Sahara foto's & tips

'514286' door Jeanne '514286' door Jeanne

TunesiëSahara

TunesiëSahara

De oase van Douz

Jeanne

Na een lange rit komen wij in de plaats Douz, de poort naar de woestijn ook wel genoemd! Douz is een oase en een dorp in centraal Tunesië, 's Morgens vroeg vertrokken vanuit het eiland Djerba naar Douz, onderweg een stop gemaakt in Matmata, daar hebben wij thee gedrongen bij een Berber familie Het landschap wordt onderweg steeds droger en onherbergzamer, doordat het hier zelden regent is het een onvruchtbaar gebied, de droogte is moordend. Het is bijna onmogelijk hier een bestaan op te bouwen! graag openen aub!

'416018' door EvanderHel '416018' door EvanderHel

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Zandloopster

EvanderHel

Ik houd van bossen. Van oerwoud. Jungles. Met de meest waanzinnige dieren erin, verscholen en alleen zichtbaar na zweten, zwoegen, zoeken en een tikkie geluk. Hier zijn geen bossen. Geen oerwoud, jungles, prachtige dieren. Niks van dat al. Maar zweten kun je hier wel, aan mijn klotsende oksels kon je bijna (let wel, bijna...) horen dat er in de buurt een plas water was. En zwoegen. Man, ik dacht even zo'n heuveltje op te lopen maar een onzichtbare lopende zandband zette me net zo makkelijk weer terug. Zoeken kun je hier ook, naar rust. Dat is snel gevonden. Wat een geluk. Het is niet met elkaar te vergelijken maar de schoonheid van zand dat rusteloos beweegt, heeft mij ingepakt. Droog en stoffig.

'513338' door KHeijlaerts '513338' door KHeijlaerts

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Zand, zand, zand

KHeijlaerts

Ruim een jaar geleden alweer was ik in Tunesie op rondreis. Een fantastische week met vele hoogtepunten. Door dreigingen aan de grens konden we niet zoals op de planning stond naar het uiterste westen. Daarom is tijdens de reis het plan gewijzigd in een extra expeditie dieper de Sahara in naar het zuiden. Met 4X4 wagens zijn we een heel eind de Sahara in gereden tot we bij de echte hogere zandduinen uitkwamen. Daar hebben we vrij de gelegenheid gekregen om door de Sahara te gaan lopen (met wat tips om de weg weer terug te vinden naar de auto's) Ondertussen werd er een heerlijke maaltijd voor ons voorbereid, die we bij terugkomst bij de auto's op z'n Tunesisch (zittend op de grond aan een hele lage tafel, gezellig delen uit 1 grote schaal) hebben gegeten. Een waardige vervanging voor het originele reisschema!

'511623' door Obiwan '511623' door Obiwan

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Berg oase

Obiwan

Als ik een verhaaltje schrijf over de mooiste berg oase is het wat logischer dat ik er dan ook een foto bij plaats die aangeeft hoe het er uitziet en niet van de bijbehorende stad Tamerza zoals ik zojuist gedaan heb. Bij deze alsnog, hoewel het maar een klein gedeelte laat zien. Er is een enorme kloof die zich uitstrekt over meerdere kilometers gevormd door de rivier. De belangrijkste waterval is 5 meter hoog en stroomt het hele jaar door. Er is tevens een wandeling mogelijk van Mides naar Tamerza door de lange kloof (gids 50 dinar p.p).

'412285' door Obiwan '412285' door Obiwan

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Trans Sahara

Obiwan

Zonsondergang in de woestijn nabij de plaats Douz, de poort naar de Sahara, en destijds een belangrijke stop op de trans-Sahara karavaanroutes. Het ligt in het Kebili Provinci gelegen in het zuidwesten van Tunesië en grenzend aan Algerije.

'422324' door agrotewal '422324' door agrotewal

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Grotwoningen

agrotewal

Matmata of Metmata (Berberse uitspraak: Mtmata) is een kleine Berbertalige plaats in Tunesië met ongeveer 2000 inwoners. De plaats ligt aan de rand van de Sahara, ongeveer 450 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis en relatief niet ver van de plaatsen Gabès en Médenine. De omgeving van Matmata lijkt zeer sterk op een maanlandschap, met kraters en karakteristieke heuvels. De sciencefictionfilmserie Star Wars is gedeeltelijk bij Matmata opgenomen, waardoor de plaats ook meer bekendheid kreeg. De naam Matmata is ontleend aan de naam van een Amazigh (Berber) stam uit deze buurt. In de grond zijn verticaal woningen uitgegraven, die hierdoor relatief koel zijn en waar tegenwoordig nog mensen wonen. (wikipedia)

'452404' door SLens '452404' door SLens

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Kamelen schaduw

SLens

Per kameel de woestijn in om te genieten van zonsondergang. Wat een bijzondere ervaring was dat. Een woestijn blijft mooi om rond te kijken, ook al is het alleen maar zand.. En de lage zon zorgt ook voor leuke schaduwen.

'385920' door EvanderHel '385920' door EvanderHel

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Zandwandeling

EvanderHel

Daar sta ik dan. Hijgend, warm en zelfs m'n tanden voelen droog aan door de wind hier. Ik dacht even naar boven te lopen. Maar bij 'even' ging het mis. Van 'lopen' was al helemaal geen sprake. Klauteren, ploeteren, wegzakken tot aan de evenaar in het zand, mezelf weer omhoog sjorren, 3 stappen nemen en er 2,7 terugzakken. Sjeezus, en dan loop ik er ook nog vreselijk elegant (NOT) bij in een gevangenisverkleedjurk en een rode wikkelsjaal om mijn hoofd die mijn oververhitte hersencellen afklemmen. Maar wát is het hier mooi... zucht. Het is stil in mij. Het zand is altijd in beweging maar ik sta stil. En geniet.

'390947' door EvanderHel '390947' door EvanderHel

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Machtig

EvanderHel

Zeg je Sahara, dan zeg je stilte. Inspiratie. De macht van het zand dat zich altijd voortbeweegt en continue andere structuren achterlaat. Waar je je voet neer kunt zetten op een plek die misschien nooit is aangeraakt. De grootsheid van de kleine korreltjes. Onbeschadigde puurheid.

'322164' door EstherV '322164' door EstherV

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Lang...

EstherV

Bij het dorpje Zaafrane hebben we een kamelentocht door de woestijn gedaan. Toen viel mij op dat deze kamelen best lange wimpers hebben. Dus toen maar even vriendjes gemaakt met een kameel en een kwartiertje voor zn neus gaan zitten... Uiteindelijk is deze close-up het resultaat geworden.

'514222' door KHeijlaerts '514222' door KHeijlaerts

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Zonovergoten toilet

KHeijlaerts

Ook in de Sahara vind je her en der beschaving. Hier maakten we een tussenstop bij een cafe. Het toilet stond een stukje verderop :-) Toch luxe om in een hokje te kunnen hangen midden in de sahara.

'322354' door EstherV '322354' door EstherV

TunesiëSahara

TunesiëSahara

De laatste...zonnestr

EstherV

Zonsondergang ergens ‘in the middle of’ de Sahara van Tunesië. We vertrokken uit Douz met landrovers voor een race door de woestijn. Echt een aanrader zo’n tocht met landrovers trouwens, heerlijk scheuren door de woestijn, kamelen spotten, bezoekje aan de nomaden en als klapper aan het eind dus een waanzinnig mooie zonsondergang, die we bekeken vanaf de hoogste duin van de omgeving. Geweldig was het de zon achter de wolken te zien stralen en de wolken steeds meer te zien kleuren… magisch bijna… Het grappige van deze tocht was nog wel dat wij nogal wat liepen te klagen dat het de hele middag al bewolkt was en dat er dus geen zonsondergang te zien zou zijn. ‘No worries’ zei onze bestuurder, ‘ clouds are good, they give great sunset’. En hij heeft absoluut gelijk gekregen….

'385621' door EvanderHel '385621' door EvanderHel

TunesiëSahara

TunesiëSahara

So lonely

EvanderHel

Tunesië, land van 25.000 vierkante kilometer woestijn. Uitgestrekt, leeg, droog, winderig en warm. Eindeloze prikkeldraden bungelen boven de zandkorrels, waar een eenzame ezel de wacht houdt bij een net zo'n eenzaam bord. Niemand te bekennen. Het beestje heeft jeuk en krabt continue met zijn kop langs de paal van het bord. Her en der kale plekken op het pezige lijf. De hete zon maakt een scherpe schaduw van het dier op het zand. Ik loop erheen en kriebel wat op z'n kop. Grote donkere kijkers boren zich in de mijne. Twee zielen, even samen.

'517372' door Jeanne '517372' door Jeanne

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Driekoningen

Jeanne

We komen aan in de plaats Douz, ook wel de poort naar de Sahara genoemd. Daar heb je de gelegenheid om een tocht te maken op een dromedaris, Dit plaatje deed mij denken aan " Driekoningen", (vandaag 6 januari) Een weerspreuk is: "Als Driekoningen is in het land, komt de vorst in het vaderland".

'386209' door EvanderHel '386209' door EvanderHel

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Zandfilter

EvanderHel

Ik kijk naar de poort van de Sahara. Een lange loper van zand verwacht mij. Het is mijn moment maar ik stel de kennismaking nog eventjes uit. Laat me neerploffen in het zand. Het is hard en het is zacht. De losse korrels laat ik tussen mijn tenen doorglijden, het kietelt en ze laten een fijn spoor achter op mijn voet. Als ik om me heen kijk lijkt het een vaste materie te zijn. Niets is minder waar, maar het opwaaiende zand is haast niet te zien. Des te beter kun je het voelen en om de intensiteit van de woestijn te vergroten kijk ik met mijn ogen door de lenzen van mijn kijker. De wereld om me heen verdwijnt en komt te voorschijn. Ver weg met alleen maar duinen van goud, dichtbij met grillige sporen die geen minuut hetzelfde blijven. Ik haal de kijker van mijn gezicht en bescherm hem tegen de harde, schurende korrels. De poort staat open en ik stap er doorheen.

'310316' door Joy90 '310316' door Joy90

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Berbervrouw

Joy90

Deze vrouw woont in een van de grotwoningen in de buurt van Ksar Ghilane. Ik weet niet meer precies in welk stadje we waren. Ze is getekend door tatoeages omdat ze al een oudere vrouw is. Voor de foto werd een kleine bijdrage voor het huishouden gevraagd. Je mocht samen met haar op de foto en een foto van haar alleen maken. Ze was een erg lieve vrouw en heeft ons gezegend tijdens het maken van de foto.

'390089' door Obiwan '390089' door Obiwan

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Vragen of schieten ?

Obiwan

In het oase dorp Chebika, vlak bij de Algerijnse grens, zat deze man met zijn kopje thee op zijn gemak. Hoewel het soms handiger is om te vragen om een foto te mogen maken kan het antwoord ook "NEE" zijn. En nee is nee. Maar dit hoofd wilde ik toch graag toevoegen. Mijn reisgenote gooide tevergeefs al haar charme in de strijd maar daar was hij ongevoelig voor. Dan maar even onverwacht zonder te vragen. Alles weten maakt tenslotte ook niet gelukkig.

'230031' door herman m '230031' door herman m

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Jeffara

herman m

(Svp groot openen)De streek in de omgeving van de Zuid-Tunesische stad Matmata noemt men de Jeffara. Het is een droog gebied waar vroeger nomaden in tenten rondtrokken. Binnen dit gebied ligt het plateau van het Dahargebergte, doorsneden door kleine stroompjes die in de Middellandse Zee uitmonden. Het Jeffara gebied was tot de 11de eeuw bewoond door Berbers die in de vele valleien aan landbouw deden. Toen trokken vanuit Egypte Arabischtalige nomaden al plunderend dit gebied binnen. De Berbers vluchtten naar hogere plaatsen in het Dahargebergte. De omgeving van Matmata lijkt sterk op een maanlandschap, met kraters en karakteristieke heuvels. De sciencefictionfilmserie Star Wars is gedeeltelijk bij Matmata opgenomen, waardoor de plaats ook meer bekendheid kreeg.

'511609' door Obiwan '511609' door Obiwan

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Tameghza

Obiwan

Tamerza (Tameghza) is de grootste en misschien wel de mooiste berg oase in Tunesie. In de Romeinense tijd stond Tamerza bekend als Ad Turres. Het oude Tamerza werd in 1969 verlaten toen na een 22 dagen durende zware regenval de rivier overstroomde en modder en huizen met zich meesleurde. Op ongeveer 1 kilometer is er nu een nieuwe stad opgebouwd. Het gebied is alleen per Jeep te bereiken. Het ligt dicht tegen de Algerijnse grens middenin een droge en dorre woestijn.

'525922' door Jeanne '525922' door Jeanne

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Even binnenkijken

Jeanne

Even binnenkijken in een Berberwoning in Matmata. De woningen zijn uitgehouwen in de rotsen, het is hier koel terwijl het buiten zeer heet is, men leeft hier onder de grond. Er is een leefruimte met kookgelegenheid en een slaapvertrek wat door een gordijntje kan worden afgesloten. Heel bijzonder om te zien en te voelen hoe de mensen hier hun leven leven!!

'513416' door KHeijlaerts '513416' door KHeijlaerts

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Pas op: Overstekende.

KHeijlaerts

Onderweg in de Sahara kom je soms grappige dingen tegen, zoals dit verkeersbord. Natuurlijk lopen er dromedarissen in de Sahara en natuurlijk steken die ook weleens een weg over. Ik had er alleen van tevoren niet bij nagedacht dat hier dan een speciaal verkeersbord zou bestaan. De chauffeur vond het ook wel grappig dat er een fotostop moest komen bij zo'n bord. Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 48mm; ISO 100; f4,8; 1/1000s

'416031' door EvanderHel '416031' door EvanderHel

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Romantische rakker

EvanderHel

De woestijn is op vele momenten mooi. Sommige momenten zijn net effe extra speciaal. Het einde van de dag is in zicht, de zon zakt weg. Romantiek ten top en deze harige vriend geniet er op zijn manier ook van. *BURP* Juist ja... excuses maar waar begin ik eigenlijk aan? Het boeren en schijten, de ene scheet nog natter dan de andere, je zou er spontaan een oase van krijgen hier in de droogte. Maar verder niks mis mee hoor. Alleen die fluim even uit m'n oog wrijven ;-) Trusten!

'267666' door Car '267666' door Car

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Woestijn man

Car

Deze man heeft me veel geleerd van de prachtige woestijn bij Douz. We vertrokken voor 4 dagen op de rug van een kameel. Die kameel had ik al snel gezien en liep verder gewoon op mn blote voeten door het zand. Heerlijk. Lopen, genieten, eindeloos naar zand kijken, wat geeft dat een rust. 's Avonds stoppen, vuurtje maken, koken, kletsen, verhalen vertellen en zingen. Klinkt te simpel maar het was een van de mooiste dingen die ik heb gedaan. Lieve woestijn man sjoekeran!

'320083' door deLiecious '320083' door deLiecious

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Berbervrouw.

deLiecious

Een bewoonster van de grotwoningen in Matmata, Tunesie, aan de rand van de Sahara. Niet ver van waar Star Wars opgenomen is, woont deze stam vrouw nog ondergronds.