Entebbe

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Entebbe image
Entebbe image Entebbe image

Entebbe

Entebbe
Uganda
Anchie

Gearresteerd op vliegveld

In januari 2006 ben ik samen met 11 andere vrijwilligers naar Uganda geweest om een school te bouwen voor kinderen tussen 3 en 7 jaar. Vanaf 7 jaar is het onderwijs "gratis" en de kinderen die dan al een vooropleiding hebben gehad zijn dan beter voorbereid op het vervolgonderwijs.
Ik heb letterlijk meegeholpen de fundering te graven en met bakstenen gesjouwd/gegooid. Pal onder de evenaar is dat geen eenvoudige klus geweest.

Vier mensen, waaronder ikzelf, gingen na 17 dagen zwoegen weer naar Nederland. 'S ochtends vroeg gingen we terug naar het vliegveld van Entebbe. Aangezien ik geen tijd meer had gehad om een sigaretje te roken ging ik naar buiten (buiten het vliegveld) om op een afgelegen plekje te staan om aan mijn verslaving toe te geven. Out of the blue kwam er een agente aanlopen en liep langzaam langs me heen en in het voorbijgaan zei ze..."your now under arrest"!!! Nog steeds niet helemaal wakker vroeg ik haar wat ze bedoelde. Zonder emotie in haar gezicht en mij niet aankijken herhaalde ze haar zin.

Toen landde de boodschap wel en mijn knieen voelde aan als rubber. Inmiddels had ze via haar portofoon een arrestatiebusje opgeroepen. Ik mocht mij niet bewegen en moest blijven staan. Dit was dus een cruciaal punt want ik mocht ook niet de andere waarschuwen dat ik meegenomen zou worden. Op dat moment gaat er van alles door je heen want zo zou ik van de aardbodem verdwijnen....

Haar gezicht stond onbewogen en ze keek de andere kant op. Toen ben ik gaan vertellen over het project waar ik aan meegewerkt had en dat ik voor haar land gewerkt had. Ze keek me ongelovig aan en wilde aan mijn handen voelen. Toen ze over mijn handen had gewreven zei ze..too soft. Mijn brein maakte overuren en ik vertelde dat ik handschoenen had gedragen. Ik bleef praten, praten en praten tot ze emotie in haar gezicht liet zien. Toen maakte ze een vergevingsgebaar en zei dat ze me Pardon gaf. Het politiebusje werd afgezegd en zei ze dat ze veel respect voor me had. Pfff....

Ze wilde dat ik nog een keer naar Uganda zou komen en ook op Entebbe (of omgeving) een school zou gaan bouwen waar haar kinderen dan geplaatst konden worden. Ik had een nieuwe beste vriendin!!!!
Eenmaal terug bij de andere had ik natuurlijk een spectaculair verhaal . Wat een opluchting toen ik eenmaal opsteeg van het vliegveld en Uganda steeds kleiner en kleiner en .....kleiner zag worden.

De school is inmiddels al ruim twee jaar in gebruik en mocht je de bouwfoto's en het uiteindelijke resultaat willen zien, kijk dan op www.happyandjoy.nl

Groet
AngelaLaat een reactie achter

6 reactie(s) bij "Gearresteerd op vliegveld"

 • profile image comment
  Door Mireille• geplaatst op 10 Mar 2009 | 23:41:35

  Jee wat een verhaal! ik denk dat ze geld (corruptie) wilde zien, vandaar ook haar manier van je aanspreken want anders zou ze bij anderen door de mand vallen. laffe daad. Met een paar biljetjes was je ook vrij gekomen. Je hebt het dus bijzonder knap opgelost.
  Wat goed van je dat je aan dat project heb gwerkt, je hebt vast ook veel lol met lekaar gehad.
  Groeten Mireille

  Bericht aangepast op 08:14:44
 • profile image comment
  Door Jeannette• geplaatst op 11 Mar 2009 | 11:55:16

  Wat een verhaal, dit zijn van die nachtmerries. Gaf ze eigenlijk ook een reden voor jouw arrestatie?

  Bericht aangepast op 08:14:44
 • profile image comment
  Door Lione Kolsteren• geplaatst op 11 Mar 2009 | 19:27:39

  Wat een bizar verhaal. Net als Jeannette vraag ik me af wat "zogenaamd" de reden was. Je moet er niet aan denken wat er gebeurd was als je niet zo adequaat had gehandeld! Men is gewaarschuwd: je kunt altijd met corruptie -en nog erger- geconfronteerd worden....

  Bericht aangepast op 08:14:44
 • profile image comment
  Door Ingrover• geplaatst op 14 Mar 2009 | 12:32:19

  Jeetje wat een verhaal zeg!!Het had heel anders kunnen aflopen denk ik!
  Goed dat je het zo hebt opgelost hoor!En wat goed dat je die school hebt gebouwd!
  Ik heb heel veel reszpect voor je~!

  gr.ingrid

  Bericht aangepast op 08:14:44
 • profile image comment
  Door Annemaria• geplaatst op 06 May 2009 | 10:58:02

  Tof verhaal blijft dit, hoewel het de adrenaline vast rijkelijk heeft doen laten stromen...!!! Hihi

  Bericht aangepast op 08:14:42
 • profile image comment
  Door Riennavaplus• geplaatst op 09 Oct 2009 | 12:52:19

  Wat een verhaal zeg... pfff, je schrikt je een ongeluk.
  Volgens mij zie je gelijk de ergste scenario's voorbij komen.
  Maar wat een mooi project!

  Bericht aangepast op 08:14:39