Oost Uganda

'553674' door Zinzi '553674' door Zinzi

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Wasplekje

Zinzi

Wie kan een mooier plekje bedenken om de dagelijkse was te doen? Vlak voor het water van de hoogste waterval van Sipi het ravijn instort, gebruiken deze prachtige mensen deze bedding om hun overhemden en jurken uit te spoelen. Vanuit Sipi wandel je in ongeveer vier uur naar dit punt, dat een spectaculair uitzicht biedt op het Ugandese laagland. Als je wilt, kun je zelf ook nog een duik nemen.

'501549' door Woutiee91 '501549' door Woutiee91

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Sipi Falls

Woutiee91

Prachtige watervallen op zo'n uurtje rijden van Mbale. Je kan verschillende wandelingen maken zowel met gids als zonder gids. De wandelingen zijn niet voor iedereen weggelegd. (Steile houten ladders, glibberige rotsen en naar de top is een flinke klim). Eenmaal de top bereikt is het uitzicht prachtig.

'415553' door corriedewinter '415553' door corriedewinter

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

De Batwa

corriedewinter

We logeren in de Gorilla Lodge, vlakbij het Bwindiforest waar de gorillatrackings beginnen. In het dorp Kanyamahene kregen we van de dorpshoofden een rondleiding en nu is het tijd voor een tegenbezoek. De Batwa (kleine mensen) wonen iets buiten het dorp. Ze zijn de oorspronkelijke bewoners van het Bwindiforest, maar de Oegandese regering heeft besloten dat zij moesten verhuizen, omdat ze leven van de jacht, o.a. op gorilla's. De mensen krijgen nu een uitkering, maar vinden het moeilijk om in het dorp te leven en landbouw te bedrijven. Ze krijgen extra inkomsten als oppasser bij de akkers en door het uitvoeren van traditionele dansen. De dansen hebben te maken met het leven in het bos, er komen gorilla's en andere dieren in voor. De hele bevolking komt mee om te kijken. Deze mevrouw heeft haar mooiste kleding aangetrokken. Ze kijkt ernstig in de lens en knikt goedkeurend als ze het resultaat ziet.

'262552' door avangerven '262552' door avangerven

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Gorilla in het...oerw

avangerven

Weer terug van vakantie ,en met héél véél foto's die nog moeten worden uitgezocht , wil ik beginnen met een gorilla , we hebben er een pittige tocht voor moeten maken ,maar het was het dubbel en dwars waard (en gelukkig niet zo zwaar als te lezen was in de blog "bloed ,zweet en tranen") na ongeveer 5 kwartier hadden we ze al gevonden ,ze bleven alleen niet op de zelfde plaats zitten ,en hebben de rangers nog flink wat "pad"moeten hakken zodat we toch wat meer van ze zagen.

'393718' door corriedewinter '393718' door corriedewinter

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Matoke, matoke

corriedewinter

We rijden door het binnenland langs eindeloze bananenplantages. Hier groeit een specifiek soort bakbanaan, de matoke of Oost-Afrikaanse hoogland banaan. Het is een natuurlijk gewas, dat groen wordt geoogst. We moeten goed uitkijken, want matokefietsers brengen vroeg in de morgen de geoogste trossen lopend naar een verzamelpunt, waar het op vrachtauto’s wordt geladen. Zo’n fiets kantelt snel, dus uitwijken is lastig voor hen. Het gerecht matoke bestaat uit gestoomde groene banaan en is een van de nationale gerechten van Oeganda. Matoke wordt geschild, gewikkeld in bladeren van de plant en in een kookpot boven op stengels van de bananenboom gelegd. De pot wordt op een houtskool of houtvuur geplaatst en de matoke wordt een paar uur gestoomd, meerdere keren wordt er wat water toegevoegd. De stengels in de bodem van de pot dienen om het in blad verpakte fruit boven het niveau van het hete water te houden. Ongekookt is de matoke wit en vrij hard, door het koken wordt het vruchtvlees zacht en geel. De matoke wordt gestampt terwijl het nog verpakt is. De puree wordt meestal gegeten met een saus gemaakt van groenten en gemalen pinda, of met een soort stoofvlees. Heerlijke potjiekos!

'411151' door Leeu '411151' door Leeu

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Treden!

Leeu

Sippi Falls bestaat uit 3 delen waarvan je bij het middelste deel achter de waterval kunt komen dan moet echter het weer wel een beetje meespelen. Wij hadden het geluk dat het droog was en het daarvoor niet al teveel had geregend.

'540953' door antwan '540953' door antwan

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Hide and seek

antwan

Tijdens een wandeling naar de Sipi Falls, in het oosten van Oeganda liepen we door verschillende kleine dorpjes. De Sipi Falls zelf bestaan uit 3 bij elkaar gelegen watervallen, van 100, 85 en 75 meter hoog. De watervallen zelf zijn mooi maar de omgeving waar je doorheen loopt is nog veel mooier. Door een van de meest vruchtbare delen van Oeganda wandel je langs koffieplantages, kleine akkers waarop de bevolking aan het werk is en vele traditionele Oegandese dorpjes. Vooral hier kun je goed zien hoe de lokale bevolking leeft, woont en werkt. Dit meisje vondt het leuk om zich steeds achter een boom te verstoppen en dan weer tevoorschijn te komen

'348024' door EstherV '348024' door EstherV

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Is the bike too big o

EstherV

Tijdens onze reis verbleven wij een week in Lwangosia, helemaal in het oosten van het land, het was bijna 'the middle of nowhere' te noemen... En meteen viel ons al op... er was bijna geen verkeer.. af en toe een oude vrachtwagen of een krakkemikkig busje. Sporadisch kwam er een auto voorij maar deze was dan vrijwel zeker het bezit van een 'rijke Oegandees'... Nee, de meeste mensen lopen, zij lopen kilometers ver... En als je alles lopend moet doen, dan is een fiets een 'groot bezit'. Een fiets maakt het verschil, omdat je dan meer kan meenemen, verder kan komen en minder moe wordt van de last die je moet verplaatsen. En al ziet de fiets eruit alsof ie elk moment in elkaar kan vallen, voor deze jongen is deze fiets absoluut heel waardevol. Hij kwam 'm dan ook heel trots aan ons laten zien! Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik er ook wel de humor een beetje van in zag... want ik vraag me af hoe hij het voor elkaar krijgt om op de fiets te komen... De verhoudingen waren wel ietwat lachwekkend.. Question of the day.. 'is the bike too big or the boy too small...??

'399426' door corriedewinter '399426' door corriedewinter

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Goed gekleed inkopen.

corriedewinter

Ze woont in een van de vele dorpen rondbij Lake Bunyonyi, een meer dat is ontstaan na een vulkaanuitbarsting. De lavastroom blokkeerde een rivier en zo ontstond een enorm meer. Het is er prachtig, deze streek wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Mevrouw vindt het gewoon, zij ziet de schoonheid van het meer niet eens meer denk ik. Ze is vanmorgen met de boot naar de markt gekomen (iedere zaterdag wordt deze gehouden) en wacht nu op de boot terug. Zij behoort tot de Bakibastam, een van de elf inheemse bevolkingsgroepen van Oeganda. Ze vindt het prima dat ik een foto maak, maar ze gaat er niet speciaal voor poseren.

'400085' door corriedewinter '400085' door corriedewinter

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Een van de vele

corriedewinter

We varen langs de dicht begroeide oevers van Lake Mburo en weten eigenlijk niet waar we het eerst moeten kijken. Boven ons zitten de Afrikaanse zeearend en zijn jong, waar ik eerder een foto van geplaatst heb en nu zie ik weer onderin de begroeiing deze Woodland Kingfisher of Senegal IJsvogel. Zijn felle kleuren vallen natuurlijk als eerste op, maar ook zijn roep is anders, een trilling die langer aanhoudt. Er zijn nog meer verschillen met de zwart witte soort die je heel vaak ziet. Deze ijsvogel broedt niet in de oever, maar in een gat in een boom, liefst een verlaten spechtennest. Als hij jongen heeft valt hij zelfs mensen aan, net als Noordse sterns dat doen. Gelukkig zit ik laag in de boot onder een overkapping!

'554091' door wisseschout '554091' door wisseschout

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Op zoek naar de...sch

wisseschout

Niet ver van Entebbe ligt het Mabamba moerasgebied. Een wedland wat een uitloper van het Victoria meer is. Hier heb je grote kans om de schoenbek ooievaar te spotten. Je vaart met een local het moeras in en behalve de zeldzame ooievaar zijn er nog veel meer vogels te spotten.

'553414' door Zinzi '553414' door Zinzi

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Serene rust

Zinzi

Kijk verder wanneer je naar het kleine dorpje Sipi afreist aan de voet van Mount Elgon. Alhoewel de waterval die te zien is vanaf de hoofdweg schitterend is, liggen er nog drie watervallen verscholen in de beboste hellingen van dit bijzondere gebergte. Deze watervallen bieden serene rust, spectaculaire natuur en dorpsleven. Als het je niet lukt de offline GPS-kaart op je mobiele telefoon te volgen (geloof het of niet, maar je kunt er ver mee komen), kun je voor vijf dollar een lokale gids inhuren om je mee te nemen naar deze sprookjesachtige plek. Eerst baan je je een weg door bananenplantages en kleine nederzettingen om vervolgens het water van grote hoogte te zien vallen.

'443192' door jomo01 '443192' door jomo01

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Kameleon

jomo01

Tijdens onze prachtige wandeling van 3 uur in Sipi hebben we 3 keer een kameleon gezien.Onze gids had de kameleon telkens opgemerkt want je ziet ze nauwelijks zitten.

'410814' door Leeu '410814' door Leeu

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Plat!

Leeu

Heerlijk met je platte blote gat op het gras zitten en maar kijken. Met z'n drieën vind je dat leuk heb wat om over te praten en je kunt er ook wel een beetje om lachen.

'399858' door corriedewinter '399858' door corriedewinter

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Je bent er klaar voor

corriedewinter

We maken een boottocht op Lake Mburo en we horen hem al van verre schreeuwen: de Afrikaanse zeearend, heel verwarrend African fish eagle genoemd. We zien hem vliegen met een vis in zijn klauwen, hij landt op het nest. Als we dichterbij komen zit er tot onze verrassing een groot jong te wachten. Helaas is de vis niet zomaar te eten, vader of moeder heeft een gedeelte van het net meegenomen. Hij probeert het met zijn sterke snavel los te krijgen, het lukt met heel veel moeite. Ja, jongen, dat gebeurt er als je niet uitkijkt!

'539637' door antwan '539637' door antwan

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Aan de wandel

antwan

Tijdens een wandeling naar de Sipi Falls, in het oosten van Oeganda liepen we door verschillende kleine dorpjes. De Sipi Falls zelf bestaan uit 3 bij elkaar gelegen watervallen, van 100, 85 en 75 meter hoog. De watervallen zelf zijn mooi maar de omgeving waar je doorheen loopt is nog veel mooier. Door een van de meest vruchtbare delen van Oeganda wandel je langs koffieplantages, kleine akkers waarop de bevolking aan het werk is en vele traditionele Oegandese dorpjes. Vooral hier kun je goed zien hoe de lokale bevolking leeft, woont en werkt. Dit meisje kwamen we tegen terwijl ze op weg was naar huis.

'399632' door corriedewinter '399632' door corriedewinter

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

De parel in de kroon.

corriedewinter

Oh, Uganda! Het land dat ons van voedsel voorziet, Dankzij de zon en de vruchtbare aarde; We zullen altijd voor ons geliefde land opkomen. De parel van de Kroon van Afrika Hierboven lees je het slot van het Oegandese volkslied en het klopt: de aarde is vruchtbaar, er zijn meerdere oogsten per jaar mogelijk, aan voedsel is geen gebrek. Nu de infrastructuur nog en het bestuur van het land.. Je kijkt naar de vruchtbare valleien en eilandjes rond Lake Bunyonyi, een meer dat is ontstaan na een vulkaanuitbarsting die de rivier afdamde. Beneden zie je een wat groter gebouw staan. Het is een van de scholen waar de organisatie Little Angels de kinderen naartoe stuurt. Het is een eind lopen, maar dat is heel normaal.

'461749' door Doekemeijer '461749' door Doekemeijer

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Bekvechten

Doekemeijer

Twee nijlpaarden waren letterlijk aan het bekvechten. Het nijlpaard op de voorgrond kan het blijkbaar niets schelen. Wij konden ze vanuit het bootje mooi gadeslaan.

'348874' door EstherV '348874' door EstherV

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Strak.....

EstherV

We brachten een bezoek aan Sigulu Island, een eiland in het Victoriameer, op een uurtje varen van het vasteland. Er waren hier nog niet zo heel veel blanke mensen geweest en dat was soms wel te merken aan de reacties van de kinderen. Dit meisje stond naar ons te kijken toen wij met de boot aan kwamen varen en toen ik haar groette bleef ze me met een strakke blik aankijken. Ik vond haar blik wel heel erg mooi en zeker een foto waard.... Toen ik deze aan haar liet zien moest zij wel een beetje glimlachen maar ze bleef toch op afstand... Ze vond ons toch wel een beetje vreemd denk ik....

'483182' door corriedewinter '483182' door corriedewinter

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Batwa song

corriedewinter

Dit zijn drie dames van de Batwa dansgroep die voor ons een aantal traditionele dansen en songs komt uitvoeren bij de Gorilla Valley Lodge, vlakbij het Bwindi forest. De Batwa zijn een achtergestelde groep in Uganda. Ze zijn de oorspronkelijke bewoners van het Bwindiforest, maar de Oegandese regering heeft besloten dat zij moesten verhuizen omdat ze leven van de jacht, o.a. op de kostbare gorilla's. Ze vinden het moeilijk om in een dorp te leven en landbouw te bedrijven. Om toch wat extra inkomsten naast hun uitkering te krijgen fungeren ze als nachtwaker om de oogst te beschermen en er wordt gedanst. De dansen gaan over het leven in het bos, toen alles nog goed was. Het geld dat ze hiermee ophalen wordt, als het goed is, besteed aan schoolgeld en andere zaken die nodig zijn. Je helpt de Batwa het meest door ze niet alleen geld, maar ook goederen aan te bieden, zoals kinderkleding of T-shirts, want geld beheren is nog niet hun sterkste kant.

'352111' door EstherV '352111' door EstherV

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Gewoon op je hoofd du

EstherV

Ik plaatste laatst een foto van twee jongetjes die op een fiets een lading hout vervoerden. Fransje ('Sidonius') plaatste er de volgende opmerking bij: "Waarom zie je nou nooit meisjes met fietsen of karren, maar altijd zware dingen op hun lichaam dragen?" Dus ik meteen op zoek in al mijn foto's naar een meisje met een kar of fiets met bagage... en inderdaad... niet gevonden.... De vrouwen dragen spullen veelal op hun hoofd. De bos takken die dit meisje draagt moet nog wel wat ondersteund worden, maar soms dragen de vrouwen ook wel dingen los op het hoofd zonder daarbij de handen te gebruiken... Het zal wel iets zijn wat je als kind al leert en dan nooit meer verleerd.... Ik vind het ieder geval bijzonder en zeker ook bijzonder knap hoe deze vrouwen dit kunnen....!

'415215' door corriedewinter '415215' door corriedewinter

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Kersvers

corriedewinter

We blijven nog even in Bufaka aan Lake Bunyonyi en kijken nu even bij de slager. Ik kan hem niet overslaan, want hij is maar wat trots op zijn vlees. Hij heeft het al keurig uitgebeend en nu kan de verkoop beginnen. Ik heb geen idee van prijzen, maar het is in ieder geval goedkoper dan de vis uit het meer. Dat kan niemand betalen, want het is schaars. Je ziet op de achtergrond iemand keurig gekleed naar beneden lopen. Het is behoorlijk steil, dat zie je aan het scheve tafeltje. Op de achtergrond staat ook nog vlees te stoven; afhaalmaaltijd kan dus ook!

'500117' door EvelynevandenBroek '500117' door EvelynevandenBroek

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Meisje op het...platt

EvelynevandenBroek

Onderweg naar een schooltje, waar we les zouden gaan geven, stopten we bij een klein plattelandskerkje. Veel mensen dromden om ons, mzungus (witten) heen, en zo ook dit mooie, kleine meisje. Dit is een ingescande foto; gemaakt met een analoge Canon SRX in 2003.

'415675' door corriedewinter '415675' door corriedewinter

UgandaOost Uganda

UgandaOost Uganda

Leadsinger

corriedewinter

Deze mevrouw is de leidster van de Batwa dansgroep die voor ons een aantal traditionele dansen komt uitvoeren. Ze kijkt heel serieus, want er wordt niet zo vaak een portret van haar gemaakt. De Batwa, ook wel pygmee genoemd, zijn een achtergestelde groep in Uganda. Ze zijn de oorspronkelijke bewoners van het Bwindiforest, maar de Oegandese regering heeft besloten dat zij moesten verhuizen omdat ze leven van de jacht, o.a. op gorilla's. Ze vinden het moeilijk om in een dorp te leven en landbouw te bedrijven. Om toch wat extra inkomsten naast hun uitkering te krijgen wordt er gedanst. Het geld dat ze hiermee ophalen wordt besteed aan schoolgeld en andere zaken die nodig zijn. De dans is wel weer heel vrolijk en mevrouw zingt prachtig!