Uganda

Reisverslag roadtrip Oeganda - Deel 3

Sjak was hier op 2019-09-01 Gepost op: 2020-03-18 2 reacties.

Lake Bunyonyi

Vandaag rijden we richting Lake Bunyonyi, een rit van 200 km. 

Lake Bunyonyi ligt in het Zuidwesten van Oeganda tussen Kisoro en Kabale, en licht dichtbij de grens van Oeganda. Het meer is 46km2 en er bevinden zich 29 eilandjes in het meer waarvan er enkele een rijke historie kennen. 

Omdat de omgeving zeer fotogeniek is stoppen we diverse keren onderweg. Of het nu het landschap, de mensen of het wild is het is allemaal even mooi!!! 

Vanaf Sanga tot aan Kabale rijden we over een geasfalteerde weg. Voor Sanga en na Kabale zijn de wegen onverhard. De reis verloopt voorspoedig totdat we worden aangehouden door de verkeerspolitie met een grote lasergun in z’n hand. Hij kijkt erg streng en komt zeer dominant over. Het blijkt dat we 56 km hebben gereden terwijl 50 km is toegestaan. Natasja had net daarvoor een brommertje ingehaald en het gaspedaal even ingedrukt. Pure pech want we zijn altijd alert op de snelheid. De verhuurder van de auto heeft ons wel 10x gewaarschuwd dat we op onze snelheid moeten letten omdat er veel snelheidscontroles zijn. De onvermurwbare agent vertelde ons dat we een boete krijgen van 200.000 Shilling (ongeveer 50 euro). We moesten meerijden naar de bank in Kabale om de boete te betalen aangezien ze geen cash aannemen. In eerste instantie hebben onze charmes hem niet overtuigd en werd het ritje naar de bank ons niet bespaard. Met een dosis meer charme en humor is het ons gelukt het hem door de vingers te laten zien. We maken hierbij het gebaar met de vingers voor het gezicht. De agent moet hier enorm om lachen en maakt vervolgens allerlei hand en vinger gebaren voor zijn gezicht. Met gespreide vingers voor zijn gezicht zegt de agent dat we een waarschuwing krijgen en dat we mogen doorrijden. Pfffffffffff..... Wel moeten we als tegenprestatie nog het lijstje met de verschillende soorten overtredingen bekijken waarbij de hoogte van de boetes vermeld staat.


Na Kabale moeten we nog 10 km de berg op over een zandpad naar het hotel wat we op de gok hebben geprikt. Onderweg komen we veel steengroeves tegen. Mannen, vrouwen en kinderen hakken hier rotsen tot gruis. Erg zwaar en ongezond werk. Erg heftig om te zien. Maar ondanks dit werk zijn de mensen vriendelijk en toegankelijk en staan ze open voor een praatje. 

We checken in bij het Lake Bunyonyi View Hotel. Het is een prachtig hotel op een rots met een schitterend overzicht over het Bunyonyi meer.We kunnen heerlijk warm douchen en onze sociale contacten bijwerken nu we de beschikking over internet hebben. Oegande is erg mooi en heel erg verrassend. Gewoon top!!!!!!!

Vandaag gaan we de omgeving van Lake Bunyoni verkennen. Deze keer met de benenwagen. Nog geen 5 meter buiten de poort van het hotel worden we al omringt door kinderen. Blijkbaar zijn wij net zo bijzonder als dat wij hen vinden. Uiteindelijk blijven er drie leuke mannetjes over. Het blijken allemaal wezen te zijn. Dat gaat je wel aan je hart. Later worden we nog vergezeld door een leraar die de weeskinderen in het dorp les geeft. 

Als we bijna weer bij het hotel zijn vragen de kinderen of we aub hun handwerk willen bewonderen bij hun “tante” boven op de berg. We stemmen in!! Jeetje wat een klim! Tante neemt ons mee naar binnen in haar huisje en showt ons trots de handwerken die zij samen met de kinderen maakt. Het was erg gezellig en natuurlijk hebben we iets gekocht. Daarna volgt onze klim naar beneden.


S’middags lopen we naar een viewpoint. Wederom een stevige klim!!! Eigenlijk wel een beetje afzien maar het is een goede opwarming voor onze spieren voor de Gorillatrekking. Alle inspanning wordt beloond. Het uitzicht is echt prachtig. We kunnen diverse eilanden in het meer zien liggen. o.a. het lepra eiland en het eiland waar ongehuwde zwangere vrouwen naar werden verbannen. 

Op de terugweg gaan we langs een weeshuis. Het weeshuis is van Helpinghands. Ook ons hotel is hieraan gelieerd. De eigenaar van het hotel is de grote sponsor van het weeshuis. We krijgen een volledige rondleiding en daarna worden we getrakteerd op een optreden van de leerlingen die in de vakantie zijn achtergebleven. Deze kinderen hebben geen ouders en niemand om naar toe te gaan. Erg zielig en aangrijpend. Ook de omstandigheden waarin deze kinderen verblijven verdiend geen schoonheidsprijs. Wellicht zijn de kinderen blij met dit plekje in de wereld maar in feite is het mens onterend!! Vervolgens gaan we via een mooie route terug naar het hotel. Wederom een fantastische, maar wel een indrukwekkende, dag. Je word je weer eens bewust hoe goed wij het hebben en dat ons wiegje gelukkig op de goede plaats heeft gestaan.

 

Kisiizi
De volgende stop op ons programma zijn de watervallen van Kisiizi. We rijden via Kabale om te tanken, boodschappen te doen en geld te pinnen. Alles ligt in één winkelstraat dus dat is snel geregeld. We worden aangetrokken door een koffiereclame bij Café Bea. De verleiding kunnen we niet weerstaan en gaan een bakkie proberen met een croissantje erbij. De reclame heeft niet gelogen. Zowel de koffie als de croissant is heerlijk!!. We zitten buiten op de balustrade, eerste verdieping en de zon schijnt ongenadig. Dat is dus volop genieten.

De zon is echter van korte duur. Onderweg naar Kisiizi slaat het weer volledig om en hebben we zware stortregens. Rond 15.00 uur arriveren we in Kisiizi. Een klein authentiek dorpje. Een lange straat met kleine houten huisjes en het meest belangrijke van dit plaatsje is een ziekenhuis met een opleidingscentrum voor verpleegkundigen. 

In Kisiizi is geen camping dus we besluiten ons intrek te nemen in een guesthouse. We krijgen een grote maar sobere kamer toegewezen in het huis van Hanna. Het is fris en schoon. Hanna is getrouwd met een Oegandese arts, de directeur van het ziekenhuis in het dorp. Hanna zelf is verloskundige. 

De watervallen van Kiziisi zijn leuk om gezien te hebben maar niet heel spectaculair. Wel is de historie van de waterval indringend. Vroeger werden zwangere ongehuwde meisjes van de waterval geworpen. Een monument bij de waterval doet ons stil staan bij deze verschrikkelijke tijd. 

Hoewel we voor de watervallen kwamen is Kisiizi een aller aardigst dorpje, zeer authentiek,toegankelijke bewoners en erg leuk om er te vertoeven. 

 

0
2

Foto's bij dit blog

Lake Bunyonyi
Bananenmarkt
Pittoreske dorpjes
Zwoegen in steengroeves
Wees jongetjes in de omgeving van Lake Bunyonyi
Dansende kinderen in een weeshuis
Onderweg naar Kisiizi
Monument bij waterval van Kisiizi
Alle blogs van Sjak
 

2 reactie(s) bij "Reisverslag roadtrip Oeganda - Deel 3"

  • profile image comment

    Wauw, dit is wel een reis die indruk maakt. De gruwelijke taferelen die zich daar al hebben afgespeeld en vandaag nog steeds onmenselijke teoestanden. Het raakt je wel.

    Door Elleke • geplaatst op 2020-03-26 18:11:25
  • profile image comment

    Heel herkenbaar verslag. Oeganda is top, dat ben ik met je eens!

    Door corriedewinter • geplaatst op 2020-03-23 16:24:43

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.