Centraal Uganda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Nog steeds te weinig neushoorns in Oeganda

Centraal Uganda,
Uganda


We vinden het nu heel gewoon om veel wild in de nationale parken van Oeganda te zien, maar in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw , tijdens het Amin regime, werd de wildstand in Murchison Falls National Park gedecimeerd door plunderende legers. Op olifanten, buffels, giraffen, nijlpaarden, hartebeesten, wrattenzwijnen en de kob (het meest voorkomende ras van antilopen in Oeganda werd tot uitsterving aan toe gejaagd. Vreemd genoeg heeft de bezetting door de LRA-rebellengroep een positief effect gehad op de wildstand. Door de aanwezigheid van deze rebellen kregen stropers weinig kans en is de wildstand explosief toegenomen.
De witte neushoorn is helaas nog niet massaal aanwezig, maar hij is wel te zien in het ZIWA Rhino Sanctuary, 70 km2 groot. Hier leven (2021) momenteel 19 neushoorns (de laatste is drie weken oud)

Wij deden een tracking met Edward Matoru, ranger en basisschoolleraar. Het duurde even om de dieren te vinden, maar dan sta je opeens oog in oog met deze machtige dieren. Luister goed naar de instructies; neushoorns met kleintjes zijn zeer gevaarlijk.