Sousse

Fotopech

Fransvdg was hier op 1984-02-24 Gepost op: 2016-03-25 12 reacties.
In de afgelopen week heb ik jullie meerdere foto’s uit Tunesië laten zien. Helaas is mijn keus uit dat land beperkt. En dat is mijn eigen schuld. Ik was daar in februari 1984, in de tijd dat ik nog volop dia’s maakte. Voor de jeugd: dat deed je met fotorolletjes van 36 opnames. En als je mazzel had, kon je er ook wel eens 37 maken. In Tunesië is het mij zelfs gelukt om er 72 op een rolletje te krijgen…….met andere woorden, ik kon er 72 weg gooien. Hoe dat kwam? Een stommiteit van mezelf…… Ik had de filmpjes zonder doosjes uit Nederland meegenomen. Dat kon prima, want ze zaten allemaal in plastic busjes. Die had ik in een loodvrije zak gedaan. Zo’n zak had ik gekocht, omdat je in die tijd buiten Europa niet altijd zeker was van de straling uit scan-apparatuur op de vliegvelden. Er gingen sombere verhalen rond over foto’s die door zulke apparatuur allemaal gewist waren……. Dus ik had me goed voorbereid. Ik maakte veel foto’s en raakte de tel en het overzicht een beetje kwijt. En o jee .....grote schrik. Met mijn laatste rolletje was iets fout gegaan in de fabriek. Er hoorde altijd een lipje film uit het rolletje te steken. Dat legde je vast in je camera om het transport mee te starten. En nu haalde ik een filmpje tevoorschijn zonder zo’n lipje……..Dat was dus dikke pech! Kordaat ben ik naar een fotozaak gegaan en in mijn beste Frans heb ik de fotograaf gevraagd of hij in de donkere kamer het lipje uit het rolletje kon trekken. Dat lukte en blij ben ik weer gaan fotograferen. Helaas was dat filmpje dus al wel gebruikt……. Het resultaat was verbluffend, want ik kreeg zo twee plaatjes door elkaar heen op dezelfde dia. Huizen met wasgoed aan de lijn stonden nu ineens midden in de Middellandse Zee en amandelbloesemtakken vond ik terug in het moskee interieur. Maar dat merkte ik in Nederland pas, nadat de filmpjes ontwikkeld waren. Daar baalde ik dus ontzettend van. Maar het was gewoon een geval van “eigen schuld, dikke bult.” Sinds die tijd liet ik de ongebruikte filmpjes in het doosje zitten en deed ik alleen de gebruikte filmpjes in het plastic busje terug in de loodvrije zak. En intussen is al dat leed definitief verdwenen dankzij onze digitale apparatuur. Een ander klein trauma gaat over mijn foto’s van Vaticaanstad. Ook daar is de voorraad beperkt. Alleen van mijn serie uit 1981 heb ik dia’s kunnen digitaliseren. De digitale serie die ik daar in 2006 maakte is jammerlijk verloren gegaan, toen ik mijn camera in de hotelkamer in Napels op de harde plavuizen liet vallen. Dag foto’s………. Tijd heelt gelukkig heel veel wonden, maar vergeten doe ik het niet. Toen ik deze week zowel foto’s van Tunesië als van Vaticaanstad koos voor publicatie, kwamen deze twee herinneringen toch weer met een gevoel van spijt naar boven.
0
12
Alle blogs van Fransvdg
 

12 reactie(s) bij "Fotopech"

 • profile image comment

  als je zoveel reist gebeurt er wel eens wat Frans, mooi vertel je dit!

  Door JoshuaX • geplaatst op 2016-06-22 11:02:19
 • profile image comment

  Gelukkig is mij dat ook nog niet overkomen. Maar 1 troost: je hebt nu wel weer een goede reden om te gaan kijken hoe het er nu is!

  Door blauwvinger • geplaatst op 2016-03-29 20:23:27
 • profile image comment

  Nou, dat heb je toch knap gedaan: 72 foto's voor de prijs van 36 ... Gelukkig zijn dit soort 'grappen' mij nooit overkomen. Het leed beperkte zich tot een vervelende Chinese ambtenaar die het nodig vond een rolletje uit mijn camera te halen ...

  Door Bowral • geplaatst op 2016-03-29 18:54:17
 • profile image comment

  Jaja, deze tijd heb ik nog meegemaakt. Altijd weer spannend als je bij de Hema na (te lang) wachten het fotomapje ophaalde... Echter weet ik nu dat het om de herinneringen en beleving gaat, daar kan geen enkele foto tegenop!

  Door Sanine • geplaatst op 2016-03-28 10:47:41
 • profile image comment

  Wij vouwden het lipje altijd op als het rolletje gebruikt was. Natuurlijk gebruikten we die truc pas nadat het kalf verdronken was. En.. tegenwoordig zijn dubbele opnamen kunst.

  Door corriedewinter • geplaatst op 2016-03-28 09:23:37
 • profile image comment

  Hoi, Haha, ja, gelukkig heb ik dat nooit gedaan, maar ik weet nog wel wat een gedoe dat was met al die rolletjes. En dan maar tellen hoeveel foto's je nog kon maken... Groeten, Mariëlle

  Door Zandkorrel • geplaatst op 2016-03-27 14:47:30
 • profile image comment

  Haha wat grappig hieronder te lezen dat je niet de enige bent. Het is mij ook eens overkomen met een serie die ik maakte in de Ardeche van onze honden en daar zijn een paar verrassend leuke resultaten uit voort gekomen. Maar als het me op een verre reis was overkomen had ik er ook niet zo'n plezier in gehad. Leuk dat je dit met ons deelt Frans!

  Door Rhodaxx • geplaatst op 2016-03-27 12:45:59
 • profile image comment

  mooi hoe je ons met je onfortuin verrijkt door je manier van schrijven en delen. met veel plezier over je verdriet gelezen en natuurlijk is mijn nieuwsgierigheid naar de 2 in 1 beelden gewekt!

  Door awesomemore • geplaatst op 2016-03-27 09:29:09
 • profile image comment

  Man,heerlijk deze geschiedenislessen...

  Door TravelGoom • geplaatst op 2016-03-27 05:59:31
 • profile image comment

  Ja, zo ging dat toen met de rolletjes en loden zakken... Leuk om te lezen. De jeugd zal het zich niet voor kunnen stellen. Ik heb van mijn reis naar China ook heel veel foto's over elkaar. Maar gelukkig niet van de belangrijkste bezienswaardigheden. Eind jaren 80.

  Door Jan10e • geplaatst op 2016-03-26 20:15:56
 • profile image comment

  Inderdaad, Frans, het is pijnlijk om je vastgelegde herinneringen te verliezen. Ik heb ook eens 72 foto's op een rol gekregen. Zag er na afdrukken wat vreemd uit....Het blijft toch een klein wonder, zoveel beelden op een minuscuul geheugenkaartje.

  Door pkoelewijn • geplaatst op 2016-03-26 19:14:33
 • profile image comment

  Ik weet hoe je je dan voelt Frans. Datzelfde overkwam ons in 2000 in Indonesië. Gelukkig hebben we wat foto's gekregen van een medereiziger, zodat dat de pijn wat draaglijker maakte

  Door geervannesmeed • geplaatst op 2016-03-25 22:32:43

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.