Kibale Forest NP reisblogs

Op zoek naar Chimpansees

zeester was er (tot 28 okt 2010) Gepost op 24 jan 115 reacties

Vandaag weer eens vroeg uit bed en dan een klein stukje lopen naar het vertrekpunt voor de Chimp track. De lucht ziet er goed uit, maar inmiddels hebben we al geleerd om nooit zonder regenkleding op pad te gaan.
We krijgen eerst een korte introductie over hoe ons te gedragen onderweg (zo stil mogelijk) en ook wat te doen als we inderdaad een chimpansee tegen gaan komen (stil staan).
Broekspijpen in de sokken tegen de grote mieren, gewapend met camera’s en in een groepje van 6 met een rancher voorop en ook nog eens gewapende rancher achteraan, gaan we op pad. Spannend…..
Netje achter elkaar aan over een smal pad, proberen niet te hard te praten, of nog beter helemaal niet te praten.
We zijn ongeveer 20 minuten onderweg door de dichte jungle als we de eerste spetters voelen. Gauw de poncho’s /regenjassen aan en de camera’s veilig opbergen. Die spetters worden spatten en daarna een soort waterval . Het zandpad wordt een soort glijbaan. De rancher geeft toe dat hij met deze regen ook niets kan horen/zien wat op een chimpansee kan lijken, dus we lassen een pauze in. Van schuilen kan geen sprake zijn, want er is niets om te schuilen en het bladerdak is zo lek als een mandje.
De regen drupt via mijn nek, zo over mijn rug, brrrrr. Ook loopt er water mijn schoenen in. Waar doen we dit voor?? Wat doen we hier in hemelsnaam? Na een minuut of 30 “schuilen” heeft niemand meer een droge draad en worden sommige mensen chagrijnig. Tijd voor overleg.
De meningen zijn verdeeld, maar uiteindelijk besluiten we toch om weer een stukje verder te lopen. Ook omdat we niet zo heel ver van de plek staan waar ze gisteren gesignaleerd zijn.
We glibberen, glijden en mopperen dus verder. Het blijkt een goed besluit, want zonder woorden begint de rancher opeens te rennen achter “iets” aan, dus wij achter hem aan. Dat “iets” is zwart en blijkt even later een chimpansee te zijn. Die trekt zich van niets of iemand iets aan en we moeten dus over en onder struiken door rennen naar links, weer naar rechts, weer naar links etc. om hem bij te houden. Die rugzak is dan ook niet echt een handig iets en blijft regelmatig vast zitten!
Dan klimt hij een boom in om via een andere boom weer omlaag te schieten. Geweldig. Wat een snelheid heeft zo’n beest. Hij klimt weer in een boom en gooit takken naar beneden en dan blijkt daar nog een chimpansee te zijn. Samen houden ze ons een tijdje bezig, maar echt goed te zien krijgen we ze niet en een foto maken kan je helemaal wel schudden met al die regen. Na ons bijna een uurtje bezig te hebben gehouden, hebben ze er genoeg van. Ze klimmen naar de top van een boom, om daar hun slaapplek, een soort nest voor een middagdutje te maken. Dan komen er nog meer tevoorschijn die hun nestje gaan maken….. hoog in de boom. Af en toe zien we een arm of been of er komt weer een tak naar beneden!

Er wordt contact opgenomen met onze andere groep; ze zijn droog (ze hebben geschuild bij een huisje) maar hebben nog geen chimpansee gezien. Ze komen naar onze plek, maar onze rustende chimps blijven hoog en nat in de top van de bomen liggen. Het zijn er inmiddels wel een stuk of 6 beesten die daar liggen, maar zien doe je ze bijna niet meer.

Als we terug lopen is het droog en krijgen we ook nog een stel roodstaartaapjes en zwart/wit colobussen te zien.
Soms moet je er wat voor over hebben en baal je als een stekker als alle foto's van iedereen bewogen zijn. Maar de beloning maakt alles weer goed!
En het staat natuurlijk toch op je eigen harde schijf, onuitwisbaar

zeester Positie 39798 (0 p.) Lid sinds 19-09-2007 Foto's en tips: 1717 Blogs: 26 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
zoekplaatje
blogfoto nr. 2
"verzopen" ranchers
blogfoto nr. 3
allemaal een eigen nest voor het middagdutje
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Livingstone, zo vrij als een vogel
2 12
Gepost op 01 februari
Zambia Zuid Zambia
walking with lions
3 8
Gepost op 29 januari
Zambia Zuid Zambia
Mosa oa Tunya NP
4 5
Gepost op 28 januari
Zambia Zuid Zambia

Reacties bij deze blog

vivelafem

Door: vivelafem • Geplaatst op

Je hebt dan wel geen foto, maar het blijft altijd in je geheugen, deze belevenis! Leuk geschreven, ik voelde de regen ook even over mijn rug glijden. Soms is het afzien, maar des te mooier als je er wat moois voor terug krijgt..!

avangerven

Door: avangerven • Geplaatst op

Toch een teleurstelling om geen foto te hebben , hebben jullie zoveel regen gehad onderweg ? omdat ik begrijp dat je constant je regen jas bij je moest hebben . Wij hadden regen en onweer toen we van dat 1ste eiland af kwamen varen over het Victoria-meer , en je hebt het gezien , die bootjes waren niet veel soeps en daar kwam nog bij dat de motor van die open boot uitgevallen was , en moest worden getroken door die andere , we waren blij dat we de overkant hadden gehaald............

Mireille

Door: Mireille • Geplaatst op

het is soms ploetteren op reis....maar dat maakt soms de ervaring nog intenser en het zijn vaak wel de herinneringen die lang blijven. Mooi je chimp avontuur te lezen.

ingrover

Door: ingrover • Geplaatst op

Wat gaaf he?ik ben er ook geweest,nl,ik had oo kbijna geen goede foto`s en bij ons was het droog en ze waren best dichtbij!Wij hadden de pech met de gorilla tracking regen te hebben,slechte foto`s en loodware paden net glijbanen en idd geen droog stukje op je lichaam over!

GrietBuis

Door: GrietBuis • Geplaatst op

Die herinnering neemt niemand je ooit nog af!!! Tuurlijk is het leuk als je ook mooie foto's hebt maar het life zien is een onuitwisbaar iets, daar kan geen foto tegenop!!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.