Chott el-Jerid foto's & tips

'460292' door Zandkorrel '460292' door Zandkorrel

TunesiëChott el-Jerid

TunesiëChott el-Jerid

Zoutmeer

Zandkorrel

Chott El Djerid is een zoutmeer in Tunesië, wat vaak zo ver droog valt dat je er door heen kunt rijden. Het is een heel groot gebied: een heel vreemde gewaarwording om zo veel en zo ver voor je uit alleen maar zout te zien. Overigens proef je het ook in de lucht: als je je lippen af likt, proef je zout.

'497999' door KHeijlaerts '497999' door KHeijlaerts

TunesiëChott el-Jerid

TunesiëChott el-Jerid

Slecht nieuws

KHeijlaerts

Geschrokken zat ik vanmorgen achter het stuur naar mijn werk te luisteren naar het nieuwsbericht dat Nederlandse toeristen vandaag nog uit Tunesië weggehaald worden en dat de reisadviezen flink zijn aangescherpt. Er wordt nu aangeraden er alleen naartoe te gaan als het echt nodig is. En dat allemaal door een groep terroristen. Het land heeft het toerisme juist zo hard nodig, en het is zo'n vriendelijk volk! En er is zo veel moois te zien... Bijzondere landschappen, bijzondere architectuur, een rijke geschiedenis en bovenal hele gastvrije mensen. Het toerisme begon juist weer steeds meer aan te trekken. Ik ben in die week echt verliefd geworden op dat land, dat hebben jullie al eerder gemerkt door de bijschriften bij mijn foto's. Het nieuws van vandaag doet me dus ook echt zeer. Ik ben blij dat ik er in Oktober nog ben geweest. Ook toen waren er spanningen. Op de foto zie je Chott-el-jerid, een gigantische zoutvlakte in het zuid-westen van het land. We zijn hier een dag later overheen gereden dan de planning was en het uiterste westen mochten we ook niet naartoe. Er is toen ik er was een klopjacht op chott-el-jerid gehouden daarom mochten we er in eerste instantie ook niet over. Vandaar dat ik nu bij dit slechte nieuws voor deze foto heb gekozen. Nog extra symbolisch door het lege hutje met het hotel-bordje erop. En het drooggevallen en in verval geraakte schip erop. Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 28mm; ISO 100; f/4,5; 1/800s

'485946' door KHeijlaerts '485946' door KHeijlaerts

TunesiëChott el-Jerid

TunesiëChott el-Jerid

Fata morgana

KHeijlaerts

Dit is het zoutmeer Chott el Jerid in het binnenland van Tunesië. Minder wit dan ik me van tevoren had voorgesteld, Dat schijnt heel afhankelijke te zijn van neerslag en weersomstandigheden. Desondanks wel gaaf om te zien! Bij de overgang naar het gebergte rondom het meer zie je een fata morgana. Heel de rand onderaan zie je gespiegeld in de zoutvlakte ervoor. De oppervlakte van het meer is ongeveer 5000 vierkante kilometer, en de lengte ervan is ongeveer 250 kilometer. Ten noordwesten van het zoutmeer ligt de oase Tozeur, en ten zuidoosten ervan de oase Douz. Er loopt een verhoogde weg van Tozeur in het noordwesten tot Kébili in het zuidoosten. Deze weg loopt zoals je op deze foto ook kan zien (want vanaf de weg genomen) behoorlijk langs de rand van het meer.

'461041' door KHeijlaerts '461041' door KHeijlaerts

TunesiëChott el-Jerid

TunesiëChott el-Jerid

Zout!

KHeijlaerts

Chott el-Djerid is een zoutmeer in centraal Tunesië dat normaal gesproken voor een groot deel opgedroogd is, en waardoor men dan ook met voertuigen als auto's doorheen kan reizen. Hoewel het land diverse zoutmeren (chott's) kent, is Chott el-Djerid het grootste, belangrijkste en bekendste. De oppervlakte van het meer is ongeveer 5000 vierkante kilometer, en de lengte ervan bedraagt ongeveer 250 kilometer. Ten noordwesten van het zoutmeer ligt de oase Tozeur, en ten zuidoosten ervan de oase Douz. Er loopt een verhoogde weg van Tozeur in het noordwesten tot Kébili in het zuidoosten. Toen ik er was, was het grotendeels opgedroogd, het knispert als je eroverheen loopt. Deze foto heb ik genomen bij een klein stukje waar het niet droog was. Langs de rand zag je deze zoute, grillig gevormde rand. Hier zie je de prachtige roze-oranje kleur van het water en de mooie vormen van de zoutkristallen.

'487789' door KHeijlaerts '487789' door KHeijlaerts

TunesiëChott el-Jerid

TunesiëChott el-Jerid

Zout!

KHeijlaerts

Een echte bezienswaardigheid in Tunesië is toch wel het zoutmeer Chott-el-Jerid. Het meer is ongeveer 5000 vierkante kilometer groot! Het ligt grotendeels droog waardoor je er overheen kan lopen/rijden. Er gaat een verhoogde weg overheen vanuit Douz naar Tozeur. Zodra je uit de auto stapt proef je het zout op je lippen. Als je dichterbij het meer gaat kijken zie je meteen dat het zout in prachtige kristallen samengeklonterd is. Dit is een detailopname van dit gigantische meer waarin je die kristallen goed kan zien. Exif: Nikon D7000; Tamron 18-200 bij 200mm; ISO 100; f/7,1; 1/400s

'462162' door stefanborkos '462162' door stefanborkos

TunesiëChott el-Jerid

TunesiëChott el-Jerid

Levenslust

stefanborkos

Tozeur. De prachtige stad met een grote palmentuin en een eigen bouwstijl. Dicht gelegen aan het grote zoutmeer Chott el-Jered. Deze man zat gewoon op zijn stoeltje voor zijn huis en toen ik hem vroeg of ik een foto van hem mocht maken werd hij bijzonder enthousiast. In eens levenslust.

'1091002' door stefanborkos '1091002' door stefanborkos

TunesiëChott el-Jerid

TunesiëChott el-Jerid

Steegjes en steegjes

stefanborkos

Tozeur Tussen 2 grote zoutmeren ligt deze stad Tozeur, Het meest bekende meer is wel Chott El Jerid. Maar het onbekende daarboven links is zeker zo mooi. Vooral die onbekende plekken aan de grens van Algerije. Toch is het meest bekende Tozeur zeker een bezoekje waard, Waard om zijn oude centrum met de meest unieke gemetselde muren, Stenen in wonderlijke vorm gemetseld op de belangrijkste plekken van die oude stad. Zijn schaduwrijke steegjes geven je een gevoel van overladen rust. Dat is echt het oude Tozeur naast het (moderne) leven. Steegjes in volle schaduw.

'1091623' door stefanborkos '1091623' door stefanborkos

TunesiëChott el-Jerid

TunesiëChott el-Jerid

Kleuren van zout

stefanborkos

Chott el Jerid. Een lange rechte weg van Douz naar Tozeur, Met aan beide kanten het zout. Een lange weg aangelegd door de Duitse nazie Rommel, Met aan beide kanten het zout. Een lange weg met ongeveer in het midden een primitieve WC, Met aan beide kanten het zout. Een lange weg met uitzichten tot ver in het niets, Met aan beide kanten het zout. Een lange weg om even met je voetjes het krakende zout te voelen. En vooral die mooie kleuren te zien. Die kleuren van zout.

'1091701' door stefanborkos '1091701' door stefanborkos

TunesiëChott el-Jerid

TunesiëChott el-Jerid

Eenzame boom

stefanborkos

Chott el Jerid. Eenzaam dat is het wel, Alleen het geluid van de wind. Eenzaam ligt dit grote meer brak en droog, Droog tot het einde wat je maar kan zien. Eenzaam zonder enige plant of leven, Enkel maar een oude dode boom. Eenzaam zo eenzaam voel je je hier, Hier waar de hitte echt te snijden is. Eenzaam zo eenzaam sta je hier, Arme oude zieke kale eenzame boom. Dode eenzame boom.