Uganda Reisgids

Uganda is een land gelegen in het oosten van Afrika en wordt omringd door landen als Kenia, Tanzania en Rwanda. Uganda telt ruim 37 miljoen inwoners. Het land ligt op de evenaar en heeft vooral te maken met een tropisch klimaat. Door jaren van politieke onrust is er geen grote toeristische trek naar Uganda. Nu het schrikbewind van Idi Amin voorbij is komen er wel weer meer reizigers, maar er is nog een lange weg te gaan.

De hoofdstad Kampala is een goede introductie van het land. Het is een dynamische en boeiende stad met vele gezichten. Aan de ene kant chaotisch met veel winkelend publiek, aan de andere kant luxe hotels en tuinen. Je vindt er ook overheidsgebouwen, zoals het parlamentsgebouw en de Mengo Palace, het voormalige onderkomen van de koning. Ook interessant om te bezoeken zijn de Kasubu tomben, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
Op een schiereiland zo'n 35 kilometer van de hoofdstad ligt rustige stad Entebbe. Bezienswaardig zijn de botanische tuinen uit 1902 en het verzorgingscentrum voor weesdieren Entebbe Wildlife Education Center.

Uganda is vooral populair vanwege de mooie landschappen en natuur. Kort samengevat vind je er vier bergketens, regenwoud, vulkanen, meren en rivieren. Het overgrote deel van het landschap van Uganda bestaat uit plateaus en berguitlopers. Het land biedt genoeg mogelijkheden om de wildlife te verkennen in een van de vele nationale parken en niet alleen de Big Five. In Kibale Forest NP kun je zomaar oog in oog staan met chimpansees, in het Bwindi Impenetrabel Forest NP kun je op gorillatrekking en berggorilla’s spotten. Antilopen, buffels, luipaarden en hyena’s vind je in het Queen Elizabeth NP. Hier kun je tevens een boottocht maken om op zoek te gaan naar nijlpaarden.

Avonturiers zullen in Jinja aan hun trekken komen en als je van wildwatervaren houdt al helemaal! De stroomversnellingen in dit gebied horen tot de spectaculairste van de wereld. De Nijl biedt rafters allerlei mogelijkheden. Ook als je niet raft zul je onder de indruk zijn van de prachtige groene landschap en de rivier. In Oost-Uganda aan de voet van de vulkanische berg Mount Egon vind je Sipi Falls, misschien wel de mooiste watervallen van het hele land. Dit gebied leent zich met zijn afwisselende flora ook uitstekend voor wandelingen. Het is de moeite waard om hier een nachtje of twee te spenderen.

Hoewel Uganda een ontwikkelingsland én ook een van de armste landen is, kun je niet ontkennen dat het een bijzonder land is.

Populaire highlights


Lees deze artikelen over Uganda


De beste foto's en tips


Wil jij 1 jaar lang reisinspiratie over de mooiste bestemmingen? Bestel hier 9 nummers Columbus Travel voor € 59 + ontvang een Eastpak-rugzak cadeau (t.w.v. € 60)!
Wil jij 1 jaar lang reisinspiratie over de mooiste bestemmingen? Bestel hier 9 nummers Columbus Travel voor € 59 + ontvang een Eastpak-rugzak cadeau (t.w.v. € 60)!

Praktische informatie


Ook handig om te weten

De hoofdstad van Uganda is Kampala.
Aantal inwoners in Uganda: 25 miljoen.
Oppervlakte van Uganda: 5,7x Nederland.
De reistijd naar Uganda is 9:50.
Gesproken Talen in Uganda: Engels.
Aanvlieghaven(s) van Uganda: Kampala (EBB).