Kampala

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kampala image

Bezoek aan sloppenwijk en steengroeve Kampala

Kampala
Uganda
Reinier2012

Bezoek aan sloppenwijk en steengroeve Kampala

Kampala telt 2 miljoen inwoners en op sommige plaatsen is het echt heel erg druk en dan moet je echt goed weten wat je wilt of waar je naar toe wilt want je wordt zo van je sokken gereden. Het vervoer geschied of met taxi busjes of een duurdere optie is de bodaboda een stevige brommer of motor waar soms 3 en zelfs 4 personen op worden vervoerd. Over het algemeen is het een drukte van jewelste en wordt er van alles te koop aangeboden in de winkels en op straat. Hoe ze het doen weet ik niet maar het is de enige manier om te overleven wanneer je geen baan hebt. Een heel ander verhaal is de sloppenwijk van Kampala waar ook mensen wonen die noodgedwongen moesten vluchten uit het Noorden alwaar het rebellen leger van Kony jarenlang de mensen in angst deed leven en verschrikkelijke dingen hebben plaatsgevonden.

Het leven in de sloppenwijken is voor de meesten natuurlijk een barre omstandigheid, maar wat mij opviel was dat ze heel sociaal zijn en niet klagen. Ze delen nog steeds met jou wat ze kunnen missen aan eten en ze zullen anderen in nood niet zomaar afwijzen. Als laatste redmiddel in hun povere bestaan bestaat de mogelijkheid om in de steengroeve te gaan werken. De hele dag stenen hakken voor minder dan 1 dollar. Het is werkelijk niet te geloven wanneer je dat ziet en denkt hoe gemakkelijk wij aan ons eten komen in het rijke Nederland. Zelfs kleine kinderen werken daar om hun schoolgeld te kunnen betalen. Ze willen eigenlijk allemaal hogerop komen en hebben er werkelijk alles voor over om dat te bereiken. Chapeau zou ik zeggen, wat een wilskracht en veerkracht heeft dit volk.

De foto's die ik heb kunnen nemen vertellen niet het verhaal maar geven even de indruk van een moment, maar persoonlijk heeft het mij heel veel gedaan en zet het mij aan om ook iets te gaan doen voor deze allerarmsten.

Zou kan een weduwe al geholpen voor 50 dollar om een menswaardig bestaan op te bouwen in samenwerking met een trainingscentrum en vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Voor 10 dollar per maand kan ook al een kind worden ondersteund en onderwijs ontvangen door dezelfde organisatie die de weduwen helpt.

Het is al laat in de avond als ik dit allemaal aan het typen ben en ik zou zeggen welterusten en tot de volgende keer.

Foto's

1ce52.jpg
1ce52.jpg
Reinier2012
4e6f2.jpg
4e6f2.jpg
Reinier2012
650c4.jpg
650c4.jpg
Reinier2012