Tunesische Sahara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoogtepunt van mijn reis: de Sahara-excursie

Tunesische Sahara,
Tunesië


Een hele leuke excursie die ik heb gedaan is de tocht met de dromedarissen inclusief overnachting in de woestijn bij Douz.

In de middag kwamen we aan in Douz. Daar hebben we bij de agent onze hoofdbagage achter gelaten en alleen een dagrugzak en slaapzak meegenomen. Met de 4X4 zijn we de woestijn ingereden op zoek naar de dromedarissen. De dromedarissen worden losgelaten als ze niet worden gebruikt. Het viel nog niet mee, ze waren niet op de plek waar ze zouden moeten zijn. Na 2X met de auto vast te zijn gereden in het verraderlijke losse zand hebben we ze gelukkig wel gevonden. Alle bagage werd op de dromedarissen vast gemaakt en vervolgens konden we opstijgen voor onze eerste etappe.

Het was al eind van de middag dus het was prachtig rijden! De laagstaande zon vormde overal prachtige lange schaduwen. Mijn dromedaris liep heel lekker, dus ik hobbelde heel ontspannen met hem mee. Met een hele grote smile op mijn face :-) Wat is dat ontzettend leuk!

Na een stuk lopen hebben we een mooie plek in de duinen gevonden om kamp op te maken. Een plek waar voor de dromedarissen ook wel wat te eten viel.

Na een fotografeer ronde, en wat rondjes rennen duin-op duin-af (ik kon het niet laten ook al was het warm), zakte de zon steeds verder. Met een lekker flesje wijn hebben we genoten van de ondergaande zon. Ondertussen waren de bedoeïenen bezig om de tent neer te zetten, de dromedarissen vrij te laten, en eten te maken op het kampvuur.

We eten zodra de zon onder is met zijn allen rondom het kampvuur. Er wordt gezongen en gedanst. De sfeer was TOP! Omdat het vroeg donker is en we moe waren van alle indrukken hebben we al vroeg onze matjes en slaapzakken gepakt. Ik ga niet in de tent slapen, ik pak mijn spullen en zoek een plekje bovenop een duin. Zo veel sterren boven je is GEWELDIG!!

Rond 5 uur wordt ik langzaam wakker, de zon komt alweer op. Ik heb in het donker een fantastische plek uitgekozen om mijn matje neer te leggen. Vanuit mijn slaapzak kan ik zo naar de opkomende zon kijken.

Langzaam komt er steeds meer actie om me heen. Er wordt brood gebakken in het zand, mensen voeren hun ochtendritueel uit, of genieten net als ik van de wakker wordende Sahara.

Na het heerlijke ontbijt met het verser-dan-verse brood, moeten de dromedarissen weer gehaald worden. Die zijn weer vrij gelaten vannacht dus we moeten even wandelen om ze op te halen. Kennelijk weten ze wel dat ze niet heel ver mogen lopen, want ze zijn allemaal redelijk in de buurt. De bagage gaat er weer op en dan zijn we klaar voor dag 2. Een ochtendwandeling op de rug van de dromedaris, afgewisseld met een stukje meelopen naast de karavaan. Tussendoor komen we langs een drinkplaats waar de dromedarissen even mogen bijtanken. Vervolgens lopen we een klein stukje verder om een siesta te houden en te lunchen. Weer zo'n lekker vers gebakken brood, een frisse salade en natuurlijk granaatappel en dadels.

Na deze lunch is het nog een klein uurtje wandelen op de deinende rug van 'mijn' dromedaris, en dan zijn we alweer terug bij Douz. Waar we opgepikt worden door de 4X4 en gedag moeten zeggen.

Wat een ervaring! Zoveel speciaals in 1 excursie... Hoogtepunt van mijn reis!!!

In Douz (de poort naar de Sahara) zijn vele mogelijkheden om zo'n soort excursie te boeken. Natuurlijk ook excursies waarbij je maar een uurtje ofzo op een dromedaris zit. Keuze genoeg! Maar als het even kan: probeer dan inclusief een overnachting in de woestijn voor de totale beleving van het 'leven' in de woestijn.

EXIF: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 32 mm; ISO 200; f5; 1/2500