Tunesië foto's & tips

'490873' door Jeanne '490873' door Jeanne

TunesiëTunesische Sahara

TunesiëTunesische Sahara

Kleurrijk gebeuren

Jeanne

Tatouine is een berber stad, in de omgeving zijn diverse oudheden te bezoeken. Bezoek ook de markt van Tatouine het is een zeer kleurrijk gebeuren, zowel letterlijk als figuurlijk.

'491204' door walterstoffers '491204' door walterstoffers

TunesiëTunesische centrale kuststrook

TunesiëTunesische centrale kuststrook

De slager

walterstoffers

De slager in Mahdia vlak bij de markt, een heel ander beeld dan bij ons waar alles zo keurig is. Maar dit is wel hoe het is, rauw beeld, ik houd daar zelf wel van.

'459398' door KHeijlaerts '459398' door KHeijlaerts

TunesiëTunis

TunesiëTunis

Mooie deur

KHeijlaerts

Deze deur kwam ik tegen in Sidi bou Saïd, een stadje op ongeveer een half uur boven Tunis. Alle gebouwen in dit stadje zijn wit geschilderd en alle kozijnen en deuren zijn in deze heldere kleur blauw. Het stadje ziet er mede daardoor heel fris uit. Een bezoek zeker waard er is genoeg te beleven.

'358469' door Dirk-Jan '358469' door Dirk-Jan

TunesiëEl Djem

TunesiëEl Djem

Colosseum van Thysdru

Dirk-Jan

Het amfitheater van El Djem, ook bekend als het Colosseum van Thysdrus, is naar grootte het derde Romeinse amfitheater ter wereld na het Colosseum in Rome en het amfitheater van Capua. Er konden ongeveer 35.000 (!) bezoekers plaatsnemen. Via luiken in de vloer konden de wilde dieren met liften de arena ingebracht worden om daar te vechten met de gladiatoren.

'409794' door koffervoldromen '409794' door koffervoldromen

TunesiëSousse

TunesiëSousse

Excentrieke man zonde

koffervoldromen

Deze foto is gemaakt tijdens vakantie/rondreis in Tunesië. Een op zijn eigen speciale manier fotogenieke Tunesiër die muziek instrumenten op de markt probeerde te verkopen aan toeristen.

'308523' door herman m '308523' door herman m

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Woestijnroos

herman m

Deze foto van een woestijnroos heb ik genomen bij Midès, vlakbij de grens met Algerije. Een woestijnroos (ook wel zandroos genoemd) is een mengvorm van het mineraal gips en korrels zand. Eigenlijk is het geen zuiver mineraal en in strikte zin ook geen gesteente. Woestijnrozen worden gevormd in woestijnen waar grondwater aan de oppervlakte komt en daar snel verdampt. Het grondwater moet bovendien de juiste mineralen (gips en/of bariet) bevatten die achterblijven waar het water verdampt. Woestijnrozen zijn gewild bij verzamelaars van mineralen. Kwakzalvers dichten heilzame werking aan de woestijnroos toe. Zo zou de woestijnroos helpen tegen straling.

'459266' door KHeijlaerts '459266' door KHeijlaerts

TunesiëTunesische Sahara

TunesiëTunesische Sahara

Brood maken

KHeijlaerts

Toen we wakker werden in de woestijn werd er vers brood gebakken in het zand. Heel bijzonder hoe dat gaat. Ook 's middags bij de siësta hebben ze weer een heerlijk vers brood gemaakt. Op deze foto zie je een van de bedoeïenen bezig met het deeg. Het deeg maken is iets op gevoel, water, meel, kneden nog iets meer meel. Toch weer wat water... Als het deeg goed is wordt er een hele grote platte schijf van gemaakt op een grote lap. Daar is hij nu mee bezig. Deze schijf wordt in de as van het kampvuur gelegd, hier wordt weer as overheen geschoven en daaroverheen gaat zand, ongeveer 10 minuten geduld, en dan is het brood klaar om uit de 'oven' gehaald te worden. Heerlijk!

'349043' door Laantje '349043' door Laantje

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Zoutvlakte

Laantje

De zoutvlakte van Chott el Djerid bij zonsopgang. De verscheidenheid van het landschap in deze omgeving is indrukwekkend. Door de eruptie van zout en steen ontstaan de zogenoemde woestijn rozen.

'514286' door Jeanne '514286' door Jeanne

TunesiëSahara

TunesiëSahara

De oase van Douz

Jeanne

Na een lange rit komen wij in de plaats Douz, de poort naar de woestijn ook wel genoemd! Douz is een oase en een dorp in centraal Tunesië, 's Morgens vroeg vertrokken vanuit het eiland Djerba naar Douz, onderweg een stop gemaakt in Matmata, daar hebben wij thee gedrongen bij een Berber familie Het landschap wordt onderweg steeds droger en onherbergzamer, doordat het hier zelden regent is het een onvruchtbaar gebied, de droogte is moordend. Het is bijna onmogelijk hier een bestaan op te bouwen! graag openen aub!

'383573' door anna maria '383573' door anna maria

TunesiëDjerba

TunesiëDjerba

Ali Baba

anna maria

Dit is dus Ali Baba. De hele ochtend vermeldt de taxichauffeur die me de hoogtepunten van Djerba laat zien, waaronder enkele van zijn boezemvrienden, dat Ali Baba het absolute hoogtepunt is, ik ben benieuwd! En hij stelt niet teleur.Hij heeft twee zaken,half ondergronds, een olijfoliefabriekje en een pottenbakkerij. Hij is er trots op, en terecht, hij laat me door halfduistere gangetjes tastend mijn weg vinden, en hij is een clown,de hele tijd is hij in voor een grapje. Hij vindt het nodig dat ik me in de kameel inleef die in het olijfoliefabriekje aan een juk in de rondte sjouwt, en natuurlijk doe ik dat.Hij is plotseling verdwenen.Ik ga op zoek naar hem, in die duistere gangetjes. Uiteindelijk zie ik daglicht en kruip naar buiten. Immens grote potten staan uitgesteld, maar geen Ali Baba, tot ik flauwtjes hallo hoor. Ik heb echter geen idee waar dat vandaan komt,. Ik kijk zelfs ook in de potten, maar ik zie hem niet.Maar hij zit wel in een pot, ik had gewoon een verrekijker nodig gehad! Hier duiken zijn hand en hoofd triomfantelijk op.

'459567' door KHeijlaerts '459567' door KHeijlaerts

TunesiëTunesische Sahara

TunesiëTunesische Sahara

Ksar Hallouf

KHeijlaerts

Vanuit ksar Hallouf hebben we een mooie wandeling gemaakt door een fantastisch landschap. Een ksar is een versterkte opslagplaats. Het ligt meestal bovenop een heuvel rondom een binnenplaats. Hier zijn we aan het afdalen en kijken we dus tegen de achterkanten aan van de 'pakhuizen'. Met op de achtergrond een stukje van het verdere landschap waarin we gewandeld hebben. Tunesië heeft mij heel erg verrast, het is heel afwisselend qua landschappen, gigantische vergezichten en nog verrassend kleurrijk. Als je goed kijkt naar de beplanting zit daar ook behoorlijke variatie in.

'458804' door PeggyvE '458804' door PeggyvE

TunesiëTunesische centrale kuststrook

TunesiëTunesische centrale kuststrook

Mahres kunststad van.

PeggyvE

Mahres ligt ten zuiden van Sfax en is een kunststad. Van afval, bijv. ijzer en plastic worden kunstwerpen gemaakt. Eén keer per jaar is er een "plasticfestival". Van al het plasticafval worden dan kunstwerpen gemaakt en tentoongesteld. Alle kunst staan voornamelijk op het strand en de boulevard Maar ook huizen worden versierd met kunst.

'361900' door abytravel '361900' door abytravel

TunesiëSjott el-Djerid

TunesiëSjott el-Djerid

Aan de rand van de...

abytravel

Even buiten Douz strekt de enorme zandvlakte van de Sahara zich voor je uit. Een paar Bedouiense spreekwoorden en gezegdes dit keer: "Hoe dieper je de woestijn in trekt, hoe dichter je bij God komt". "Een wijze trekt de woestijn in met een karavaan, een onverstandige gaat alleen". "Zand noch land hebben"

'416018' door EvanderHel '416018' door EvanderHel

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Zandloopster

EvanderHel

Ik houd van bossen. Van oerwoud. Jungles. Met de meest waanzinnige dieren erin, verscholen en alleen zichtbaar na zweten, zwoegen, zoeken en een tikkie geluk. Hier zijn geen bossen. Geen oerwoud, jungles, prachtige dieren. Niks van dat al. Maar zweten kun je hier wel, aan mijn klotsende oksels kon je bijna (let wel, bijna...) horen dat er in de buurt een plas water was. En zwoegen. Man, ik dacht even zo'n heuveltje op te lopen maar een onzichtbare lopende zandband zette me net zo makkelijk weer terug. Zoeken kun je hier ook, naar rust. Dat is snel gevonden. Wat een geluk. Het is niet met elkaar te vergelijken maar de schoonheid van zand dat rusteloos beweegt, heeft mij ingepakt. Droog en stoffig.

'460493' door KHeijlaerts '460493' door KHeijlaerts

TunesiëTunesische Sahara

TunesiëTunesische Sahara

Brood maken in het...

KHeijlaerts

Weer een foto uit de serie van het brood maken in de woestijn. Eerst wordt er een mooi deeg gekneed in de aluminium schaal die je vooraan op de foto ziet. Vervolgens wordt er een bult zand gemaakt waarop een deken en een katoenen doek worden gelegd. Hierop wordt het deeg uitgespreid tot een mooie, dunne, ronde schijf. Dat is het tafereel wat op deze foto te zien is. Hierna wordt het vuur uitgemaakt en de overgebleven houtskool en as vlak gemaakt. Hier komt de schijf brooddeeg op te liggen, waarna de aan de kant geschoven as er weer overheen wordt gedaan. Dit wordt afgedekt met zand. En dan heb je een oven gemaakt waar de warmte goed in blijft en het deeg in ongeveer 10 minuten gaar wordt. Binnenkort meer beeldmateriaal van de volgende stappen. Exif: ISO 100 ; f6,3 ; 1/1000 ; 32mm

'457147' door walterstoffers '457147' door walterstoffers

TunesiëTunesische centrale kuststrook

TunesiëTunesische centrale kuststrook

Ochtend ritueel

walterstoffers

Ochtend ritueel van de schoonmaaksters in ons hotel in Mahdia, elke dag even vroijk en alles elke dag brandschoon en geordend, lekker babbelend met elkaar behalve als de supervizer erbij stond. De natuurlijke lichtval van de octend zon geeft alle stoeltjes een lange schaduw er daardoor veel meer diepte.

'522205' door Jeanne '522205' door Jeanne

TunesiëDjerba

TunesiëDjerba

De lokale haven van..

Jeanne

Ajim is een lokale haven op het eiland Djerba, van hieruit kun je met de veerboot de oversteek maken naar Jorf, het vaste land van Tunesie. Het is daarom heel goed te doen om een aantal excursies te maken naar b.v. Chinini. Medenine en naar Douz.

'485551' door KHeijlaerts '485551' door KHeijlaerts

TunesiëTunesische Sahara

TunesiëTunesische Sahara

Hoogtepunt van mijn..

KHeijlaerts

Een hele leuke excursie die ik heb gedaan is de tocht met de dromedarissen inclusief overnachting in de woestijn bij Douz. In de middag kwamen we aan in Douz. Daar hebben we bij de agent onze hoofdbagage achter gelaten en alleen een dagrugzak en slaapzak meegenomen. Met de 4X4 zijn we de woestijn ingereden op zoek naar de dromedarissen. De dromedarissen worden losgelaten als ze niet worden gebruikt. Het viel nog niet mee, ze waren niet op de plek waar ze zouden moeten zijn. Na 2X met de auto vast te zijn gereden in het verraderlijke losse zand hebben we ze gelukkig wel gevonden. Alle bagage werd op de dromedarissen vast gemaakt en vervolgens konden we opstijgen voor onze eerste etappe. Het was al eind van de middag dus het was prachtig rijden! De laagstaande zon vormde overal prachtige lange schaduwen. Mijn dromedaris liep heel lekker, dus ik hobbelde heel ontspannen met hem mee. Met een hele grote smile op mijn face :-) Wat is dat ontzettend leuk! Na een stuk lopen hebben we een mooie plek in de duinen gevonden om kamp op te maken. Een plek waar voor de dromedarissen ook wel wat te eten viel. Na een fotografeer ronde, en wat rondjes rennen duin-op duin-af (ik kon het niet laten ook al was het warm), zakte de zon steeds verder. Met een lekker flesje wijn hebben we genoten van de ondergaande zon. Ondertussen waren de bedoeïenen bezig om de tent neer te zetten, de dromedarissen vrij te laten, en eten te maken op het kampvuur. We eten zodra de zon onder is met zijn allen rondom het kampvuur. Er wordt gezongen en gedanst. De sfeer was TOP! Omdat het vroeg donker is en we moe waren van alle indrukken hebben we al vroeg onze matjes en slaapzakken gepakt. Ik ga niet in de tent slapen, ik pak mijn spullen en zoek een plekje bovenop een duin. Zo veel sterren boven je is GEWELDIG!! Rond 5 uur wordt ik langzaam wakker, de zon komt alweer op. Ik heb in het donker een fantastische plek uitgekozen om mijn matje neer te leggen. Vanuit mijn slaapzak kan ik zo naar de opkomende zon kijken. Langzaam komt er steeds meer actie om me heen. Er wordt brood gebakken in het zand, mensen voeren hun ochtendritueel uit, of genieten net als ik van de wakker wordende Sahara. Na het heerlijke ontbijt met het verser-dan-verse brood, moeten de dromedarissen weer gehaald worden. Die zijn weer vrij gelaten vannacht dus we moeten even wandelen om ze op te halen. Kennelijk weten ze wel dat ze niet heel ver mogen lopen, want ze zijn allemaal redelijk in de buurt. De bagage gaat er weer op en dan zijn we klaar voor dag 2. Een ochtendwandeling op de rug van de dromedaris, afgewisseld met een stukje meelopen naast de karavaan. Tussendoor komen we langs een drinkplaats waar de dromedarissen even mogen bijtanken. Vervolgens lopen we een klein stukje verder om een siesta te houden en te lunchen. Weer zo'n lekker vers gebakken brood, een frisse salade en natuurlijk granaatappel en dadels. Na deze lunch is het nog een klein uurtje wandelen op de deinende rug van 'mijn' dromedaris, en dan zijn we alweer terug bij Douz. Waar we opgepikt worden door de 4X4 en gedag moeten zeggen. Wat een ervaring! Zoveel speciaals in 1 excursie... Hoogtepunt van mijn reis!!! In Douz (de poort naar de Sahara) zijn vele mogelijkheden om zo'n soort excursie te boeken. Natuurlijk ook excursies waarbij je maar een uurtje ofzo op een dromedaris zit. Keuze genoeg! Maar als het even kan: probeer dan inclusief een overnachting in de woestijn voor de totale beleving van het 'leven' in de woestijn. EXIF: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 32 mm; ISO 200; f5; 1/2500

'513338' door KHeijlaerts '513338' door KHeijlaerts

TunesiëSahara

TunesiëSahara

Zand, zand, zand

KHeijlaerts

Ruim een jaar geleden alweer was ik in Tunesie op rondreis. Een fantastische week met vele hoogtepunten. Door dreigingen aan de grens konden we niet zoals op de planning stond naar het uiterste westen. Daarom is tijdens de reis het plan gewijzigd in een extra expeditie dieper de Sahara in naar het zuiden. Met 4X4 wagens zijn we een heel eind de Sahara in gereden tot we bij de echte hogere zandduinen uitkwamen. Daar hebben we vrij de gelegenheid gekregen om door de Sahara te gaan lopen (met wat tips om de weg weer terug te vinden naar de auto's) Ondertussen werd er een heerlijke maaltijd voor ons voorbereid, die we bij terugkomst bij de auto's op z'n Tunesisch (zittend op de grond aan een hele lage tafel, gezellig delen uit 1 grote schaal) hebben gegeten. Een waardige vervanging voor het originele reisschema!

'505031' door Jeanne '505031' door Jeanne

TunesiëDjerba

TunesiëDjerba

Het rijk alleen

Jeanne

Op het strand bij ons hotel Sidi Mansour, is vroeg in de avond nauwelijks meer iemand te zien, heerlijk om het rijk voor je alleen te hebben!

'486037' door KHeijlaerts '486037' door KHeijlaerts

TunesiëTunesische Sahara

TunesiëTunesische Sahara

Tent opzetten bij...o

KHeijlaerts

Tijdens de excursie die ik maakte naar de Sahara maakte ik deze foto. We hadden net een mooie plek uitgekozen om te stoppen voor de nacht. De bagage is gelost. De dromedarissen zijn verzorgd. Hout voor een vuur is gehaald. Het eten wordt door de ene helft voorbereid, en de andere helft zet de tent op. Ze werken als een geoliede machine, iedereen weet precies wat hij moet doen. Ik vond het mooi om dit te zien en mee te maken. Ik was voor even onderdeel van hun leven. EXIF: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 28mm; ISO 320; f8; 1/50

'382151' door agrotewal '382151' door agrotewal

TunesiëEl Djem

TunesiëEl Djem

Colosseum El Djem

agrotewal

Dit grote amfitheater is het best bewaarde buiten Rome. Het staat op de werelderfgoed lijst van Unesco. Desondanks werd dit theater net als andere plaatsen in Tunesie gebruikt voor film opnames. In dit geval voor onder andere de Gladiator.

'457556' door walterstoffers '457556' door walterstoffers

TunesiëTunesische centrale kuststrook

TunesiëTunesische centrale kuststrook

Op de grond

walterstoffers

Mahdia is een heerlijk rustig stadje met weinig toeristen, je kan dan ook heerlijk je gang gaan zoals hier lig ik op de straat voor de moskee en het leven gaat gewoon door, ik hoor de meneer die voorbij komt wel denken ligt daar nou een toerist op de grond ?

'454489' door RenskeSpijkers '454489' door RenskeSpijkers

TunesiëTunesische Sahara

TunesiëTunesische Sahara

Brood bakken

RenskeSpijkers

Op weg naar de Tunesische Sahara brachten we een bezoek aan Matmata. Dit dorpje is bekend om zijn woningen die in grotten zijn gemaakt. Deze dame was bezig met het maken van een brood. Buiten liep de temperatuur op tot 45 graden terwijl het in de grotwoningen heerlijk koel was.