Queen Elizabeth NP

'483981' door corriedewinter '483981' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Ga net na de regentij

corriedewinter

Het Queen Elizabeth NP is enorm uitgestrekt en heel gevarieerd: op sommige plaatsen is het heuvelachtig en groen, op andere plekken vlak en zanderig. De dieren hebben dus alle ruimte, wat je goed ziet aan de achtergrond van deze foto. Deze olifant klimt net omhoog vanuit de vlakte. De oranjebruine kleur komt van de rode aarde uit de poelen waar de olifanten in baden. Je ziet nu veel onge dieren, want net na de regentijd (juni) is er meer dan genoeg te eten. Wel zijn er wat meer insecten, die zich ook allemaal willen voortplanten. De olifanten hebben er last van, maar hun passagiers, de ossenpikkers, hebben er een lekker maaltje aan.

'260641' door yuri '260641' door yuri

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Oegandese Kobben

yuri

Het Queen Elizabeth National Park is een ontzettend wildrijk park met veel water. In dit park met veel vochtige graslanden komt ook de Oegandese Kob voor. De Kob is een gespierde antilope uit de familie van de waterbokken. Bij het vallen van de avond kwamen we dit uiterst nerveuze groepje groepje tegen dat een fractie van een seconde niet goed wist welke kant het op moest vluchten i.v.m. het het aankomende noodweer. Onze jeep reed nog toen ik deze foto maakte, vlak hierna moesten we snel rechtsomkeert om zelf niet ook in het noodweer terecht te komen.

'509536' door PleunGroeneveld '509536' door PleunGroeneveld

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Groepje Rothschild...

PleunGroeneveld

Wij vinden het getuigen van pure luxe als je in staat bent de mooiste dingen van de wereld te zien, dat is immers voor velen niet weggelegd. Als je dan ook nog eens op safari kunt om de magnifieke natuur en wildlife met eigen ogen te zien, dan heb je alle luxe die je jezelf kunt wensen.

'536441' door corriedewinter '536441' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Een olifantenpad In..

corriedewinter

Op de valreep mijn bijdrage aan de dag van de olifant. We rijden in een afgelegen gedeelte van het Queen Elizabeth NP. Daar zien we niet zoveel dieren, omdat er gecontroleerd is afgebrand. De ondergrond is geblakerd en het ruikt sterk naar rook. Dit alles moet dienen om de vegetatie te vernieuwen en het is inderdaad zo dat de natuur dan een boost krijgt. We willen het dak al dichtdoen als we opeens een stofwolk zien met daarin een grote groep olifanten mét kleintjes. Ze lopen verborgen tussen de moeders, maar de allerkleinste laat zich zien. Stoer hoor, hij komt er wel. Wij wachten met ingehouden adem af, want we staan precies in hun baan. Gelukkig loopt het pad net achter onze jeep langs.

'459081' door primatelover '459081' door primatelover

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Luipaard

primatelover

Dit vrouwtjesluipaard vonden wij om elf uur in de ochtend en was de Big Five compleet deze vakantie. Later in de middag vonden we haar terug in dezelfde boom.

'488480' door andresenmarianne '488480' door andresenmarianne

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Naar het water

andresenmarianne

Het was vroeg in de morgen en deze hipos kwamen van hun nachtelijke tocht terug om het water in te gaan. We moesten stoppen want ze liepen vlak voor onze jeep.

'484015' door corriedewinter '484015' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Na de regentijd: op..

corriedewinter

Het is in ieder seizoen prachtig in Uganda, maar als je meer jonge dieren wilt zien, ga dan in de periode net na de regentijd naar de Nationale Parken. Er is dan voedsel en water in overvloed, dus de dieren hebben tijd voor iets anders. Het is nog heel vroeg als we zien hoe deze puku's dit pasgeboren jong besnuffelen. Kort daarvoor lag het diertje nog verscholen in een kuil, bedekt met gras. Onze ranger zag aan de bewegingen van de ouderen dat er iets gaande was en ons wachten werd beloond: geweldig toch!

'302472' door Robat '302472' door Robat

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Wild zwijn met een...

Robat

Prachtig gezicht als de wilde zwijnen met hun staartje in de lucht ervandoor gaan. Op een gegeven moment landde er een een Carmine Bee-eater op de rug van het zwijn. Insectenpikkers. Ze jagen ze ook niet weg, ze ervaren dit als prettig. Ik vond het wel een mooi plaatje.

'545660' door corriedewinter '545660' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Nieuwsgierige...babyb

corriedewinter

In het Queen Elizabeth NP leven verschillende grote kuddes buffels. Dit is er een van, de rest is verscholen in het hoge gras. Het is voorjaar, dus er zijn veel kleintjes. Dit dappere buffeltje links houdt net als zijn vader de zaak in de gaten. Met buffels moet je altijd uitkijken, zeker als ze kleintjes hebben. Onze chauffeur houdt dan ook de motor draaiend om snel weg te kunnen rijden.

'483445' door corriedewinter '483445' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Het is druk in Congo

corriedewinter

Vol verbazing sta ik te kijken aan de oever van de Ishasharivier, die op de grens met Congo ligt. Aan de overkant (in Congo dus), klimt het ene na het andere nijlpaard op de oever. De dieren zoeken een plekje in het zand en het wordt steeds voller. Je kunt niet alleen naar deze plek lopen; er gaat altijd een bewapende ranger mee. Dat is maar goed ook, want sommige hippo’s zoeken de Oegandese oever op. Wat verder van de rivier kun je kamperen, maar wij mogen hier alleen picknicken, vanwege de instabiele grenssituatie. De picknickplaats ligt ten zuiden van Lake George, je reist eerst over de Ishashavlakte, waar de beroemde boomklimmende leeuwen leven. Wij hebben ze helaas niet gezien. Boeken kan bij een van de ingangen. Tot slot een quizvraag: Hoe groot is de kudde nijlpaarden?

'553023' door hestermaasdam '553023' door hestermaasdam

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Dorst!

hestermaasdam

Een boottochtje op het Kazinga kanaal duurt zo'n 2 uur en je ziet heel veel. Grote kuddes olifanten die hun dorst komen lessen, maar ook veel vogels.Nijlpaarden en buffels liggen aan de waterkant te ontspannen.

'229300' door hbplaatjes '229300' door hbplaatjes

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Boomleeuw

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het zuidelijke (Ishasha) deel van het Queen Elizabeth NP. Dit deel ligt tegen Congo aan. Een bijzonderheid van dit gebied is dat de leeuwen soms in bomen liggen. Wij hadden het geluk 3 leeuwen te zien in een oude vijgenboom.

'401086' door corriedewinter '401086' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Stof en olifanten

corriedewinter

Tegen de avond komen we terug van een gamedrive in een afgelegen gedeelte van het Queen Elizabeth NP. We zien niet zoveel wild, omdat er gecontroleerd is afgebrand. De ondergrond is geblakerd en het ruikt sterk naar rook. Dit alles moet dienen om de vegetatie te vernieuwen en het is inderdaad zo dat de natuur dan een boost krijgt. Nu nog even niet, dus een beetje teleurgesteld zijn we wel, tot we opeens een stofwolk zien opdoemen met daarin een grote groep olifanten mét kleintjes. Eerst lopen ze verborgen tussen de moeders, maar dan zien we een dapper kleintje zijn best doen om de kudde te beschermen. We houden onze adem in, want we staan precies naast het olifantenpad. Wat een ervaring, ik krijg weer tranen in mijn ogen nu ik dit schrijf.

'552843' door Zinzi '552843' door Zinzi

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

De boomklimmende...le

Zinzi

Deze leeuwen zijn opzoek naar een lekker plekje om te dutten in de acaciabomen bij Ishasha. De grootste attractie van Queen Elizabeth NP zijn deze speciale viervoeters, die er niet voor terugschrikken hun heil in de hoogste toppen te zoeken. Deze echte "Simba's" voelen zich uiterst relaxt op afstand van ander groot wild en genieten van de schaduwrijke omgeving. Vanuit Kasese kun je per jeep de acacia bosgronden afspeuren naar deze bijzondere zoogdieren. Olifanten, buffels en nijlpaarden kunnen ook gesignaleerd worden. Een boottocht over het Kazinga-kanaal is tevens zeker de moeite waard: 28 dollar voor twee uur waterpret met kans op de Big Five.

'486989' door corriedewinter '486989' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Ga varen op het...Kaz

corriedewinter

We varen over het Kazingachannel in QENP en varen wat langzamer bij deze aanlegplaats. De vissers die je hier ziet gaan er iedere dag op uit om een vastgestelde hoeveelheid vis vangen voor eigen gebruik en/of te verkopen aan hun dorpsgenoten. In het park is het namelijk verboden om meer te vangen. Hetzelfde geldt voor het verbouwen van groente e.d., het land moet zoveel mogelijk ongerept blijven. Er is dus weinig werk en dorpsbewoners trekken weg of proberen als gids aan de slag te gaan. Onze gids: Emanuel Mugenyi, heeft het geluk gehad de dure opleiding tot gids te kunnen volgen. Hij weet heel veel te vertellen over wat zich aan de oevers afspeelt. Boottochten zijn bij de ingangen van het park te boeken.

'483241' door corriedewinter '483241' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Snuivende nijlpaarden

corriedewinter

Vanaf de veranda van onze 'tent', die meer op een huis dan op een tent lijkt, kijk ik uit op het Kazinga Kanaal. Ik hoor nijlpaarden snuiven, in de verte vaart nog een eenzame visser. Straks wordt het te donker en dan moet hij binnen zijn, omdat de nijlpaarden aan land komen om te grazen. Wij mogen daarom niet alleen naar het restaurant of de bar; een bewaker met zaklamp komt ons halen en brengen. Gelukkig hebben de tenten een eigen toilet en een buitendouche met eigen watertank die gedurende de dag opwarmt. Verder is er een camping. De tenten hebben echte bedden, een stopcontact om apparatuur op te laden en er is een overkapping. Duur is het allemaal niet: 35 dollar p.n. voor B&B

'521217' door corriedewinter '521217' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Oeganda, gegarandeer

corriedewinter

We trekken rond met 6 persoons safarivoertuigen van een kleine Nederlandse reisorganisatie die alleen in Oeganda, Rwanda en Tanzania rondreist.Geweldige organisatie; we zien veel op een ongedwongen manier. Onderweg stoppen we om te lunchen; de chauffeurs/gidsen Fred en Moses hebben het enorm naar hun zin en wij ook. Welke grap er gemaakt werd weet ik niet meer, maar als ik deze foto zie schiet ik meteen weer in de lach.

'490357' door travelbag '490357' door travelbag

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Wat nou ?

travelbag

In sommige landen zie je eens een nijlpaard, maar in Uganda zitten sommige poelen er vol mee. Het blijven fascinerende oer beesten. Als je ze goed bekijkt zijn ze soms mooi van lelijkheid. Deze kijkt zo van: wat nou ?

'401665' door PleunGroeneveld '401665' door PleunGroeneveld

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Ossenpikker

PleunGroeneveld

De Ossenpikker hebben we al veel voorbij zien komen op de ruggen en nekken van heel veel beesten, op deze foto zien we dit nuttige vogeltje eens van dichtbij en niet op de rug van bijvoorbeeld een olifant. En blijkt het ook nog een mooi vogeltje te zijn.

'483469' door corriedewinter '483469' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Vreemde luchtjes aan.

corriedewinter

We maken een boottocht op het Kazinga kanaal dat Lake George en Lake Edward verbindt. Op de oevers zien we grote groepen aalscholvers, maraboes en pelikanen, rondom de boot zwemmen nijlpaarden en krokodillen, er vliegen reigers op, we zien bavianen in de bomen, terwijl olifanten zich bezig houden met groenonderhoud. Boven ons hangt een ijsvogel te 'bidden', op zoek naar vis. En dan zijn er de buffels, die verkoeling zoeken in het water langs de zanderige oever. Het lijkt wel of deze buffel zich gestoord voelt door de Afrikaanse Nimmerzat (Yellow billed stork) "Oef, wat heb jij gegeten vandaag?", lijkt hij te zeggen...

'401747' door nita92 '401747' door nita92

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Violet

nita92

We maken een boottocht in het Queen Elizabeth NP. We zijn niet alleen op de boot, ook wat hoogwaardigheidsbekleders van de regering nemen een kijkje in dit prachtige safaripark. De gids doet erg zijn best om het hen naar de zin te maken. Er varen bootjes mee met daarin militaire bewaking om hen goed in de gaten te houden. Een geweldige zonsondergang maakt deze tocht echt af. De lucht kleurt bijna violet en het water neemt deze kleur romig zacht over. Genieten toch.

'512723' door dreamer666 '512723' door dreamer666

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Oegandese Kob

dreamer666

Voor safari's is Oeganda niet te vergelijken met andere echte safarilanden, maar er is ook wel wat anders te zien dan gorilla's. Het Queen Elizabeth NP is een park waar je zowel boot- als jeepsafari's kan doen. Heel uitzonderlijk zie je hier een leeuw of luipaard rondlopen maar aan olifanten, antilopen en vogels heb je hier geen gebrek. Er is 1 antilopensoort die typisch is voor dit land en ook zelfs op het wapenschild voorkomt. De Oegandese Kob lijkt op een impala maar is het niet.

'368788' door ASchonis '368788' door ASchonis

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Koningin

ASchonis

In het Zuidelijk deel van Queen Elisabeth, in Ishasha, klimmen leeuwen in de bomen om de vliegen te ontlopen. Mooi gezicht. Deze moeder zat in een boom met vier welpjes. Een apart gezicht. Het was een warme dag dus het merendeel van de tijd dat we in de buurt stonden, deed ze een poging tot slapen. Maar soms deed ze haar hoofd omhoog om even te checken hoe de omgeving was. Als een ware koningin die naar haar volk kijkt!

'488433' door corriedewinter '488433' door corriedewinter

UgandaQueen Elizabeth NP

UgandaQueen Elizabeth NP

Wrattenzwijnen na de.

corriedewinter

Het is vlak na de regentijd in QENP, er zijn veel jonge dieren. De wrattenzwijnen zijn op hun hoede, want een kleintje is een gemakkelijke prooi. Wij kunnen wel redelijk dichtbij komen, maar de dieren houden ons wel in de gaten en rennen zodra ze iets onbekends horen weg met hun staartje omhoog. Je ziet een zwijntje uit een hol komen, waarin hij op het warmst van de dag is gaan zitten. Zwijnen schuiven achteruit in het hol, zodat ze snel kunnen wegrennen bij gevaar. Let dus op grote hopen omgewoelde aarde: je hebt kans dat er een groep zwijnen in de buurt is.