Kairouan

'512859' door Obiwan '512859' door Obiwan

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Contact

Obiwan

In tegenstelling tot de mensen die aan de kust van Tunesie zijn, gaat het in de binnenlanden een stuk gemoedelijker. hoewel we in geen enkele taal met deze man konden communiceren (volgens mij was hij ook niet helemaal lekker) was er toch iets van contact op een vriendelijke manier. Even poseren, kijken en dan vrienden voor het leven.

'326244' door EstherV '326244' door EstherV

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Ritueel handwerk....

EstherV

Op het plein voor de moskee van de barbier (de Zaouia van Sidi Sahab) waren vrouwen bezig met het aanbrengen van henna bij een aantal jongens. Het versieren van de handen met henna gebeurd als voorbereiding op de besnijdenis van deze jongens en de versieringen zijn bedoeld voor het weghouden van kwade geesten en het geven van geluk en bescherming.

'216003' door EstherV '216003' door EstherV

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Rituelen

EstherV

Binnen de Islam is de besnijdenis van jongens een belangrijk overgangsritueel. De besnijdenis staat niet in de koran voorgeschreven, maar wordt wel als een verplichting gezien. De leeftijd waarop jongens besneden worden, verschilt van land tot land. Meestal kiezen de ouders om de jongen te laten besnijden op een leeftijd waarop het kind deze gebeurtenis al bewust kan meemaken. De jongen die besneden wordt, draagt een kleurige mantel die aan de randen versierd is met borduurwerk. Op zijn hoofd draagt hij een fez met gouden of zilveren borduursels. Voorafgaand aan de besnijdenis worden de handen van de jongen versierd met henna. De versieringen zijn bedoeld voor het weghouden van kwade geesten en het geven van geluk en bescherming. Op het plein voor de moskee van de barbier (de Zaouia van Sidi Sahab) waren heel wat mensen bezig met het aanbrengen van de henna bij de jongens.

'283068' door saschaschulten '283068' door saschaschulten

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Oudste moskee van...N

saschaschulten

Deze moskee is de oudste van Noord-Afrika, zo ziet hij er alleen niet uit. Op dit moment waren en restauraties aan de gang, daarom mochten we er niet in, maar dit bovenaanzicht is ook meer dan mooi. De donker dreigende luchten maken het af.

'323333' door EstherV '323333' door EstherV

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Vele jaren...

EstherV

In Kairouan kregen we van onze gids een rondleiding door de oude medina. Prachtig al die smalle straatjes, marktjes, winkeltjes en oude ambachten..! Ook kwamen we over een aantal pleintjes, waar oude mannen zaten op nog oudere bankjes.. Deze man zat in een smalle nis in de muur. Hij was helemaal in gedachten, alsof hij nadacht over de jaren die achter hem lagen.. En dat zijn waarschijnlijk al heel wat jaren..

'333993' door EstherV '333993' door EstherV

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Blue and green......

EstherV

Toen we in Kairouan de Zaouia of Sidi Sahab, de moskee van de barbier, bezochten zat deze man bij de deur van het voorhof. Hij leek wel een strenge opzichter die iedereen in de gaten moest houden, want echt vrolijk keek hij niet… Wel zag hij er mooi ‘zondags gekleed’ uit en met zijn blauwe blouse kleurde hij ook heel mooi bij de blauw/groene tegeltjes op de achtergrond…

'333742' door EstherV '333742' door EstherV

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Purpel and blue......

EstherV

In Kariouan bezochten we de Zaouia of Sidi Sahab, de moskee van de barbier. Op het moment van ons bezoek werden er in het voorhof besnijdenissen uitgevoerd. Hele families liepen er rond, versierd met hun mooiste kleding en sieraden. Deze vrouw zat langs de rand van het voorhof te wachten, zij was heel mooi in het paars gekleed… Toen ik gebaarde of ik een foto mocht maken verscheen er op haar gezicht ook nog een brede glimlach. En dat samen met de mooie blauw betegelde achtergrond gaf het geheel wel een mooi plaatje vond ik….

'399791' door Obiwan '399791' door Obiwan

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

's nachts vissen

Obiwan

De vissermannen zijn druk bezig in de haven van Mahdia om de netten weer op orde te brengen zodat ze weer geschikt zijn voor de volgende vangst.

'167225' door LauraL '167225' door LauraL

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Biddende vrouw

LauraL

Deze vrouw was aan het bidden in het mausoleum van de profeet Mohammed. Hier komen vaak heel religieuze mensen en voornameljik vrouwen om bijv te bidden voor een man of kinderen. Het mausoleum is vaak in bezit van een familie. Zij houden het mausoleum schoon. De mensen die hier komen betalen de familie geld, zodat zij hun werkzaamheden kunnen voortzetten.

'350644' door herman m '350644' door herman m

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Sidi Oqba

herman m

Detail van de toegang tot de Sidi Oqba moskee in de stad Kairouan (betekent "karavaan"). De eerste islamitische veroveraar van Tunesië, Oqba ben Nafi, stichtte in 670 deze stad. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van Romeinse bouwmaterialen uit de omgeving. Oqba ben Nafi bouwde ook met Romeinse materialen uit Sousse en Carthago de eerste moskee, gelegen aan de medina van Kairouan: namelijk de Sidi Oqba moskee (beter bekend als "de Grote Moskee"). Deze moskee van Kairouan is de oudste en ook een van de grootste moskees van de Maghreb. Hierdoor werd Kairouan de belangrijkste heilige stad in Noord-Afrika: van hieruit werd de hele Maghreb tot de islam bekeerd.

'526018' door Fransvdg '526018' door Fransvdg

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Graf van een marabout

Fransvdg

Dit gebouw bevat het graf van Sidi Amor Abbada al-Ayari. Hij was een marabout uit de eerste helft van van de negentiende eeuw. Waarschijnlijk overleed hij rond het jaar 1855. Een marabout is een buitengewoon godsdienstig persoon. Sidi Amor Abbada al-Ayari kreeg veel respect en eerbied van de lokale bevolking. Zij geloofden dat hij bijzondere gaven had en bovennatuurlijke krachten. Zijn beroep was meester smid. (Zonder Wiki had ik jullie dit niet kunnen vertellen...) Dit is een gescande dia.

'334393' door EstherV '334393' door EstherV

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Red and pink…

EstherV

We bezochten in Kariouan de Zaouia of Sidi Sahab, de moskee van de barbier. In de voorhof werden besnijdenissen uitgevoerd, mensen liepen met hun kinderen af en aan… Op de binnenplaats werden ook foto’s gemaakt van de kinderen en hun families tijdens deze belangrijke gebeurtenis. Dit meisje vond het allemaal wel leuk, al die aandacht, ze bleef maar glimlachen… Ze was ook heel mooi aangekleed met een mooie roze jurk en een rood hoedje…

'338774' door EstherV '338774' door EstherV

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

The man who can’t be.

EstherV

Deze man zat in een hoekje van de oude medina in Kairouan. Hij zat daar voor zich uit te staren zonder zich ook maar enigszins te bewegen.. Toen ik deze week toevallig de foto nog eens terugzag schoot meteen deze tekst van een lied van The Script door mijn hoofd... Some try to hand me money, they don't understand I'm not...broke, I'm just a broken hearted man I know it makes no sense, but what else can I do How can I move on when I'm still in love with you ‘Cause if one day you wake up and find that your missing me And your heart starts to wonder where on this earth I can be Thinking, maybe you'd come back here to the place that we'd meet And you'd see me waiting for you on the corner of the street People talk about the man Who's waiting on a girl There are no holes in his shoes But a big hole in his world I’m not moving… I’m the man who can’t be moved…

'413229' door PleunGroeneveld '413229' door PleunGroeneveld

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Slapen in de Moskee

PleunGroeneveld

Kairouan is het religieuze centrum van Tunesië. Ooit was Kairouan zelfs één van de heiligste plaatsen in de moslimwereld. Deze foto is genomen in de moskee van de barbier waar tevens zijn mausoleum is. De vrouw op de foto ligt even te slapen kennelijk tussen haar werkzaamheden door.

'411111' door PleunGroeneveld '411111' door PleunGroeneveld

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Bij Kletsen

PleunGroeneveld

Even ons (waarschijnlijk) dagelijkse praatje maken lijkt het devies van deze mannen, we hebben vandaag niet zo veel te doen en hebben alle tijd. Lijkt me een heerlijke gedachte ( alle tijd hebben) maar wel graag genoeg te doen.

'386005' door EvanderHel '386005' door EvanderHel

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Kleine werkplaats

EvanderHel

Het zijn de kleine plekken die altijd een magische uitwerking op mij hebben. De plekken die, als je niet oppast, je zomaar voorbij kunt lopen. Het kan een deur zijn die op een kier staat. Dan moet ik altijd even mijn neus ertussen steken om te zien wat erachter zit. Of, zoals hier, een kleine opening in een winkelstraat in Kairouan. De toeristen lopen om me heen, verdwijnen een tapijtpaleis in maar ik heb alleen nog maar oog voor die opening. Als ik dichterbij kom zie ik een werkplaats. Klein en knus, hooguit 1 bij 2 meter. De nieuwbakken tv springt nog het meest in het oog maar houdt zich gelukkig koest op de achtergrond. Aan de muren hangen veel foto's en tussen deze dierbare herinneringen houdt deze man zich bezig met zijn vak: schoenen maken. Met de hand en met veel aandacht. Hij laat zien hoe ze uiteindelijk worden, de schoen in zijn hand heeft nog een lange weg te gaan.

'387263' door EvanderHel '387263' door EvanderHel

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

In alle rust

EvanderHel

Het is moeilijk voor te stellen dat slechts 1 straatje hiernaast de drukke medina van Kairouan is. Dat vind ik altijd het leuke van dwalen in een stadje, je slaat een dwarsstraat in en voor je 't weet ben je weg van alle toeristische toeters en bellen en zie je alleen nog maar locals hun ding doen. Of juist niet. Want deze beste man zat vrij weinig te doen, behalve dan in alle rust lekker te zitten in de koele schaduw van het steegje.

'525584' door Fransvdg '525584' door Fransvdg

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Wachten op moeder

Fransvdg

Als je moeder in een tapijtknoperij werkt, maakt ze daar lange dagen. Als je zelf nog niet alleen thuis mag blijven moet je je voor en na schooltijd bij moeder in de buurt vermaken. Of op je kleine zusje passen..... Te zien aan de lengte van het tapijt kunnen ze voorlopig nog niet naar huis. (Dit is een gescande dia.)

'328253' door EstherV '328253' door EstherV

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Best wel krap....

EstherV

In Kairouan kregen we een rondleiding door de oude medina, heel bijzonder was dat… Een gezellig rustig deel van de stad met vriendelijke mensen en het leek alsof de tijd er had stilgestaan.. Er waren onder andere allerlei kleine winkeltjes en werkplaatsjes waar mensen nog werkten door middel van oude ambachten. Eén van die ambachten is weven en deze man was hier ook mee bezig. Wat opviel was dat de kamer waar hij werkte zo ongelofelijk klein was… Het weefgetouw stond erin en dan paste hij er net achter, hij stond bijna klem tegen de muur… Wij keken vanaf de straat door een groot raam zo bij hem naar binnen en hij zei ons vriendelijk gedag. Naast zijn werkplek was trouwens een winkeltje waar je de geweefde tapijtjes en kleden kon kopen.

'405069' door Obiwan '405069' door Obiwan

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Al-Qayraw?n

Obiwan

Kairouan was vroeger de hoofdstad van Tunesië. De stad is een heilige stad voor veel moslims en tevens als de heilige stad van de Maghreb. In tegenstelling tot veel andere plekken in het land zijn zowel de kooplieden als de goederen hier niet in eerste instantie op toeristen afgestemd, maar vooral op de bevolking zelf.

'461293' door Zandkorrel '461293' door Zandkorrel

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Dromedaris

Zandkorrel

Mannen die wat rondhangen op een bankje of een muurtje en met elkaar kletsen: iemand heeft een hondje bij zich of er ligt een straatkat bij. Heel gewoon. Deze variant vond ik wat aparter: bij gebrek aan bankje is een kanon gekozen als rustplaats en de hond heeft de gedaante van een dromedaris. Maar verder gewoon precies hetzelfde: roddelen en luieren.

'165923' door herman m '165923' door herman m

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Koranschool

herman m

Met enige nieuwsgierigheid opende ik enkele deuren in een gebouw, verbonden met de grote moskee in Kairouan. Ik kwam daarbij terecht in een ruimte, deel uitmakend van een Koranschool oftewel madrassa, waar enkele kinderen mij op een guitige manier aankeken. Anderen keken geboeid door een getralied venster, dat rechtstreeks uitzicht bood op het interieur van de moskee. In Tunesië komen net als in andere Arabische landen veel Koranscholen voor. Het woord Koran of Qur'an betekent letterlijk 'recitatie' of 'dat wat voorgelezen moet worden'. Het is het heilige boek van de Islam en bevat volgens dit geloof de openbaringen van God (Allah) aan de profeet Mohammed. Op de Koranschool leren kinderen teksten van de Koran te reciteren en te schrijven. Vaak is daarbij de betekenis van die teksten van ondergeschikt belang. In sommige islamitische gebieden vormen de Koranscholen de enige vorm van onderwijs, maar op veel plaatsen is dit een vorm van godsdienstonderwijs die naast het reguliere onderwijs wordt aangeboden, vergelijkbaar met de zondagsscholen in de christelijke traditie.

'134779' door Mireille '134779' door Mireille

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Wit-Blauw-Zooi

Mireille

Wat een zooi in de medina van Kaiouran. Het verbaasde me want het is een belangrijke plek voor de islamitien. De vrouwen dragen veelal witte doeken, wat vaak lijkt op een stuk getrokken laken want de draden hangen er bij. Het Mooie is de witgekalkete muren, blauw houtwerk en veel te kunnen bekijken.

'338206' door Mireille '338206' door Mireille

TunesiëKairouan

TunesiëKairouan

Een Bieflapje aub

Mireille

Wat deze slager vandaag verkoopt is duidelijk! Ja Rundvlees... en zo te zien pas geslacht. Met wat groen heeft de slager zijn zaak mooi opgepimpt. Prachtig naast die oude deur en oude gietijzerwerk. Deze foto is genomen in de medina van Kairouan. Analoge foto en nu gescand.