. Kisoro is een drukke handelsplaats en er is een enorme markt met verschillende afdelingen voor zout, groenten, vlees, vis en kleding. Er zijn geen toeristenkraampjes op de markt, je ziet er ook nauwelijks toeristen. Deze mevrouw zoekt vissticks uit. Heel kleine visjes worden boven een vuurtje geroosterd. De visjes komen uit de grote meren in de buurt, zoals Lake Edward, maar ook uit Lake Victoria. Heel wat anders dan onze gepaneerde vissticks!

'457477' door corriedewinter '457477' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Kisoro: vervoer op...

corriedewinter

Kisoro is een drukke plaats vlak bij het drielandenpunt van Congo, Rwanda en Oeganda. De stad is beroemd geworden vanwege het dichtbijgelegen Mhahingapark, waar je berggorilla's kunt bezoeken. Overal zijn dan ook bureautjes die trekkings aanbieden. Er is zelfs een vliegveld om de toeristen te ontvangen. Er wonen vele volkeren in Kisoro, zoals de Bafumbira, Hutu's, Tutsi's, de Batwa (kleine mensen) en Bakiga. Er is een ziekenhuis, een enorme markt en er zijn nog steeds vluchtelingenkampen. Het conflict tussen Hutu's en Tutsi's in Rwanda en de problemen in Congo herinneren jullie je vast nog wel. Al die mensen hebben vervoer nodig. Hier zie je één manier. Iedereen klimt in een grote laadbak van een vrachtwagen. Op de onderste laag zitten vrouwen en kinderen op de bagage, op de rekken hangen de mannen. De jongeman in het midden regelt de zaak. Wij mogen ook mee, er wordt vrolijk gelachen. Gelukkig hoeven wij niet ver. We gaan lopen.

'552896' door antwan '552896' door antwan

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Ontmoeting met...berg

antwan

Een van de absolute hoogtepunten van onze reis naar Oeganda was de ontmoeting met de berggorilla’s. Er zijn nog maar zo’n 650 berggorilla’s over op de wereld en ze leven alleen in Congo, Rwanda en Oeganda. Wij bezochten ze in het Bwindi N.P. Na een vroeg vertrek vanaf het bezoekerscentrum hadden we al snel geluk. Nadat we nog geen uur gelopen hadden zien we de groep al. Het is een familie van 18 gorilla’s waarvan we er uiteindelijk 9 zien. De gorilla’s lopen wat rond, eten blaadjes, luieren of slaan op hun borst. We komen steeds dichterbij tot we uiteindelijk op zo’n 3 a 4 meter afstand staan. Wat een ervaring. Zo dicht bij deze prachtige beesten. Echt niet normaal. Gelukkig zijn ze helemaal niet agressief en accepteren ze ons in hun nabijheid. Na ruim een uur is het genoeg, de berggorilla’s lopen verder het bos in en wij moeten weer gaan. Een ervaring die mij voor altijd bij zal blijven.

'459010' door corriedewinter '459010' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Boyhood Oeganda

corriedewinter

Dit lieve ventje, Tyrone, 10 jaar, zal ik geen 12 jaar kunnen volgen zoals het jongetje Mason in de film Boyhood. Boyhood vertelt het verhaal de 6-jarige Mason en zijn vriendinnetje totdat hij 18 jaar is. Het bijzondere is, dat de kinderen echt 12 jaar lang gevolgd worden. Met Tyrone zal ik hooguit kunnen skypen, maar in dit gebied in Uganda, vlakbij het NP Mburo, zijn niet zoveel computers en bovendien is er vaak geen bereik. Dus als jullie nog een keer gaan, doe Tyrone de groeten!

'458516' door corriedewinter '458516' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Out of Africa- Our...

corriedewinter

Bij een vorige foto en tip vermeldde ik al de door kinderen gefilmde verhalen over hun leven in alledaags Uganda en 26 andere landen in Afrika. Boeiend om te zien. Hier ben ik weer geboeid door het kleine meisje dat vol overgave meedoet met het toneelstuk dat de volwassenen van haar dorp opvoeren. Als ze wat ouder is, zal ze vast een mooie film kunnen maken voor 'Our Africa'. Meer lezen? http://www.columbusmagazine.nl/afrika/uganda/west_uganda/reisreporter/tip/22109/_our_africa__films_gemaakt_door_kinderen.html

'458183' door corriedewinter '458183' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Vrolijk Oeganda

corriedewinter

Wij logeren hoog op een heuvel in het Eagles' Nest, vanwaar je het hele Mburo Nationaal Park kunt overzien. Tegen de avond, als het nog licht is brengen we een bezoek aan het dorpje onderaan de heuvel, gelegen tussen bananenplantages. Hier voeren de dames en een enkele heer van het dorp een toneelstuk voor ons op waarbij ze het leven van de bevolking in het dorp uitbeelden. Er komen vrolijke momenten in het stuk voor, waarbij de vrouwen uit volle borst zingen en de man het moet ontgelden, want de dames kijken heel ondeugend. Hier zie je een van de dames. Haar ogen twinkelen.

'488364' door corriedewinter '488364' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Hof van Eden bij Lake

corriedewinter

Lake Mburo Nationaal Park is vrij klein, maar het is het enige park in Uganda waar je zebra's en impala's zult aantreffen. Hier zie je al een hele kudde, vergezeld door wat waterbokken. We maken hier vroeg in de ochtend een wandelsafari en kunnen heel dichtbij komen. Zelfs de zebra's met kleintjes blijven in de buurt. Ik vind het net de Hof van Eden, het is rustig, het is mooi, het is vredig. We overnachten trouwens in Mburo Eagles' Nest, gelegen op de Ryemanitana heuvel. 's Avonds lopen de dieren rond je tent; prachtig!

'458385' door corriedewinter '458385' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Out of Africa, the...

corriedewinter

Wie kent de film Out of Africa niet, over de Deense dame Karen Blixen. De beelden in de film zijn geweldig en geven zeker Afrika weer. Maar wil je het echte Afrika van binnenuit zien, luister dan naar de mensen die er wonen, zoals hier in Oeganda. Dit vrolijke ventje woont in een dorpje tussen bananenplantages bij het Mburo Nationaal Park. Hij komt net uit de school waar wij vanaf de heuvel waar onze tenten staan op kijken. We zijn uitgenodigd voor een voorstelling door de volwassenen uit het dorp. De kinderen genieten van de voorstelling, want zo vaak zien ze hun ouders niet optreden. We begrijpen niet alles van het toneelstuk, want de lokale taal wordt gesproken. De kinderen spreken Engels en vertellen graag wat er gebeurt. De uitleg blijft toch wat onduidelijk... Op de website 'Our Africa' vertellen de kinderen wel duidelijk in eigengemaakte filmpjes over het leven in hun land. Voor meer info: zie mijn tip, een aanrader, ook als je nog nooit in Afrika bent geweest.

'545930' door corriedewinter '545930' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Bijen houden in...Oeg

corriedewinter

Kisoro is een uitvalsbasis voor gorillabezoek. De stad ligt vlakbij de grens met Rwanda in het uiterste zuidwesten van Oeganda. waar je ook heel goed op gorillatour kunt gaan. Overal zie je kleine reisbureaus die permits en tours aanbieden. De gorilla’s zijn natuurlijk geweldig, maar sla vooral de stad niet over. Je komt interessante zaken tegen. Wij zijn op weg naar de markt en komen langs het gebouw van de Kisoro Beekeepers Cooperative Society (KIBECO). rechts vooraan. Deze organisatie houdt zich bezig met opleiding en voorlichting aan de bijenhouders die bij de twee parken wonen waar gorilla’s huizen: Mgahinga National Park and Bwindi Impenetrable Forest. De boeren leren hoe ze met de juiste apparatuur bijenkorven buiten het leefgebied van de gorilla’s kunnen opzetten, zodat ze niet ver het bos in hoeven om o.a. honing te verzamelen. Kibeco verstrekt kleine leningen en verzorgt ook de marketing. Mooi initiatief van binnenuit. Naast het gebouw van Kibeco wordt nog gebouwd. De steigers zijn van hout en zien er best stevig uit.

'458076' door corriedewinter '458076' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

In haar eigen wereldj

corriedewinter

Het Mburo Nationaal Park is iets minder bekend, maar zeker zo mooi. Wij logeren hoog op een heuvel in het Eagles' Nest, vanwaar je het hele park kunt overzien. We hebben 's ochtends vroeg een wandelsafari gedaan, waarbij we o.a zebra's tegenkwamen met een pasgeboren veulen. Nu is het bijna avond en we brengen een bezoek aan het dorpje onderaan de heuvel, gelegen tussen bananenplantages. Veel dames en een enkele heer van het dorp voeren een toneelstuk voor ons op waarbij ze uitbeelden hoe de bevolking met het milieu hoort om te gaan. Dit kleine meisje is net uit school gekomen en kijkt vol verwondering om zich heen. Volledig in gedachten vergeet zij haar fruithapje op te eten.

'514721' door andresenmarianne '514721' door andresenmarianne

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Bambutis jongens

andresenmarianne

Toen we deze dorp bezochten van de Bambutis ( pygmeeen ) zagen we deze jongens die heel verbaasd keken naar de bezoekers Volgens recente schattingen telt de Pygmeeënbevolking ongeveer een half miljoen mensen.De wanhopige situatie over hun bedreigde status wordt verergerd doordat de inheemse bevolking buitengewoon zwaar getroffen wordt door de binnenlandse politiek, de armoede, industrialisatie en de ontbossing op grote schaal

'459102' door corriedewinter '459102' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Fly away

corriedewinter

Tijdens een boottocht op Lake Mburo horen we hem al van verre schreeuwen: de Afrikaanse zeearend, heel verwarrend African fish eagle genoemd. Dit jong heeft het voor elkaar: hij kan zelfstandig vliegen! Het beeld doet me denken aan Earthflight, de serie documentaires van de BBC waarbij vanaf de rug van vogels wordt gefilmd en aan de film Fly away home, waarbij Amy haar nest ganzen leert vliegen. Ze vliegt zelf met behulp van een ultralightvliegtuigje en de ganzen volgen haar. Deze film is weer gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

'510343' door corriedewinter '510343' door corriedewinter

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Babyshower in Kisoro?

corriedewinter

Het fenomeen is bij ons overgewaaid uit de VS: de babyshower. Een aantal weken voordat de baby geboren wordt, is er al een feestje waarbij nuttige cadeaus voor moeder en kind worden meegebracht, zoals een luiertaart, een beschuitmetmuisjesbus en natuurlijk kleertjes. Hier in Kisoro bestaat zoiets niet, maar er is wel een babyshop. De dames hebben allemaal een kleintje; ze verkopen kinderkleertjes, meestal tweedehands.Het is wel zo gezellig met zijn allen, zo wissel je de laatste nieuwtjes uit en je kunt ook op elkaars kind passen. Mevrouw in het midden vindt het maar zozo dat ik een foto maak, maar als ik foto's van mijn eigen kinderen en kleinkinderen laat zien, ontdooit ze. De dames zijn vooral verbaasd over de buggies waarin de kinderen zitten. Zelf houden ze hun baby het liefst dichtbij zich. Tip: Neem veel foto's mee van je omgeving en je eigen familie. Het opent echt deuren!

'456916' door andresenmarianne '456916' door andresenmarianne

UgandaWest Uganda

UgandaWest Uganda

Batwa jongens

andresenmarianne

Wij bezochten dit dorp en op dit moment waren ze de de batwa mensen aan het registreren.Slechts enkele gemeenschappen hebben schadevergoeding gekregen voor het verliezen van hun onafhankelijke manier van bestaan en de bosbewoners lijden onder extreme armoede en een slechte gezondheid in ‘illegale’ nederzettingen aan de randen van de gebieden die ooit van hen waren