Tunis

'459398' door KHeijlaerts '459398' door KHeijlaerts

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Mooie deur

KHeijlaerts

Deze deur kwam ik tegen in Sidi bou Saïd, een stadje op ongeveer een half uur boven Tunis. Alle gebouwen in dit stadje zijn wit geschilderd en alle kozijnen en deuren zijn in deze heldere kleur blauw. Het stadje ziet er mede daardoor heel fris uit. Een bezoek zeker waard er is genoeg te beleven.

'67554' door herman m '67554' door herman m

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Blauwe deur in Sidi..

herman m

Het stadje wordt gekenmerkt door het gebruik van de kleuren blauw en wit, die je overal terugvindt.

'308246' door herman m '308246' door herman m

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Karakteristiek

herman m

Sidi Bou Said is een pittoreske plaats in het uiterste noorden van Tunesië, aan de Middellandse Zee. Het ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van de hoofdstad Tunis, en een bezoek hieraan kan dan ook eenvoudig met een bezoek aan Tunis en/of Carthago gecombineerd worden. De plaats is genoemd naar een oorspronkelijk Marokkaanse islamitische heilige die hier woonde, en wiens volledige naam Abou Said ibn Chalef ibn Yahia Ettamini al Baji was. Hij was een soefi geleerde, die hier besloot te gaan wonen toen hij terugkeerde van de bedevaart naar Mekka (hadj). Waarschijnlijk is de plaats gesticht door vluchtelingen van de reconquista (herovering van Spanje), waarbij moslims en joden uit Spanje werden weggejaagd. De architectuur van de plaats valt erg op: de huizen zijn blauw en wit geschilderd, wat een zeer karakteristieke indruk achterlaat op de bezoekers. Ook is de plaats in trek bij kunstenaars die er inspiratie opdoen.

'383324' door abytravel '383324' door abytravel

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Het Blauw-witte Dorp

abytravel

Sidi Bou Saïd gelegen ten noordoosten van de hoofdstad Tunis wordt ook wel het Blauw-witte Dorp genoemd. De witte huizen in de plaats hebben vrijwel allemaal blauwe deuren en ramen. Deze zijn veelal ook nog eens prachtig bewerkt. Hier zie je een voorbeeld.

'68087' door herman m '68087' door herman m

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Zebrakleurig portaal.

herman m

Mediterraan blauw kenmerkt de klassieke deur in Sidi Bou Said

'294885' door herman m '294885' door herman m

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Tunis in last

herman m

Zoals veel hedendaagse islamitische steden heeft Tunis zowel een deel dat heel westers aandoet in architectuur, als een oude stad, wat de medina genoemd wordt. Medina betekent stad in het Arabisch. Op de foto zie je de bovenzijde van de medina. Tot de medina behoort de souk Bab-el-Bahar die gerekend wordt tot een van de mooiste van Noord-Afrika. Ieder ambacht heeft hier zijn eigen plek. Een oriëntaals handelsleven met specifieke geuren, een warboel van kreten en een rijk palet van kleuren. Daarboven steken de moskeeën uit. Op de achtergrond van de foto (rechts van het midden) zie je nog net de twee torens van de rooms-katholieke kathedraal St.Vincent de Paul, gebouwd in 1882 in neo-Romaanse stijl. Momenteel moet je niet in Tunis zijn. Vandaag is Fouad Mebazaa, de voormalige voorzitter van het lagerhuis, beëdigd als nieuwe interim-president na de vlucht van president Ben Ali naar Saoedi-Arabië. Het was de tweede machtswisseling in 24 uur tijd. De onrust in het land houdt echter aan. Winkels worden geplunderd en in brand gestoken en er zijn berichten van schietpartijen in de hoofdstad.

'105813' door herman m '105813' door herman m

TunesiëTunis

TunesiëTunis

"Naakt"model ?

herman m

Dit Romeinse standbeeld behoort tot de topstukken van het Bardomuseum in Tunis en stelt de dronken Hercules voor. Er is weinig fantasie voor nodig om antwoord te krijgen op de vraag wat hij aan het doen is....... Ja, inderdaad door te dreigen met een knuppel in zijn linkerhand probeert hij zijn tegenstander van het lijf te houden !!

'404832' door agrotewal '404832' door agrotewal

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Treinreis

agrotewal

In Tunesië hebben we tijdens een vakantie verschillende vervoermiddelen uitgeprobeerd. Eén daarvan was de trein. Op de terugweg van Tunis naar Monastir hadden we een hele mooie zonsondergang.

'458784' door KHeijlaerts '458784' door KHeijlaerts

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Jasmijn

KHeijlaerts

Tunesië staat bekend om de Jasmijn, overal komt weer die heerlijke geur voorbij. Ik vind het in ieder geval heerlijk ruiken. Deze foto heb ik gemaakt in Sidi bou Saïd, een schilderachtig blauw-wit stadje net boven Tunis. (ongeveer een half uurtje met de trein). Het deed mij ook denken aan de film Yasmin vanwege de titel. Yasmin is een film uit 2005 die laat zien hoe het leven van een jonge vrouw in een moslimgemeenschap in Noord-Engeland verandert na de Terroristische aanslagen op 11 september 2001.

'224107' door cooper90 '224107' door cooper90

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Onderdelen voor de...

cooper90

De median's in tunesie zijn super gezellig om te winkelen. Het grote voordeel tegen over andere landen in het midden oosten is dat je hier gerust kan rond kijken. Dus geen opdringeriger verkopers. Maar zoek je onderdelen voor je olielamp dan kun je hier zeker terecht.

'501381' door Zandkorrel '501381' door Zandkorrel

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Mooi museum

Zandkorrel

In het Bardomuseum kun je prachtige mozaïeken bewonderen, maar het gebouw waarin deze tentoongesteld worden, mag er ook zijn. Op deze foto kun je dat goed zien. Links op de muur hangt een grote mozaïek, die je dus van beneden af kunt bewonderen, maar ook van bovenaf via deze galerij.

'399674' door Obiwan '399674' door Obiwan

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Sidi Bou Said

Obiwan

Sidi Bou Said is een stadje op ongeveer 20 km van Tunis. Het hele stadje is mooi met bloemen uit bijna elke muur en wijnranken. Veel kunstenaars hebben (of hadden) hun intrek genomen hier. Deze vrouw met haar rode hoofddoek had geen trek in een foto, zoals veel Tunesische mensen, dus de trucdoos moest weer even open.

'413189' door PleunGroeneveld '413189' door PleunGroeneveld

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Moskee

PleunGroeneveld

Lang geleden waren we op rondreis in Tunesië en vonden het een leuk land om door te trekken, met name de tochten door de woestijn en zoutvlaktes waren mooi. Bij ons bezoek aan Tunis zagen we deze fotogenieke moskee met een hele mooi poort.

'485994' door KHeijlaerts '485994' door KHeijlaerts

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Sidi bou said

KHeijlaerts

Sidi-bou-Saïd: Het blauw-witte stadje van Tunesië. Het lijkt wel wat weg te hebben van Santorini in Griekenland, maar het is dus in Tunesië. Dit is een van de vele leuke straatjes die ik daar heb gezien. Eerder deze week plaatste Mariëlle (zandkorrel) ook een foto van dit straatje maar dan uit 2009. Leuk om te zien hoe de Bougainville in die paar jaar gegroeid is. Verder is er niks veranderd... Ongeveer een halfuurtje met de trein vanaf Tunis ligt dit plaatsje heel mooi op een heuvel aan het water. Veel hoogte verschillen heb je hier, dus overal trappetjes. Ik ben er op 1 dag heen en weer naartoe gegaan. Op zich heb je het dan ook wel gezien het is niet zo groot. Een leuke dagtrip als je even de drukte van Tunis wilt ontvluchten tijdens je stedentrip. EXIF: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 42mm; ISO 160; f10; 1/100

'485998' door Zandkorrel '485998' door Zandkorrel

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Mozaïek

Zandkorrel

In Tunis heb je het Bardomuseum. Er hangt een werkelijk schitterende collectie mozaïeken uit de oudheid. Als je deze hebt gezien, vallen alle opgravingen met mozaïeken daarna tegen :-) Op dit mozaïek zie je Odysseus tijdens zijn reis.

'418822' door agrotewal '418822' door agrotewal

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Kleermaker

agrotewal

De Medina in Tunis was een belevenis op zich, hier waren veel meer vakmensen dan in de Medina van Sousse. Dit was de plaatselijke kleermaker die het zo te zien nog wat fris vond.

'486224' door KHeijlaerts '486224' door KHeijlaerts

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Kleurrijke, drukke...

KHeijlaerts

De medina van Tunis is een drukte van jewelste! Wat een overweldigende omgeving! De kleuren, geuren, drukte, het onderhandelen, de nauwe straatjes, het lijkt een stad in een stad. Het leid zijn eigen leven. Wat is hier veel te zien! Natuurlijk kan je hier heel veel souvenirs kopen, en wordt er bij heel veel zaakjes het zelfde aangeboden, maar er zitten ook hele leuke unieke zaakjes tussen die echt een eigen stijl hebben andere producten verkopen. Zo heb ik bijvoorbeeld bij een heel leuk zaakje waar ze oude tegeltjes verkochten (uit sloop projecten denk ik) een tegeltje meegenomen. EXIF: NIkon D7000; Tamron 18-200 bij 35mm; ISO 200; f/8; 1/50s

'487936' door Zandkorrel '487936' door Zandkorrel

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Man in souk

Zandkorrel

Deze man was boodschappen aan het doen in de souk van Tunis. Deze souk is erg de moeite waard om te bezoeken, als je goed kijkt zie je overal details. Deze foto geeft vooral de sfeer goed weer.

'406482' door agrotewal '406482' door agrotewal

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Tunis - Monastir...tr

agrotewal

Al eerder schreef ik over een treinreis van Tunis naar Monastir, per abuis heb ik toen de verkeerde foto geplaatst. Daarom nog een keer geprobeerd. De foto is vanuit een rijdende trein genomen.

'383049' door abytravel '383049' door abytravel

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Café Sidi Chebaâne

abytravel

Café Sidi Chebaâne, beter bekend als Café des Délices is misschien wel éen van de meest gefotografeerde plekjes van het wit-met-blauwe dorpje Sidi Bou Saïd iets ten noordoosten van Tunis. Vanaf het terras heb je een prachtig zicht over het haventje en de Middelandse Zee. De prijzen zijn daar helaas ook naar. Maar je kunt ook even een zijstraatje inslaan en nog wat omhoog klimmen,voor een verrassend mooi uitzicht over Café en haven. Zonder verrekijker kun je je wel een aantal dingen afvragen: -wat doet die vrouw daar onderaan de trap? -wat gebeurt er in het haventje? -wat is dat daar voor scheepje in de verte?

'416650' door chateau '416650' door chateau

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Blauw-wit.

chateau

Sidi Bou Said is een pittoreske plaats in het uiterste noorden van Tunesië, aan de Middellandse Zee. Het ligt op ongeveer 20 kilometer afstand van de hoofdstad Tunis, en een bezoek hieraan kan dan ook eenvoudig met een bezoek aan Tunis en/of Carthago gecombineerd worden. De plaats is genoemd naar een oorspronkelijk Marokkaanse islamitische heilige die hier woonde, en wiens volledige naam Abou Said ibn Chalef ibn Yahia Ettamini al Baji was. Hij was een soefi geleerde, die hier besloot te gaan wonen toen hij terugkeerde van de bedevaart naar Mekka (hadj). In juli vindt er jaarlijks een feest plaats ter ere van hem in Sidi Bou Said. Waarschijnlijk is de plaats gesticht door vluchtelingen van de reconquista (herovering van Spanje), waarbij moslims en joden uit Spanje werden weggejaagd. De architectuur van de plaats valt erg op: de huizen zijn blauw en wit geschilderd, wat een zeer karakteristieke indruk achterlaat op de bezoekers.(met dank aan Wikipedia) Openen aub.

'69842' door herman m '69842' door herman m

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Koeienkop te koop

herman m

Deze koeienkop hing bij de deuropening van een slager in één van de hoofdwinkelstraten van Tunis. Op de keper beschouwd heel bizar, wat nog wordt versterkt met de zonnebril en de sigaret !!!

'68719' door herman m '68719' door herman m

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Minaret Zitouna Moske

herman m

De Zitouna Moskee ofwel Olijvenmoskee, gezien van een dakterras in de medina van Tunis. Deze moskee is het op één na belangrijkste heilige gebouw van Tunesië en werd oorspronkelijk gebouwd door de Aghlabieden. De 44 m hoge vierkante minaret is versierd met geëmailleerde tegels en wordt bekroond met een torentje met een spits groen dakje.

'459347' door KHeijlaerts '459347' door KHeijlaerts

TunesiëTunis

TunesiëTunis

De luiken zijn open

KHeijlaerts

Goede morgen allemaal! De luiken zijn weer open :-) Deze luiken fotografeerde ik in Sidi bou Saïd. Dit stadje kan je vanuit Tunis prima met de trein bereiken. Het is ongeveer een half uurtje wat ik me herinner en het kost voor een retourtje net niks. Dit komt omdat er erg veel subsidie op zit. Een drankje op een terrasje is duurder. Sidi bou Saïd is een leuk stadje om te bezoeken. Het is vriendelijk, het wemelt er van de winkeltjes en terrasjes, het ligt op een heuvel met prachtig uitzicht over een grote baai. En alle gebouwen zijn wit met blauw. Het ziet er heel fris uit. Enige nadeel: veel toerisme. Al weet ik dat het goed is voor de Tunesiërs zelf, het levert een hoop werkgelegenheid op.