Entebbe

'486912' door corriedewinter '486912' door corriedewinter

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Botanische tuin aan..

corriedewinter

Entebbe is een verrassende stad. Het is er groen en rustig, veel minder druk dan Kampala. We zijn hier in de botanische tuin van Entebbe, maar het voelt niet als een tuin met aangeharkte paden. Je hebt er zoveel ruimte en er is zoveel bijzonders te zien. Neem de grote groep meerkatten, de Colobusapen, de bijzondere vogels, zoals de toerako en de toekans, de hamerkop en bij het Victoriameer veel watervogels. Je moet wel entree betalen, wat wij niet wisten; wij kwamen van het strand bij het meer en liepen zo het park in. Het strand is overigens wel gratis.

'488402' door corriedewinter '488402' door corriedewinter

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Victoriameer moet je.

corriedewinter

Al eerder schreef ik over de botanische tuin in Entebbe, die grenst aan het Victoriameer. De tuin is niet gratis te bezoeken, maar het meer waaraan de tuin grenst wel. Er zijn piepkleine restaurantjes/barretjes, waar je heerlijk in de schaduw kunt zitten. We kijken zo op het meer en maken een wandelingetje langs het strand. Zwemmen kan ook, maar daar zijn we voorzichtig mee. De reigers die je hier ziet: de kleine zilverreiger en de geelsnavelreiger vermaken zich ook best. Er zit meer dan genoeg vis in het meer. Even openen, dan zie je de verschillen beter.

'460390' door corriedewinter '460390' door corriedewinter

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

The family tree

corriedewinter

In de botanische tuinen van Entebbe leven meerdere families van groene meerkatten. Je kunt ze heel goed van dichtbij observeren; ze gaan gewoon door met waar ze bezig waren. Zo stak ik mijn hoofd in een boom en ontmoette daar deze gezellige familie, die me geïnteresseerd bekeek. De documentaire film van NG: ‘The Human Family tree’ vind ik wel bij deze foto passen. In de documentaire toont NG met het DNA van een paar honderd willekeurige mensen uit Queens, New York aan dat we dezelfde gemeenschappelijke voorouders delen. Uiteindelijk komt iedereen uit bij de bakermat van de mensheid, Oost-Afrika. Keek ik in die tuin in Entebbe misschien een ver familielid in de ogen? De hele film zie je hier: https://www.youtube.com/watch?v=lkexKLCak5M

'507590' door Flumi '507590' door Flumi

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Shoebill

Flumi

Na 2 vergeefse pogingen hebben we dan dit jaar eindelijk de illustere shoebill gespot. In Mabamba Swamp stond deze relikwie uit de prehistorie stokstijf aan de waterkant. Een fantastisch mooi en indrukwekkend dier.

'521506' door travelbag '521506' door travelbag

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Even mee kijken

travelbag

Een van de laatste dagen in Uganda. We zijn op weg naar Entebbe. Het weer zit vandaag niet zo mee en het regent af en toe. Onderweg stoppen we even om de benen te strekken, de vallei ligt diep weg gestopt onder de laag hangende wolken. We kijken mee met de twee mannen. Graag even openen.

'512928' door travelbag '512928' door travelbag

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Brutaaltje

travelbag

In de hoteltuin troffen we af en toe apen aan. Echte brutaaltjes. Je moest geen spullen op de tafel in de tuin laten liggen, want die waren dan zo weg. Toch blijven ze altijd leuk om te zien, maar voorzichtigheid is altijd geboden, vooral als ze jongen hebben.

'554227' door hestermaasdam '554227' door hestermaasdam

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Groene meerkat

hestermaasdam

Het Imperial botanical beach hotel in Entebbe heeft een grote tuin die wel dicht bij het water is maar dat is niet bereikbaar omdat het loodrecht naar beneden gaat. Wel veel apen in de tuin. Jammer dat deze Groene meerkat bij tafel en stoelpoot zit maar het is wel een dotje om te zien.

'396466' door corriedewinter '396466' door corriedewinter

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Ik zie jou wel!

corriedewinter

We lopen tegen de avond naar ons hotel in Entebbe. Vanuit de hoge bomen langs de hoofdweg hoor ik een oorverdovend geschreeuw, maar ik zie eigenlijk niets, totdat ik omhoog kijk, waar een maraboe mij nieuwsgierig bekijkt. Wat een beest zeg, met die grote keelzak en die kale kop. Deze opvallende kenmerken hebben beiden een functie bij deze grote ooievaar (tot 150 cm,hoog, vleugelwijdte 260 cm). Het is een aaseter, dus een kop en hals met veren zou snel vuil worden bij het eten van een karkas. De keelzak is voor de sier; hoe groter, hoe meer succes bij de vrouwtjes. De boom waarin hij zit blijkt een slaapboom te zijn, er komen steeds meer maraboes aanvliegen. Het geschreeuw gaat om het beste plekje.

'431264' door PleunGroeneveld '431264' door PleunGroeneveld

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Hij staat er gekleurd

PleunGroeneveld

Deze kameleon is lekker fel gekleurd maar dat komt omdat mijn vrouw zo'n fel gekleurd tshirt aan had.. Wij waren zo blij toen we dit kleine beestje zagen, want het was voor het eerst dat we er een spotten.

'553818' door travelbag '553818' door travelbag

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Met zijn allen op de.

travelbag

We zijn op weg naar Entebbe en strekken even de benen in een klein gehuchtje. Het is wat regenachtig, maar toch zijn er vele mensen op straat. Ze zitten eerste rang als wij uitstappen en er is geen ontkomen aan de blikken die bijna allemaal op ons gericht zijn.

'384836' door haroldtravel '384836' door haroldtravel

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Shoebill in wetlands.

haroldtravel

De ietwat prehistorisch aandoende shoebill komt alleen in het oosten van Afrika voor. Wat natuurlijk vooral opvalt is zijn enorme snavel. De vogel kan 140 cm groot worden. Het dier is op meerdere plaatsen in Uganda te zien. Deze foto werd gemaakt in de wetlands bij Entebbe, het noordelijkste puntje van de Waiya Bay.

'393384' door corriedewinter '393384' door corriedewinter

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Je bent er bijna..

corriedewinter

We zijn een paar dagen in Entebbe, een ruim opgezette stad aan het Victoriameer. We zitten aan het strand vlakbij de botanische tuin, waar een groep vervet monkeys (groene meerkatten) huist. Ze zwerven door de hele stad, maar dit plekje, met een grote slaapboom in het midden van een grasveld, is favoriet. Hier zie je een jong mannetje dat nog moet leren klimmen. Hij heeft een liaan te pakken, maar hij weet niet goed hoe nu verder, want als hij loslaat, valt hij. Na veel geslinger lukt het hem op een hoger gelegen tak te komen, maar daar zit al iemand. Gelukkig mag hij erbij.

'413895' door corriedewinter '413895' door corriedewinter

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Sunbird

corriedewinter

Het lijkt alsof je hier een kolibrie ziet, maar kolibries komen niet in Afrika voor. Deze nectar etende vogel is de scarlet chested sunbird. Hij is vrij algemeen, maar net als een kolibrie is hij moeilijk te fotograferen. De iriserende veren zijn prachtig, maar ze dienen ook om te imponeren. Een op het oog saai zwart lijkende vogel wordt een schoonheid als de zon op zijn borstveren schijnt. En dat is weer aantrekkelijk voor de vrouwtjes..

'537933' door corriedewinter '537933' door corriedewinter

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Groene meerkat kan al

corriedewinter

We zijn een paar dagen in Entebbe, een ruim opgezette stad aan het Victoriameer. We zitten aan het strand vlakbij de botanische tuin, waar een groep vervet monkeys (groene meerkatten) huist. Ze zwerven door de hele stad, maar dit plekje, met een grote slaapboom in het midden van een grasveld, is favoriet. Hier zie je een jong mannetje dat zijn best doet om te klimmen. Hij is net gevallen en probeert het nog eens. Hij is al een heel eind, nu nog op de tak zien te komen. Na veel geslinger lukt het hem uiteindelijk.

'531425' door corriedewinter '531425' door corriedewinter

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Witpoot neushoornvoge

corriedewinter

Entebbe is een verrassende stad. Het is er groen en rustig, veel minder druk dan Kampala. We zijn hier in de botanische tuin van Entebbe, maar het voelt niet als een tuin met aangeharkte paden. Je hebt er zoveel ruimte en er is zoveel bijzonders te zien. Neem de grote groep meerkatten, de Colobusapen, de bijzondere vogels, zoals de toerako en de toekans, de hamerkop en bij het Victoriameer veel watervogels. Hier zie je de witpoot neushoornvogel. Hij is helemaal niet schuw, blijft rustig op zijn hoge tak zitten. Bij het park moet je wel entree betalen, wat wij niet wisten; wij kwamen van het strand bij het meer en liepen zo het park in. Het strand is overigens wel gratis.

'165801' door Colourfullphoto '165801' door Colourfullphoto

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Fietsende kruiwagen

Colourfullphoto

In de stad Entebbe verbaasde ik me over de hoeveelheid aan goederen die op fietsen worden vervoerd. Deze man heeft een complete slaapkamer op zijn fiets!

'140092' door kokkeeri '140092' door kokkeeri

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Eet smakelijk

kokkeeri

Op het eiland in Lake Victoria bij Entebbe ligt het Ngamba Island Chimpanzee Sanctuary (zie tips). De Chimpansees die hier onderdak hebben gevonden zijn goed te fotograferen tijdens hun voedermoment. Deze heeft een mooi stuk fruit kunnen bemachtigen en lijkt er helemaal in op te gaan.

'393602' door PleunGroeneveld '393602' door PleunGroeneveld

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Kameleon

PleunGroeneveld

Nooit geweten dat er in Uganda ook van deze mooie kameleons zijn. Zelf had ik ze nooit eerder gezien behalve op de foto's op de site. Ik ben erg blij dat ik ze nu ook in levende lijve heb kunnen spotten.

'414049' door PleunGroeneveld '414049' door PleunGroeneveld

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Kameleon

PleunGroeneveld

Kameleonnen zoeken is ook een leuke bezigheid en soms moet je daar de hulp van locale jochies bij hebben, ze zijn nergens bang voor en weten waar ze moeten zoeken, bovendien is het leuk om met die jochies contact te hebben want ze hebben er zelf ook veel lol aan.

'394913' door PleunGroeneveld '394913' door PleunGroeneveld

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Kleurig

PleunGroeneveld

Geen mooier beestje dan een kameleon, wat mij betreft is de neushoornkameleon wel een heel goed voorbeeld hiervan. Wat een oerdiertje en bovendien prachtig van kleur.

'394755' door corriedewinter '394755' door corriedewinter

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Bah, een schilletje..

corriedewinter

We zijn een paar dagen in Entebbe, een ruim opgezette stad aan het Victoriameer. We zitten aan het strand vlakbij de botanische tuin, waar een groep vervet monkeys (groene meerkatten) huist. Ze zwerven door de hele stad, maar dit plekje, met een grote slaapboom in het midden van een grasveld, is favoriet. Ik kom heel voorzichtig dichterbij, maar de dieren gaan gewoon hun gang. Dit vrouwtje heeft een avocado, die hier zo groot zijn als rugbyballen, gevonden en zit heerlijk te knagen. Ze houdt alleen niet zo van schilletjes en bittere stukjes. Als je de foto vergroot, zie je een uitgespuugd schilletje dwarrelen.

'404472' door PleunGroeneveld '404472' door PleunGroeneveld

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Haast onzichtbaar

PleunGroeneveld

Deze kameleon deed goed zijn best om niet op te vallen tussen al dat groen maar gelukkig hebben wij hem toch gespot maar dan nog goed op de foto krijgen is een tweede.

'418049' door PleunGroeneveld '418049' door PleunGroeneveld

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Verdekt opgesteld

PleunGroeneveld

Als je dieren aan het spotten bent in mijn geval vogels en je oog valt op eens op deze kameleon dan word je er weer helemaal opgewonden van als je er een gevonden hebt.

'406751' door PleunGroeneveld '406751' door PleunGroeneveld

UgandaEntebbe

UgandaEntebbe

Herfst

PleunGroeneveld

In het stads park van Entebbe dat ligt aan het Victoria meer zijn heel veel mooie dingen te zien waar o.a deze spin het web is van dikke draden gemaakt best moeilijk stuk te krijgen.